7
Τεχνολογία

Πώς να αλλάξεις την προεπιλεγμένη γραμματοσειρά στο Word

Πώς να αλλάξεις την προεπιλεγμένη γραμματοσειρά στο Word
Εάν δεν σου αρέσει η προεπιλεγμένη γραμματοσειρά Calibri του Word, μπορείς να την αλλάξεις μόνιμα και όχι κάθε φορά που γράφεις ένα κείμενο. Στο άρθρο θα σου δείξουμε τον τρόπο…

Εν αρχή ην… Times Roman! Αυτή ήταν η default γραμματοσειρά των πρώτων εκδόσεων του Word. Από τότε, από τις… προϊστορικές εκδόσεις του Word και του Office, έχουν μεσολαβήσει… χιλιετίες υπολογιστικής ιστορίας. Το Word εδώ και δεκαετίες αποτελεί τμήμα του Office, ενώ έχει και on-line έκδοση! Και βέβαια, η στρυφνή και γηραλέα Times (New) Roman έχει αντικατασταθεί, από το Office 2007, από την χαριτωμένη Calibri, η οποία ομολογουμένως δείχνει πολύ καλύτερα σε λατινικούς χαρακτήρες παρά σε ελληνικούς. Ίσως, όμως, να μην είσαι fan της Calibri και να αναγκάζεσαι κάθε φορά που γράφεις κάτι στο Word να πηγαίνεις και να αλλάζεις τη γραμματοσειρά. Το ξέρεις πως μπορείς να αλλάξεις μια και για πάντα το default;

Πάντως, πριν ξεκινήσουμε, πρέπει να μάθεις πως ούτε οι υπεύθυνοι στη Microsoft είναι μεγάλοι fans της Calibri και τρέχουν ένα διαγωνισμό για να επιλέξουν την επόμενη προεπιλεγμένη γραμματοσειρά. Αντί να κάθεσαι και να περιμένεις τι θα αποφασίσουν εκεί στο Redmond, μπορείς να βάλεις τη δική σου αγαπημένη γραμματοσειρά και να τελειώνεις!

Πώς να το κάνεις

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνεις είναι να ανοίξεις, προφανώς, το Word σε ένα νέο κενό αρχείο. Έπειτα, να πάρεις τον… μεγεθυντικό φακό σου και να πατήσεις σε αυτό το μικροσκοπικό εικονίδιο με το βελάκι στο κάτω δεξιά μέρος της toolbar, δίπλα από εκεί που λέει Font. Αυτό θα ανοίξει το Font Dialog Box, όπως το λέει η Microsoft.

Εδώ, σε αυτό το παράθυρο, θα επιλέξεις τη γραμματοσειρά που θα χρησιμοποιεί το Word ως προεπιλογή, κάθε φορά που το ανοίγεις σε καινούριο αρχείο. Μην διαλέξεις για κανέναν λόγο την Comic Sans, προς Θεού! Επίσης μην διαλέξεις τίποτα περίεργο ή αστείο για γραμματοσειρά. Εσένα μπορεί να σου φαίνεται cool ή αστείο, σε όλους τους άλλους που θα διαβάζουν τα αρχεία σου, όμως, θα φαίνεται εκνευριστικό.

Διάλεξε, λοιπόν, κάποια γραμματοσειρά κάποιας περιωπής, το μέγεθος και το στυλ, και έπειτα πάτα το Save As Default που βρίσκεται κάτω αριστερά στο παράθυρο. Θα ερωτηθείς αν θες να το σώσεις ως προεπιλογή για το τρέχον αρχείο (όχι) ή για κάθε νέο αρχείο based on the Normal.dotm template – ναι, αυτό θες!

Αν δουλεύεις σε εταιρικό υπολογιστή, ίσως η επιλογή σου αυτή να μην παραμείνει· αυτό σημαίνει πως οι administrators του τμήματος πληροφορικής το έχουν προστατευμένο, επομένως καλύτερα να το πάρεις απόφαση.

Λοιπόν, αυτό ήταν! Τώρα μπορείς να δημιουργείς αρχεία με την γραμματοσειρά της προτίμησής σου!