16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Πώς να γλιτώσεις χρήματα από τη θέρμανση

Πώς να γλιτώσεις χρήματα από τη θέρμανση
Καλοί οι έξυπνοι θερμοστάτες, αλλά πρέπει να ξέρεις να τους χρησιμοποιείς. Σου δείχνουμε πώς να αξιοποιήσεις έναν έξυπνο θερμοστάτη για να γλιτώσεις χρήματα από τη θέρμανση.

Ο παραδοσιακός θερμοστάτης απλά μετρά τη θερμοκρασία στο σημείο που τον έχεις βάλει και απλά ανοιγοκλείνει τη θέρμανση, αν τον έχεις στο on. Αν όχι, ακόμη κι αν η θερμοκρασία στο σπίτι σου πάει στους μείον 20°, θα μείνει κλειστός.

Σίγουρα θέλεις κάτι πιο έξυπνο. Αν σκέφτεσαι πως απλά ένας προγραμματιζόμενος θερμοστάτης αρκεί… πλανάσαι πλάνην οικτρά. Γιατί απλά, τα… δρώμενα σε ένα σπίτι δεν ακολουθούν ωρολόγιο πρόγραμμα. Μπορεί η θερμοκρασία να αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη. Μπορεί κάποιος να τύχει να γυρίσει σπίτι νωρίτερα ή να βγείτε όλοι οικογενειακώς και να λείπετε μέχρι αργά. Άσε που οι περισσότεροι προγραμματιζόμενοι θερμοστάτες δεν είναι καθόλου εύκολοι στον προγραμματισμό.

Ας δούμε, λοιπόν, τι μπορεί να κάνει ένας έξυπνος θερμοστάτης, από αυτούς που συνδέονται με τα πάντα – και ειδικά με το smartphone σου αλλά και με άλλους αισθητήρες και συσκευές.

Οι πραγματικά έξυπνοι θερμοστάτες μπορούν και «ξέρουν» αν είσαι σπίτι ή αν λείπεις, ώστε να μειώσουν την κατανάλωση. Συνήθως λειτουργούν συνδυάζοντας εσωτερικό αισθητήρα κίνησης και το GPS του κινητού σου. Προφανώς θα πρέπει να συνδέσεις και τα κινητά των υπολοίπων μελών της οικογένειας, για να μην ξεπαγιάσουν αν λείπεις μόνο εσύ.

Η λειτουργία αυτή γίνεται πιο σημαντική, όσο πιο άτακτο είναι το πρόγραμμα των μελών της οικογένειας. Ακόμη και αν τα Σαββατοκύριακά σου είναι απρόβλεπτα, η εξοικονόμηση μπορεί να είναι πολύ μεγάλη.

Κρύο εδώ, ζέστη εκεί!

Τα περισσότερα σπίτια δεν έχουν σταθερή θερμοκρασία σε όλα τα δωμάτια. Κατά κανόνα υπάρχει ένα δωμάτιο «Σιβηρία» και άλλο δωμάτιο «Μπαχάμες». Συνήθως το καθιστικό με τις μεγάλες μπαλκονόπορτες έχει χαμηλότερη θερμοκρασία, ενώ τα υπνοδωμάτια ή το παραδοσιακό σαλόνι που ποτέ δεν ανοίγει, είναι σε κλίμα τροπικό. Υπάρχουν, για αυτές τις περιπτώσεις, έξυπνοι θερμοστάτες οι οποίοι επικοινωνώντας με πολλαπλούς αισθητήρες θερμοκρασίας, ρυθμίζουν αναλόγως τη θέρμανση. Ακόμη κι αν κάποιος ζεσταίνεται, μπορεί να χαμηλώσει τη θερμοκρασία του δικού του χώρου, χωρίς να κρυώσει όλο το σπίτι. Μάλιστα, αν έχεις σπίτι με αντίστοιχη υποδομή, θεωρητικά θα μπορούσες να ζεσταίνεις ένα δωμάτιο και να ψύχεις ένα άλλο, ταυτοχρόνως. Απλά θα χρειαστείς και μερικούς ασύρματους ρυθμιστές ροής για τα σώματα του καλοριφέρ.

Φτιάχ’ το μόνος σου!

Εκτός από την πεπατημένη, μπορείς να προσαρμόσεις το σύστημα στα δικά σου δεδομένα, με ακόμη περισσότερους κανόνες. Μπορείς ακόμη και να προσαρμόσεις και άλλου είδους αισθητήρες στο σύστημα, έτσι ώστε να γίνει ακόμη πιο έξυπνο. Για παράδειγμα, δεν υπάρχει λόγος να προσπαθείς να θερμάνεις (ή και να ψύξεις) ένα δωμάτιο, αν ο «ένοικος» του δωματίου έχει ορθάνοιχτη τη μπαλκονόπορτα ή το παράθυρο. Μπορείς να βάλεις μερικούς αισθητήρες σε πόρτες και παράθυρα έτσι ώστε οι πληροφορίες αυτές να φτάνουν στον έξυπνο θερμοστάτη. Μάλιστα, αν έχεις αντιστοίχως έξυπνο σύστημα ασφαλείας, ίσως να μη χρειαστεί ούτε καν να προσθέσεις αισθητήρες, αλλά να χρησιμοποιήσεις αυτούς του συναγερμού!

Θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις, αν έχεις, και ανεμιστήρα οροφής, αν του προσαρμόσεις σύστημα ασύρματου ελέγχου, ή να ανιχνεύσεις αν είναι αναμμένο το τζάκι, ώστε να μειώσεις τη θέρμανση στο χώρο που βρίσκεται αυτό.

Συμπερασματικά, ακόμη κι αν έχεις επενδύσει σε έναν έξυπνο θερμοστάτη, η «εξυπνάδα» αυτή μπορεί να πηγαίνει χαμένη, αν δεν την αξιοποιείς!

Η υπηρεσία Smart Home της COSMOTE περιλαμβάνει και έξυπνο θερμοστάτη προκειμένου και να μην ξεπαγιάζεις και να κάνεις οικονομία. Δες περισσότερα εδώ.