16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Πώς να βελτιώσεις το Gmail

Πώς να βελτιώσεις το Gmail
Χρησιμοποιείς το Gmail για την προσωπική ή εταιρική σου αλληλογραφία; Με αυτά τα πρόσθετα θα βελτιώσεις κατά πολύ την εμπειρία σου.

Τα τελευταία χρόνια, το Gmail έχει γίνει το νούμερο ένα mail client στον κόσμο, χρησιμοποιείται από εκατομμύρια χρήστες παγκοσμίως ενώ ολόκληρες εταιρείες βασίζονται σε αυτό για την καθημερινή τους λειτουργία και επικοινωνία. Παρά την μεγάλη του εξάπλωση, όμως, το Gmail δεν είναι τέλειο. Η βασική επιδίωξη της Google είναι να κάνει ένα web mail client το οποίο θα είναι αρκετό για όλους τους χρήστες, τόσο τους εταιρικούς όσο και τους απλούς. Αυτό σημαίνει πως υπάρχουν πολλά πράγματα τα οποία θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά, έτσι ώστε να βελτιωθεί η χρήση του σε απαιτητικά περιβάλλοντα. Κατά καιρούς έχουμε δει πολλά εργαλεία τρίτων, είτε υπό τη μορφή app είτε add-on, τα οποία βασίζονται στο Gmail αλλά προσπαθούν να δώσουν στους χρήστες τους μια αναβαθμισμένη εμπειρία.

Ένα από αυτά είναι το Shortwave, το οποίο έρχεται να δώσει στο Gmail διάφορες λειτουργίες, κάποιες από τις οποίες έχουμε δει σε άλλα προϊόντα, κάποιες μέσα σε παλαιότερα προϊόντα της ίδιας της Google, ενώ έχει και χαρακτηριστικά τα οποία δεν έχουμε ξανασυναντήσει – τουλάχιστον όχι σε mail client. Μάλιστα, το Shortwave είναι δωρεάν εκτός κι αν θες κάποια από τα πιο προηγμένα του χαρακτηριστικά. Αλλά ας δούμε τι προσφέρει.

Emails ως εργασίες

Πολλοί εξ ημών έχουμε το mailbox σε χρήση ως λίστα εργασιών προς εκτέλεση. Υπό αυτό το πρίσμα, το Shortwave οργανώνει τα e-mails και τα mail threads ως εργασίες, τις οποίες μάλιστα μπορείς να μαρκάρεις και ως done (δηλαδή ολοκληρωμένες), ενώ μπορείς να δεις και όλα τα mails τα οποία έχεις μαρκάρει ως ολοκληρωμένα πατώντας στο ανάλογο link στο αριστερό μέρος. Μπορεί να σου είναι πολύ χρήσιμο, εάν το inbox σου περιέχει κυρίως e-mails με εργασίες. Μάλιστα, όταν μαρκάρεις κάποιο mail ή κάποια συζήτηση (πολλαπλά mails) ως ολοκληρωμένο, αυτό θα εξαφανιστεί από το inbox, για να μην γεμίζει το οπτικό σου πεδίο. Μπορείς βέβαια να το επαναφέρεις, αν θέλεις.

Bundles για συμμάζεμα

Το Shortwave μπορεί να μαζέψει πολλά e-mails και να τα εμφανίζει μαζί, σε ένα bundle, είτε βάσει αποστολέα, είτε βάσει είδους – για παράδειγμα, e-mails με υποχρεώσεις για το ημερολόγιο. Αυτό βοηθά στην όψη του inbox, καθώς δεν έχεις κατεβατά με e-mails από τον ίδιο αποστολέα. Προφανώς έχεις έλεγχο στο πώς λειτουργεί αυτό το bundling, ενώ το Shortwave χρησιμοποιεί τις υπάρχουσες κατηγορίες του ίδιου του Gmail.

Ο άνθρωπος στο επίκεντρο

Ένα από τα πρώτα πράγματα που θα παρατηρήσεις στο Shortwave είναι η λίστα των επαφών που εμφανίζεται στο κάτω μέρος της αριστερής πλευράς, η οποία είναι η λίστα με τις επαφές με τις οποίες μιλάς πιο συχνά. Μπορείς να δεις με μια ματιά τους ανθρώπους με τους οποίους ανταλλάσσεις e-mails, αλλά και από ποιους εξ αυτών έχεις e-mails τα οποία δεν έχεις διαβάσει. Αυτή η προσέγγιση κάνει το mail να μοιάζει περισσότερο με chat – αντί να βλέπεις μια τεράστια λίστα από e-mails, βλέπεις μια λίστα από ανθρώπους οι οποίοι σου μιλάνε, κι από εκεί μπορείς να ανοίξεις τα πιο σημαντικά από αυτά τα e-mails.

Ρύθμιση των ειδοποιήσεων

Ένα ζήτημα είναι τα ίδια τα άσχετα e-mails, αλλά το ακόμη πιο εκνευριστικό είναι το ότι σου έρχονται και ειδοποιήσεις για αυτά τα άσχετα e-mails. Το ζητούμενο είναι να παίρνεις ειδοποιήσεις για τα σημαντικά e-mails και να μην σε ενοχλεί το Gmail για τα υπόλοιπα. Το Shortwave, από την πρώτη στιγμή που θα συνδεθείς, θα σου ζητήσει να κάνεις ένα αρχικό setup και να επιλέξεις το πώς θα οργανώνονται τα e-mails σου καθώς και ποια από αυτά θα ενεργοποιούν τις ειδοποιήσεις. Μπορείς να διαλέξεις συγκεκριμένα είδη e-mails (πχ ειδοποιήσεις ημερολογίου) καθώς και e-mails τα οποία ο αλγόριθμος του Gmail τα θεωρεί σημαντικά.

Workspaces & Channels

Αν έχεις χρησιμοποιήσει υπηρεσίες όπως το Slack ή το Discord, θα γνωρίζεις τι είναι τα κανάλια. Αν όχι, είναι σαν ομαδικά chats, μέσα στα οποία μπορείς να οργανώσεις events, να συνεργαστείς με ανθρώπους, να συζητήσεις κοινά θέματα, και άλλα. Το Shortwave έχει βάλει αυτή την ιδέα στο δικό του περιβάλλον και υποστηρίζει Channels μέσα σε Workspaces. Το link για τα Workspaces υπάρχει στην αριστερή πλευρά του interface και λειτουργεί όπως στα Slack και Discord: υποστηρίζει threads, links και μοίρασμα αρχείων. Τα threads μπορούν να εμφανίζονται και στο inbox, αν το προτιμάς έτσι. Περισσότερες και πιο προηγμένες λειτουργίες των workspaces απαιτούν συνδρομή.