16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Πώς να αξιοποιήσεις μια κάμερα 360°

Πώς να αξιοποιήσεις μια κάμερα 360°
Μάθε τα πάντα για τις κάμερες 360 μοιρών, πώς λειτουργούν και πώς μπορείς να τις αξιοποιήσεις για να δημιουργείς και να ανεβάζεις λήψεις VR.

Στον κόσμο της φωτογραφίας, το ζητούμενο δεν είναι να καταγράψεις τα πάντα. Η φωτογραφία έχει ένα θέμα και η κάθε λήψη επιχειρεί να δώσει στον θεατή την κατάλληλη οπτική, έτσι ώστε να μεταφέρει μια εικόνα, ένα συναίσθημα, ένα αντικείμενο με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Τον τελευταίο καιρό, όμως, το ζητούμενο δεν είναι η καταγραφή ενός θέματος, αλλά η μεταφορά του θεατή σε ένα μέρος – ειδικά μέσα από πανοραμικές φωτογραφίες. Εδώ ακριβώς έρχονται οι κάμερες 360 μοιρών.

Η τεχνική υπάρχει εδώ και δεκαετίες: βγάζεις μια σειρά από φωτογραφίες, περιστρέφοντας την κάμερα κατά μερικές μοίρες κάθε φορά, προσπαθώντας να διατηρήσεις όλες τις ρυθμίσεις σταθερές. Έπειτα, παίρνεις όλες τις λήψεις, διαλέγεις το κεντρικό τμήμα της κάθε μίας και τα ενώνεις στο κατάλληλο σημείο, δημιουργώντας ένα πανόραμα. Μάλιστα, σχεδόν όλα τα smartphones διαθέτουν λειτουργία panorama, με την οποία το ίδιο το smartphone σε καθοδηγεί έτσι ώστε να στρίψεις τόσο, όσο χρειάζεται για να βγουν οι σωστές λήψεις, αναλαμβάνοντας την συνένωση των τμημάτων μέσω software. Αντί για να κάθεσαι και να κάνεις… πιρουέτες με ένα κινητό ή μια φωτογραφική μηχανή, όμως, μπορείς να πάρεις μια κάμερα 360°, η οποία διαθέτει τους κατάλληλους φακούς και βγάζει πανοραμικές φωτογραφίες με μία και μοναδική λήψη.

Οι περισσότερες κάμερες 360° διαθέτουν δύο φακούς 180° και δύο αισθητήρες. Πατώντας το πλήκτρο λήψης, η κάμερα βγάζει δύο φωτογραφίες 180 μοιρών, τις οποίες ενώνει μέσω του κατάλληλου software που διαθέτει, παράγοντας μία και ενιαία φωτογραφία 360 μοιρών!

Το πώς ακριβώς θα χρησιμοποιήσεις αυτές τις λήψεις είναι καθαρά προσωπική σου υπόθεση. Για παράδειγμα, μπορεί να θέλεις να επισκεφθείς κάποιο αξιοθέατο, αρχαιολογικό χώρο, μουσείο ή άλλο μνημείο, και να θέλεις να μεταφέρεις στους φίλους σου την εικόνα όλου του χώρου. Αν είσαι φανατικός των extreme sports, μπορείς να βγάλεις φωτογραφίες αλλά και βίντεο 360 μοιρών, έτσι ώστε να δώσεις στους θεατές την εικόνα όλου του χώρου. Ακόμη και bloggers ή influencers το κάνουν, όταν επισκέπτονται ειδυλλιακά τοπία ή εξωτικά μέρη. Βέβαια, έχε υπ’ όψιν πως μια απλή φωτογραφία μπορεί να κρύψει πολλά πράγματα στην πίσω πλευρά της· μια φωτογραφία 360° θα τα δείξει όλα! Ακόμη κι αν η εξωτική ερημική παραλία στην οποία βρίσκεσαι δεν είναι ούτε εξωτική ούτε ερημική, αλλά πίσω από εσένα περιμένουν άλλοι 100 για να βγάλουν την ίδια, ειδυλλιακή, φωτογραφία!

Το ενδιαφέρον είναι πως τα γνωστά social media υποστηρίζουν ήδη τέτοιες πανοραμικές φωτογραφίες και σίγουρα θα έχεις δει μερικές από posts άλλων χρηστών. Αν κρίνεις πως αυτό είναι κάτι που θα σου χρησίμευε, μια κάμερα 360° είναι αυτό που χρειάζεσαι!