8
Ψυχαγωγία

Πόσο μακριά είναι;

Πόσο μακριά είναι;
Χρησιμοποιείς ψηφιακούς χάρτες στο κινητό σου; Έχεις αναρωτηθεί πόσο μακριά είναι δύο σημεία; Τώρα μπορείς να κάνεις ακριβείς μετρήσεις. Δες πώς…

Δεν ξέρουμε εάν σου έχει τύχει αλλά πολλές φορές να θέλεις να μάθεις την απόσταση μεταξύ κάποιων τοποθεσιών. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η φορά που θέλαμε να δούμε σε τι αντιστοιχεί η απόσταση Winterfell και King’s Landing από το Game of Thrones. Αν έχεις απορία, η απόσταση είναι περίπου 2.500 χιλιόμετρα και αντιστοιχεί, περίπου, στην απόσταση Αθήνα – Μάντσεστερ. Πως το βρήκαμε αυτό; Απλά, χρησιμοποιώντας τη νέα λειτουργία του Google Maps που ονομάζεται… «measure distance»!

Επιτέλους η Google άκουσε τις… προσευχές των χρηστών του Google Maps και έβαλε τους προγραμματιστές της να προσθέσουν αυτή την τόσο προφανή όσο και χρήσιμη λειτουργία. Πραγματικά απορούμε πως είναι δυνατόν να λείπει από το Google Maps τόσα χρόνια, κάτι που είναι και τόσο απλό να υλοποιηθεί.

Πως λειτουργεί; Απλούστατα! Αν είσαι στο site του Google Maps, σε υπολογιστή, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι δεξί κλικ πάνω σε κάποιο σημείο του χάρτη. Στο pop-up με τις επιλογές που θα εμφανιστεί, τελευταίο στη λίστα θα βρεις το «Measure Distance». Αφού το επιλέξεις, βρίσκεις και το σημείο προορισμού και κάνεις απλό κλικ. Θα δεις να εμφανίζεται μια μαύρη βαθμονομημένη γραμμή, ενώ στο κάτω μέρος της οθόνης θα δεις την απόσταση. Προφανώς, μπορείς να συνεχίσεις να κάνεις κλικ για να προσθέσεις και άλλα σημεία.

Η λειτουργία υπάρχει, όμως, και στο app, τόσο για Android όσο και για iOS. Αν πατήσεις κάποιο σημείο στο χάρτη και ανοίξεις τις λεπτομέρειες, θα δεις το «Measure Distance» ως επιλογή στο κάτω μέρος. Επιλέγοντάς το, θα δεις το σημείο στο χάρτη με ένα κυκλάκι. Μετακινώντας το χάρτη, μια διακεκομμένη γραμμή θα ενώνει το σημείο που επέλεξες με το κέντρο του χάρτη, μετρώντας την απόσταση! Επίσης μπορείς να προσθέσεις σημεία, πατώντας στο Add point.

Εδώ να σημειώσουμε πως το Measure Distance δε λειτουργεί πατώντας πάνω σε μαρκαρισμένες τοποθεσίες, όπως πλατείες, εκκλησίες ή καταστήματα, για κάποιο λόγο. Θα πρέπει να επιλέξεις σημείο χωρίς «σημεία ενδιαφέροντος», όπως πάνω σε κάποιον δρόμο.

Ομοίως λειτουργεί το σύστημα και στο iOS για iPhones.

Λοιπόν, τώρα ξέρεις! Μπορείς να βρεις τόσο την απόσταση από το σπίτι σου στο σπίτι του φίλου σου που επιμένει πως είναι «μόλις 5 χιλιόμετρα μακριά», όσο και οποιαδήποτε άλλη απόσταση επιθυμείς.