4
Υγεία & Fitness

Πόσο καθαρός είναι ο αέρας που αναπνέεις; Τώρα ξέρεις

Πόσο καθαρός είναι ο αέρας που αναπνέεις; Τώρα ξέρεις
Χάρη σε ένα μικροσκοπικό έξυπνο gadget, μπορείς να μετράς τους επικίνδυνους για την υγεία σου ρύπους που βρίσκονται στον αέρα. Για να ξέρεις τι αναπνέεις…

Πιο παλιά, την εποχή που το νέφος ήταν πολύ έντονο στην Αθήνα, είχαμε καθημερινή αναφορά ατμοσφαιρικών ρύπων. Ευτυχώς η κατάσταση έχει κάπως βελτιωθεί, αλλά οι συνθήκες στις μεγάλες πόλεις, αλλά ακόμη και σε περιοχές με έντονη βιομηχανική δραστηριότητα, δεν είναι ιδανικές. Αν θες να ξέρεις τι αέρα αναπνέεις, όμως, χωρίς να περιμένεις την αναφορά από κάποιον κρατικό φορέα, τώρα μπορείς!

Το AtmoTube Pro είναι ένα μικρό gadget, ένας φορητός αισθητήρας, ο οποίος αναλαμβάνει να μετρήσει και να αξιολογήσει τον αέρα που αναπνέεις. Η συσκευή είναι μικρή, ζυγίζει ελάχιστα, τροφοδοτείται από επαναφορτιζόμενη μπαταρία που μπορεί να κρατήσει και πάνω από μια εβδομάδα και βέβαια είναι φορητή! Η παρουσίαση και ανάλυση των δεδομένων που συλλέγει, γίνεται από – τι άλλο; – το αντίστοιχο app που υπάρχει τόσο για Android όσο και για iOS, και το οποίο αναλύει τα πάντα και συλλέγει και στατιστικά.

Τι μπορεί να μετρήσει, όμως; Ας ξεκινήσουμε από τα απλά: έχει θερμόμετρο, μετρητή υγρασίας, βαρόμετρο (που δουλεύει και ως μετρητής υψομέτρου). Προφανώς, αυτά και μόνο δεν αρκούν για την ανάλυση της ποιότητας του αέρα, οπότε οι σχεδιαστές του το εξόπλισαν και με έναν αισθητήρα με laser, ο οποίος μπορεί να μετρήσει σωματιδιακούς ρύπους σε μεγέθη 1, 2,5 και 10 μικρογραμμάρια (PM1, PM2.5, PM10). Επιπλέον, διαθέτει και αυτορυθμιζόμενο αισθητήρα MEMS ο οποίος ανιχνεύει πτητικές οργανικές ουσίες!

Όλα αυτά αναλύονται και παρουσιάζονται στο app του AtmoTube αναλυτικά, ενώ στη βασική του οθόνη θα βρεις μια συνολική αξιολόγηση (σε επί τοις εκατό) της ποιότητας του αέρα. Αν και όποτε θέλεις να πάρεις μέτρηση, απλά πατάς το πλήκτρο στη συσκευή και γίνεται αυτομάτως, ενώ ένα LED που βρίσκεται πάνω στην ίδια τη συσκευή παίρνει αντίστοιχο χρώμα, για να δείξει τη συνολική ποιότητα του αέρα, χωρίς να χρειάζεται να ανοίξεις το κινητό σου.

Η μεγαλύτερη χρησιμότητα, όσο κι αν ακούγεται περίεργο, του AtmoTube Pro, δεν είναι για το δρόμο ή για την εξοχή – στο δρόμο ξέρεις από πριν πως η ποιότητα του αέρα θα είναι τραγική, ενώ στην εξοχή δεν χρειάζεται καν να ασχοληθείς. Εκεί που θα δεις τα πιο αναπάντεχα αποτελέσματα, είναι μέσα στο σπίτι, το γραφείο ή τους χώρους που συχνάζεις. Και εκεί είναι που θα πρέπει να γνωρίζεις τι αναπνέεις!