4
Υγεία & Fitness

Πόσο λίπος έχεις; Το smartwatch ξέρει

Πόσο λίπος έχεις; Το smartwatch ξέρει
Αρκεί να είναι το ολοκαίνουριο Galaxy Watch 4 το οποίο μόλις κυκλοφόρησε και το οποίο είναι η πρώτη συσκευή που προέκυψε από τη συνεργασία Samsung και Google στο χώρο των smartwatches.

Ναι, τώρα το smartwatch σου μπορεί να καταλάβει πόσο λίπος έχεις αποθηκευμένο στο σώμα σου! Από τούδε και στο εξής, θα μπορείς να λες, εκτός από «καταραμένη ζυγαριά» και… «καταραμένο ρολόι»!

Μιλάμε για το νέο smartwatch της Samsung, το Galaxy Watch 4, το οποίο είναι το πρώτο smartwatch της εταιρείας το οποίο τρέχει λειτουργικό σύστημα το Android Wear OS 3, το οποίο προέκυψε από τη συγχώνευση του Tizen της ίδιας της Samsung με το Wear OS της Google. Βρες το στον ΓΕΡΜΑΝΟ εδώ!

Περνάμε τώρα στο πιο σημαντικό: πώς μπορεί ένα ρολόι να καταλάβει πόσο λίπος έχεις στο σώμα σου και πόσο μυϊκή μάζα; Εδώ αναλαμβάνει η τεχνολογία. Η μέθοδος που χρησιμοποιεί το Galaxy Watch 4 ονομάζεται bioelectrical impedance analysis – BIA (ανάλυση βιοηλεκτρικής εμπέδησης) και η οποία χρησιμοποιεί ένα πολύ μικρής έντασης ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο διαπερνά το σώμα. Η μέτρηση της εμπέδησης οδηγεί στον υπολογισμό του ποσοστού νερού μέσα στο σώμα. Με άλλα λόγια, αν το σήμα μπορεί να διαπεράσει το σώμα πιο εύκολα, αυτό σημαίνει πως έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε νερό. Όμως, όλοι οι ιστοί δεν περιέχουν το ίδιο νερό. Ο μυϊκός ιστός περιέχει περισσότερο νερό απ’ ότι ο λιπώδης ιστός· με αυτή την τεχνική, σε συνδυασμό με άλλες πληροφορίες όπως ύψος, βάρος, φύλο και ηλικία, μπορεί να υπολογιστεί – ή καλύτερα να εκμαιευθεί – το ποσοστό του λίπους σε ένα σώμα.

Η λέξη που χρησιμοποιήσαμε, το «εκμαιευθεί» ήταν σκόπιμη, μιας και δεν είναι ακριβώς υπολογισμός, μονοσήμαντος και σταθερός. Όπως έχουν αναφέρει και ειδικοί επιστήμονες επί του θέματος, η τεχνική BIA απλά δίνει μια εκτίμηση και έχει περιορισμούς. Δεν υπάρχει τέλεια πρόβλεψη μεταξύ περιεκτικότητας νερού στο σώμα και λίπους, ενώ ταυτοχρόνως η περιεκτικότητα σε νερό αλλάζει μέσα στην ημέρα και από μέρα σε μέρα. Μπορεί να μειωθεί μετά από άσκηση, για παράδειγμα, ή να αυξηθεί αν κάποιος πίνει πολύ νερό. Μια μελέτη βρήκε πως η BIA υπερεκτιμούσε το σωματικό λίπος εάν η μέτρηση γινόταν αμέσως μετά την πόση δύο ποτηριών νερού.

Αν και οι περισσότερες συσκευές που χρησιμοποιούν αυτή την τεχνική στέλνουν το ρεύμα στα πέλματα των ποδιών, όπως οι έξυπνες ζυγαριές, η Samsung κατάφερε και μείωσε τα ηλεκτρόδια και τα έβαλε στο πίσω μέρος του smartwatch. Μάλιστα, δοκίμασε τις ικανότητες του Watch 4 συγκρίνοντας τα αποτελέσματα με δύο άλλες συσκευές που χρησιμοποιούν τη μέθοδο BIA, αλλά και μια συσκευή που χρησιμοποιεί μέθοδο απορροφοσιομετρίας ακτίνων Χ διπλής ενέργειας (dual-energy X-ray absorptiometry ή DXA), μια μέθοδος η οποία θεωρείται το χρυσό στάνταρ στη μέτρηση σύστασης σώματος. Οι μετρήσεις που έδωσε το Galaxy Watch 4 ήταν ακριβείς σε σχέση με τις μετρήσεις του DXA, μετά από δοκιμές σε 203 άτομα, ενώ ήταν πιο κοντά στις μετρήσεις του DXA από ότι οι άλλες δύο συσκευές BIA.

Σίγουρα θα χρειαστεί να δοκιμάσουμε κι εμείς, αλλά και άλλοι χρήστες, το Galaxy Watch 4, για να δούμε αν μπορεί να σταθεί σε συνθήκες πραγματικής χρήσης. Από την άλλη, είναι σχετικά φθηνό και σίγουρα δεν παίρνει κανείς το Galaxy Watch 4 για να… μετρήσει το σωματικό του λίπος! Είναι, όμως, μια ενδιαφέρουσα λειτουργία, η οποία κάνει τις μετρήσεις σωματικών παραμέτρων πιο εύκολες.