8
Ψυχαγωγία

Πώς να αποθηκεύσεις τη συλλογή των DVD σου

Πώς να αποθηκεύσεις τη συλλογή των DVD σου
Κανένας δεν βλέπει πια ταινίες σε DVD. Και η συλλογή που μάζευες τόσα χρόνια; Μπορείς να μετατρέψεις τα DVD σου σε αρχειακά αντίγραφα (για προσωπική χρήση προφανώς) και να βλέπεις τις αγαπημένες σου ταινίες οπουδήποτε, ακόμα και στο κινητό σου.

Πραγματικά, ασχολείται ακόμη κανείς με δισκάκια DVD; Την εποχή του video streaming; Ναι, εντάξει, υπάρχουν αυτά, θα πεις, αλλά εγώ έχω δεκάδες ή και εκατοντάδες DVD τα οποία αγόραζα τόσα χρόνια. Τι θα τα κάνω; Από τη στιγμή που τα έχεις, γιατί να μην τα μεταφέρεις στον υπολογιστή σου, έτσι ώστε να τα έχεις διαθέσιμα ανά πάσα στιγμή, χωρίς να ψάχνεις σε στοίβες από δισκάκια, ακόμη κι αν ο υπολογιστής σου δεν έχει DVD drive… ή ακόμη και στο tablet ή στο smartphone σου, που σίγουρα δεν έχουν DVD drive;

Το καλό στην ιστορία είναι πως τα δεδομένα που περιέχονται σε ένα DVD είναι ήδη ψηφιακά. Το κακό είναι πως τα περισσότερα DVD έχουν συστήματα copy protection ενώ και η συμπίεση του DVD είναι απλά MPEG-2, ένας παλιός και όχι ιδιαιτέρως αποδοτικός αλγόριθμος. Θα χρειαστεί, μετά την αποθήκευση, να μετατρέψεις τα (τεράστια) αρχεία του DVD σε κάτι πιο σύγχρονο, πχ αρχείο συμπίεσης H.264 ή και H.265, για να πιάνει λιγότερο χώρο.

Μια πολύ ισχυρή εφαρμογή για την αντιγραφή των δεδομένων είναι το MakeMKV η οποία είναι δωρεάν όσο βρίσκεται σε beta μέσω του επίσημου beta key (https://www.makemkv.com/forum/viewtopic.php?t=1053). Απλά βάζεις το δισκάκι στο drive και αυτό θα αναλάβει να μεταφέρει τα δεδομένα στον σκληρό σου δίσκο. Μάλιστα, μπορεί να διαβάσει και να μεταφέρει και πολλαπλά κανάλια ήχου (για άλλες γλώσσες, π.χ.) και υπότιτλους. Και βέβαια, όλα αυτά τα συνθέτει σε αρχείο mkv, για να τα έχεις όλα μαζεμένα και όμορφα.

Τώρα, για να μετατρέψεις την ταινία σε κάτι με πιο σύγχρονη μορφή συμπίεσης, υπάρχουν πολλά αντίστοιχα προγράμματα. Ένα από τα πιο δημοφιλή είναι το Handbrake το οποίο αναλαμβάνει να κάνει τη μετατροπή, αυτό που αγγλιστί ονομάζεται «transcoding». Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις, αφού το κατεβάσεις και το εγκαταστήσεις, είναι να φορτώσεις το αρχείο mkv της ταινίας σου, να διαλέξεις κάποιο από τα presets και να το αφήσεις να κάνει τη δουλειά του. Μπορείς, αν έχεις περισσότερες γνώσεις, να διαλέξεις εσύ συγκεκριμένους codecs για τη μετατροπή εικόνας και ήχου, αλλά και πολλές άλλες παραμέτρους, αλλά τα presets είναι συνήθως επαρκή. Απλά διαλέγεις αυτό που σε ικανοποιεί – π.χ. Fast 1080p30 – και θα επιλέξει αυτό τα υπόλοιπα.

Έχε υπ’ όψη σου πως το transcoding είναι πολύ απαιτητική διεργασία, οπότε καλό θα είναι να  μην έχεις άλλα ανοιχτά προγράμματα εκείνη την ώρα.

Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις τώρα είναι να σβήσεις το αρχικό αρχείο και να μεταφέρεις το νέο συμπιεσμένο αρχείο εκεί που θέλεις.