7
Τεχνολογία

Πώς να αυξήσεις την μπαταρία στο κινητό σου με αυτό το κόλπο

Πώς να αυξήσεις την μπαταρία στο κινητό σου με αυτό το κόλπο
Μια κρυμμένη ρύθμιση στο Android επιτρέπει την καλύτερη διαχείριση ενέργειας από τα apps, βελτιώνοντας τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Δες πώς λειτουργεί.

Θυμάσαι μια εποχή, πριν πολλά χρόνια, τότε που τα κινητά τηλέφωνα δεν ήταν smart, αλλά η μπαταρία τους κρατούσε μέρες ολόκληρες; Σίγουρα αυτές οι εποχές, τότε που οι μόνες επιλογές ήταν τα SMS και οι… αναπάντητες κλήσεις, δεν λείπουν σε κανέναν, αλλά είναι το ίδιο βέβαιο πως το να έχεις το κινητό σου να κρατάει για μέρες χωρίς φόρτιση είναι ένα από τα πράγματα που θα θέλαμε να έχουμε.

Ο λόγος που αυτό δεν γίνεται πλέον δεν είναι άλλος από τα άπειρα apps τα οποία τρέχουν συνεχώς στα smartphones μας, ακόμη και όταν δεν τα χρησιμοποιούμε. Πλέον η απλή κλήση και το SMS είναι πράγματα που δεν πολυχρησιμοποιούμε· αντιθέτως, έχουμε πολλά apps και παιχνίδια τα οποία τρώνε όλο το χρόνο μας – θα αναφέρουμε απλά το Facebook και το Instagram – αλλά και τη μπαταρία.

Ενεργειακή διαχείριση

Είναι προφανές πως τα πιο «βαριά» apps καταναλώνουν την περισσότερη ενέργεια. Συνήθως αυτό δεν μας πειράζει τόσο, μιας και έχουμε συνηθίσει να βάζουμε το smartphone μας για φόρτιση στο τέλος κάθε μέρας. Τι γίνεται, όμως, αν βρεθούμε σε κάποιο μέρος ή κάποια κατάσταση όπου δεν υπάρχει τρόπος να φορτίσουμε τη συσκευή;

Η Google έχει φροντίσει γι’ αυτό!

Standby Apps

Στις τελευταίες εκδόσεις του Android (9.0 και άνω) υπάρχει η λειτουργία Standby Apps, η οποία είναι πολύ χρήσιμη για τη διαχείριση της κατανάλωσης και τον έλεγχο των apps στο smartphone μας. Αυτό που κάνει είναι να διαχωρίζει τα apps ανάλογα με το πόσο συχνά τα χρησιμοποιούμε και, αναλόγως, να περιορίζει την πρόσβασή τους σε πόρους και ενέργεια.

Το σύστημα διαθέτει πέντε βασικές κατηγορίες:

  • Active: Εδώ βρίσκουμε (ή βάζουμε) τα apps που χρησιμοποιούμε επί καθημερινής βάσεως. Αυτά θα έχουν πλήρη πρόσβαση στην ενέργεια της μπαταρίας, στον επεξεργαστή και στη μνήμη. Τους επιτρέπεται να λειτουργούν όπως έχουν προγραμματιστεί.
  • Working Set: Σε αυτή την κατηγορία μπαίνουν apps τα οποία δεν χρησιμοποιούνται τόσο συχνά, αλλά αρκετά συχνά. Κάποιοι περιορισμοί υπάρχουν και εμποδίζουν τα apps αυτά να τρέχουν διεργασίες κατά το δοκούν ή να ενεργοποιούν alarms.
  • Frequent: Ακόμη πιο σπανίως χρησιμοποιούμενα apps. Μεγαλύτεροι περιορισμοί αλλά και όριο στις υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων (FCM).
  • Rare: Εδώ ζουν τα apps που εγκαταστήσαμε κάποτε, αλλά τα έχουμε ξεχάσει, ή που τα χρησιμοποιούμε μόνο σε πολύ ειδικές συνθήκες. Οι περιορισμοί σε αυτά είναι μεγάλοι, υπάρχει όριο ακόμη και στην πρόσβαση στο Internet, στο να τρέχουν διεργασίες, να ενεργοποιούν alarms ή να ανταλλάσσουν μηνύματα μέσω FCM.
  • Never: Στη χώρα του ποτέ ζουν τα apps που, μάλλον, βρέθηκαν στο smartphone επειδή τα είχε εγκαταστήσει ο κατασκευαστής και που δε μπήκες ποτέ στον κόπο να απεγκαταστήσεις. Αντί να τρώνε μνήμη και πόρους, τρέχοντας στο υπόβαθρο, το Android ουσιαστικά τους απαγορεύει… τα πάντα.

Να σημειώσουμε εδώ ότι κάποια smartphones δεν διαθέτουν αυτή την τελευταία κατηγορία και περιορίζονται στις τέσσερις προηγούμενες.

Πως το ρυθμίζω;

Για να αποκτήσεις πρόσβαση στο Standby Apps πρέπει να ανοίξεις το Developer Mode του Android. Ανοίγεις τις ρυθμίσεις, πηγαίνεις στο About Phone και κάπου στο τέλος θα δεις το Build. Αν πατήσεις επτά φορές πάνω του θα ενεργοποιήσεις το Developer Mode. Μη φοβάσαι, δεν πρόκειται να καταστρέψεις το κινητό σου από το Developer Mode. Απλά αποκτάς πρόσβαση σε κάποιες ρυθμίσεις οι οποίες δεν είναι διαθέσιμες στους «κοινούς θνητούς»· αν δεν τις πειράξεις, δεν θα αλλάξει τίποτε.

Πηγαίνοντας ένα βήμα πίσω και βρίσκοντας το Developer options, το οποίο δεν υπήρχε προτού ενεργοποιήσεις το Developer mode, μέσα στις πολλές ρυθμίσεις του, θα βρεις την επιλογή Standby options. Πάτα την!

Τώρα θα δεις μια μακροσκελή λίστα με όλα τα apps που υπάρχουν στη συσκευή. Αν πατήσεις σε κάποιο από αυτά, θα έχεις τη δυνατότητα να ορίσεις εσύ την κατηγορία στην οποία θες να εμπίπτει το κάθε ένα από τα apps.

Αφού ρυθμίσεις όλα τα apps ανάλογα με τις προτιμήσεις σου, θα χρειαστεί να κάνεις ένα restart για να εφαρμοστούν οι αλλαγές.

Αυτό που θα καταφέρεις με αυτή τη διαδικασία είναι να έχεις μόνο τα apps που πραγματικά χρησιμοποιείς να τρέχουν στο υπόβαθρο, ακόμη και όταν το κινητό σου είναι κλειστό (αλλά όχι σβηστό). Έτσι μπορείς να είσαι σίγουρος πως η μπαταρία σου δεν αδειάζει κάνοντας άχρηστα πράγματα, αλλά και πως τα apps που όντως χρησιμοποιείς θα έχουν πρόσβαση σε πόρους και ενέργεια, έτσι ώστε το μήνυμα ή η ειδοποίηση που περιμένεις εναγωνίως θα σου έρθει.