7
Τεχνολογία

Πώς να αποφύγεις τα restart

Πώς να αποφύγεις τα restart
Με αυτές τις ρυθμίσεις θα κάνεις τα Windows 10 να μην κάνουν επανεκκίνηση όποτε θέλουν.

Είναι γνωστό πως τα Windows είναι το λειτουργικό σύστημα που έχουν οι περισσότεροι άνθρωποι στον πλανήτη, στους υπολογιστές τους. Επίσης γνωστό είναι το ότι είναι και το λειτουργικό σύστημα που όλοι λατρεύουμε να… μισούμε. Για διάφορους λόγους, τα Windows από την πρώτη τους εμφάνιση μέχρι και σήμερα, κατάφερναν και έδιναν πατήματα στους χρήστες για να μην τα συμπαθούν (τουλάχιστον). Από τις συνεχείς μπλε οθόνες, τα ενοχλητικά pop-ups, την κακή διαχείριση μνήμης, την εξαφάνιση του Start button, μέχρι… το χρώμα των εικονιδίων ή του πλήκτρου Χ, όλο και κάτι υπάρχει, σχεδόν σε κάθε έκδοση. Τα Windows 10 είναι η τελευταία – κυλιόμενη – έκδοση των Windows και έχει κι αυτή ένα πράγμα που κάνει τους χρήστες να αντιδρούν. Ποιο είναι αυτό το πράγμα; Το restart!

Θα είναι παράξενο αν δεν ξέρεις ήδη για τι πράγμα μιλάμε, αλλά θα το πούμε ούτως ή άλλως, περισσότερο για τους χρήστες Macintosh παρά γιατί πιστεύουμε πως υπάρχει έστω κι ένας χρήστης Windows 10 που δεν το έχει βιώσει. Τα Windows 10, λοιπόν, κάνουν updates αυτομάτως, στο παρασκήνιο, και τις περισσότερες φορές ο χρήστης δεν το καταλαβαίνει καν. Όταν η διεργασία του update ολοκληρωθεί, τα Windows χρειάζονται restart για να γίνουν και τα τελευταία βήματα της εφαρμογής του update, και να ξεκινήσουν τα Windows με τα updates εγκατεστημένα. Σε αυτό το σημείο, τα Windows εμφανίζουν μια ειδοποίηση, η οποία πληροφορεί τον χρήστη πως ο υπολογιστής πρέπει να κάνει επανεκκίνηση για να ολοκληρωθεί το update. Μέχρι εδώ, όλα καλά.

Η ειδοποίηση, όμως, αναφέρει πως, αν δεν κάνεις restart εκείνη τη στιγμή, το restart θα γίνει κάποια στιγμή τις ώρες που ο χρήστης δεν τον χρησιμοποιεί. Και εδώ κρύβεται το μεγάλο, το τεράστιο, το κολοσσιαίο πρόβλημα: τις περισσότερες φορές, οι χρήστες κάνουν δουλειά, έχουν ανοιχτά αρχεία που δεν έχουν αποθηκεύσει, έχουν προγράμματα ανοιχτά, ίσως έχουν και προγράμματα να τρέχουν· αρκεί να φύγουν για 20 λεπτά από τον υπολογιστή, για να πιστέψουν τα Windows πως… ο υπολογιστής δεν χρησιμοποιείται και να κάνουν μόνα τους restart… κάνοντας τον χρήστη να χάσει, ενίοτε, και δουλειά πολλών ωρών.

Πως μπορείς, λοιπόν, να σταματήσεις αυτή την ενοχλητική συνήθεια των Windows 10; Μπορείς; Ναι, μπορείς και είναι σχετικά απλό! Λοιπόν, ανοίγεις τα Settings των Windows 10, πατάς στο Update & Security, έπειτα στο Advanced options και εκεί θα βρεις αυτό που ζητάς. Η επιλογή έχει τη μακρόσυρτη επιγραφή «Restart this device as soon as possible when a restart is required to install an update. Windows will display a notice before the restart and the device must be on and plugged in». Αν βάλεις αυτή την επιλογή στο off, τότε τα Windows δεν πρόκειται να κάνουν restart χωρίς την έγκρισή σου. Βάζοντας στο off και την επόμενη επιλογή, το Update notifications, αυτομάτως τα Windows δεν θα σου δείξουν ποτέ την ειδοποίηση για να κάνεις restart, επομένως θα παραμείνουν έτσι μέχρι να κάνεις εσύ restart. Η μοναδική ένδειξη θα είναι η μικρή πορτοκαλί τελεία στο υπό-μενού Power του Start menu!