4
Υγεία & Fitness

Πώς η τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει την υγεία σου

Πώς η τεχνολογία μπορεί να βελτιώσει την υγεία σου
Smart gadgets δεν υπάρχουν μόνο για άθληση και διασκέδαση, αλλά και για παρακολούθηση και βελτίωση της υγείας. Από έξυπνα πιεσόμετρα και παλμικά οξύμετρα και έξυπνα θερμόμετρα.

Wearables δεν είναι μόνο τα fitness gadgets, τα smartwatches και τα VR headsets. Ένας τομέας στον οποίο η σύγχρονη τεχνολογία έχει κάνει άλματα είναι αυτός της υγείας τόσο στο χώρο της ιατρικής όσο και στο χώρο των καταναλωτικών συσκευών. Έτσι, θα βρεις διάφορες έξυπνες συσκευές σου επιτρέπουν να παρακολουθείς και να καταγράφεις σημαντικούς δείκτες της υγείας σου, όπως για παράδειγμα την αρτηριακή πίεση, το βάρος, το οξυγόνο στο αίμα, ή ακόμα και το επίπεδο του σακχάρου. Στα καταστήματα ΓΕΡΜΑΝΟΣ θα βρεις μια μεγάλη γκάμα από health smart gadgets.

Το κινητό σου λέει την πίεσή σου

Κατ’ αρχήν θα πρέπει να πούμε ότι όλα τα έξυπνα ασύρματα πιεσόμετρα που κυκλοφορούν κανονικά στην αγορά, (πρέπει να) ακολουθούν τα στάνταρ της ιατρικής βιομηχανίας και να είναι εγκεκριμένα από τις αρμόδιες αρχές της κάθε χώρας.

Ο τρόπος λειτουργίας τους είναι σχετικά απλός, αφού στην πραγματικότητα πρόκειται για κανονικά ψηφιακά πιεσόμετρα χωρίς οθόνη. Το ρόλο της οθόνης τον παίζει το smartphone, το οποίο μέσω του ειδικού συνοδευτικού app αναλαμβάνει να δείχνει σε πραγματικό χρόνο τη μέτρηση, αλλά και το ιστορικό σου. Με ένα άγγιγμα τους κατάλληλου εικονιδίου στην οθόνη του κινητού σου ξεκινά η μέτρηση της διαστολικής, της συστολικής πίεση και των καρδιακών παλμών σου. Το σημαντικό εδώ είναι ότι το app διατηρεί διάφορα χρήσιμα στατιστικά στοιχεία και διαγράμματα, ώστε ανά πάσα στιγμή να έχεις εικόνα της κατάστασής σου.

Έλεγχος σακχάρου από το κινητό, χωρίς τρύπημα!

Όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη θα πρέπει πολλές φορές την ημέρα να ακολουθούν ένα συγκεκριμένο «τελετουργικό» που περιλαμβάνει τη μέτρηση του σακχάρου στο αίμα τους. Η διαδικασία απαιτεί ένα μικρό τρύπημα στην άκρη του δαχτύλου και κατόπιν έλεγχο της σταγόνας του αίματος με ειδικές ταινίες και φορητές ηλεκτρονικές συσκευές. Η σύγχρονη τεχνολογία υπόσχεται να κάνει τη ζωή των διαβητικών πιο απλή, βελτιώνοντας την καθημερινότητά τους, τουλάχιστον σε ότι αφορά τις μετρήσεις του σακχάρου.

Οι πιο εξελιγμένοι έξυπνοι μετρητές διαθέτουν ειδικά pads τα οποία επικολλώνται επάνω στο δέρμα και μέσω του ειδικού αισθητήρα μετρούν σε πραγματικό χρόνο τα επίπεδα του σακχάρου. Οι μετρήσεις λαμβάνονται τακτικά (συνήθως κάθε πέντε λεπτά) και τα αποτελέσματα αποστέλλονται ασύρματα στο smartphone. Το συνοδευτικό app επιτρέπει στο χρήστη να γνωρίζει σχεδόν σε πραγματικό χρόνο τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα του, ενώ λαμβάνει ειδοποιήσεις όταν αυτά πέσουν ή ανέβουν επικίνδυνα.