6
Πολιτισμός

Πότε πόζαρε το κατοικίδιό σου για πίνακα ζωγραφικής;

Πότε πόζαρε το κατοικίδιό σου για πίνακα ζωγραφικής;
Ένα νέο app της Google μπορεί να εντοπίσει πίνακες ζωγραφικής που απεικονίζουν το κατοικίδιό σου – ή κάποιο που του μοιάζει.

Τα κατοικίδια συντροφεύουν το ανθρώπινο είδος εδώ και χιλιετίες. Για να διαβάζεις αυτό το άρθρο, οι πιθανότητες είναι υπέρ του ότι μάλλον έχεις κι εσύ τουλάχιστον ένα κατοικίδιο. Μπορεί και να σου έχει ήδη δημιουργηθεί η απορία: τόσους αιώνες, δεν έχει κάνει κανένας έναν πίνακα ζωγραφικής ο οποίος να απεικονίζει ένα κατοικίδιο; Η απάντηση προφανεστάτως είναι έχει, και μάλιστα όχι έναν και δύο αλλά δεκάδες.

Η φυσική συνέχεια αυτής της σκέψης είναι το πώς μπορείς να βρεις αν σε κάποιον πίνακα υπάρχει κατοικίδιο ίδιας ράτσας ή χρώματος με το δικό σου. Εντάξει, για τους ανθρώπους είναι πιο δύσκολο να βρεις πίνακα ζωγραφικής με κάποιον που σου μοιάζει – αν και έχει γίνει αρκετές φορές άνθρωποι να βρίσκουν τον «κλώνο» τους σε πίνακα ζωγραφικής 200 ή 300 ετών. Τα κατοικίδια, όμως, είναι πολύ πιο εύκολο να μοιάζουν μεταξύ τους. Λοιπόν, όπως κι εσύ καμαρώνεις το κατοικίδιό σου, έτσι και οι πιο παλιοί είχαν αδυναμία στα δικά τους κατοικίδια και έβαζαν ζωγράφους να αποθανατίσουν είτε τα ίδια τα κατοικίδια είτε τους ιδίους μαζί με τα κατοικίδιά τους. Το θέμα είναι να βρεις τους πίνακες αυτούς. Υπάρχει τρόπος εκτός του να ανοίξεις τόμους πινακοθηκών και να ψάχνεις στις σελίδες τους όλα τα διαθέσιμα έργα για κάτι που να μοιάζει;

Προφανώς υπάρχει! Η Google είναι προφανώς μια από τις εταιρείες η οποία δεν σταματά ποτέ την εξέλιξη των τεχνολογιών της, αυτό το γνωρίζουμε. Τώρα, η τελευταία προσθήκη είναι στο app Arts and Culture και είναι ενδιαφέρουσα διότι σου επιτρέπει να βάλεις μια φωτογραφία του δικού σου κατοικιδίου και αυτό, με τη βοήθεια συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης, αναλαμβάνει να «ταυτοποιήσει» το κατοικίδιό σου και να ψάξει στην τεράστια βιβλιοθήκη του για να εντοπίσει το πιο κοντινό κατοικίδιο σε πίνακα ζωγραφικής.

Η λειτουργία αυτή του Arts and Culture είναι πρωτίστως διασκεδαστική. Είναι και ένας τρόπος να κάνεις παιδιά να ενδιαφερθούν περισσότερο για την τέχνη της ζωγραφικής. Μπορείς να βάλεις φωτογραφίες κατοικιδίων, κυρίως σκύλων ή γατών, και να βρεις πίνακες ζωγραφικής οι οποίοι απεικονίζουν το δικό σου ζωάκι. Μην περιμένεις, βεβαίως, τέλειες αντιστοιχίσεις ή να βρεις τον κλώνο του δικού σου, αν και είναι διασκεδαστικό – μπορείς να προσπαθήσεις να βγάλεις φωτογραφία με το ζωάκι σου η οποία να μοιάζει στον πίνακα και να την ανεβάσεις σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης – και μαθαίνεις και λίγη ιστορία τέχνης με τη διαδικασία.

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζεις, το Arts and Culture είναι ένα app το οποίο λειτουργεί ως συγκεντρωτικός κόμβος για κάθε τι έχει σχέση με τέχνη. Η Google του προσθέτει συνεχώς λειτουργίες και έχει αρκετά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, τα οποία μπορείς να εξερευνήσεις. Ακόμη καλύτερα, μπορείς να εντοπίσεις εκθέματα σε κοντινά σε εσένα μουσεία και αυτό να σου δώσει το κίνητρο να πας να τα επισκεφθείς και να τα δεις από κοντά!