7
Τεχνολογία

Πώς να εγκαταστήσεις τα Windows 11 πριν από τους άλλους

Πώς να εγκαταστήσεις τα Windows 11 πριν από τους άλλους
Γίνε Windows Insider και κατέβασε την αποκλειστική δοκιμαστική έκδοση των Windows 11

Τα Windows 11 έρχονται! Μπερδεύτηκες; Μήπως θυμάσαι τις δηλώσεις της Microsoft, όταν κυκλοφόρησαν τα Windows 10, στις οποίες έλεγαν με στόμφο πως τα Windows 10 θα είναι η τελευταία έκδοση των Windows; Ναι… άλλαξαν γνώμη. Τώρα, η τελευταία έκδοση των Windows έγινε… προτελευταία! Ή δυνάμει προτελευταία, γιατί ακόμη δεν έχουν κυκλοφορήσει επισήμως τα Windows 11. Αλλά μπορείς να τα δοκιμάσεις!

Προτού μπούμε στα βαθιά, θα πρέπει να αναφέρουμε πως τα Windows 11 είναι, τουλάχιστον όπως διατείνεται η ίδια η Microsoft, πολύ περισσότερο από μια ανανέωση του user interface των Windows 10. Μπορεί να έχουν και δίκιο, ποιος ξέρει. Αλλά και ποιος ενδιαφέρεται, πραγματικά; Τα Windows έχουν φτάσει ένα επίπεδο ωριμότητας και σταθερότητας που, πλέον, ελάχιστα ενδιαφέρει τον μέσο χρήστη το αν το thread scheduler του kernel έχει γίνει πιο αποδοτικό για heterogeneous core architectures στις CPUs ή αν το memory allocator έχει βελτιώσει την ταχύτητά του. Αυτό που ενδιαφέρει είναι αν τα εικονίδια θα παραμείνουν άσπρα ή θα αποκτήσουν χρώμα και αν τα παράθυρα θα έχουν πιο στρογγυλεμένες γωνίες, ή αν τα εικονίδια στην taskbar θα είναι κεντραρισμένα ή στα αριστερά. Και εκεί, ναι, τα Windows 11 έχουν μπόλικες αλλαγές.

Τα κακά νέα: το πιθανότερο είναι πως ο υπολογιστής σου δεν θα μπορεί να τρέξει Windows 11, εκτός εάν…

Το εάν είναι λίγο περίεργο. Κατά βάσιν, οι απαιτήσεις του λειτουργικού είναι μικρές (εξαιρουμένου του εάν). Επεξεργαστή θέλουν τουλάχιστον με 2 πυρήνες, τουλάχιστον στο 1GHz συχνότητα λειτουργίας, και υποστήριξη 64-bit. Απλά πράγματα. Μνήμη 4GB τουλάχιστον. Κάρτα γραφικών συμβατή με DirectX 12 ή νεότερη, με drivers WDDM 2.0. Αποθηκευτικό χώρο 64GB και άνω, oθόνη ανάλυσης (κάθετης) 720p και άνω, 9 ιντσών τουλάχιστον. Μέχρι τώρα, όλα ωραία. Πάμε στα περίεργα: το BIOS θα πρέπει να είναι τύπου UEFI με υποστήριξη Secure Boot. Και το σύστημα να διαθέτει TPM (Trusted Platform Module) έκδοσης 2.0. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, οι επεξεργαστές θα πρέπει να είναι Intel Core iX σειράς 8000 και νεότεροι (8ης γενιάς i3, i5, i7 ή i9) ή AMD Ryzen σειράς 3000 και νεότεροι (Zen 2 και άνω). Πρακτικά, αυτό περιορίζει τους υπολογιστές που μπορούν να τρέξουν Windows 11 σε 3 ετών ή νεότερους, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις πιο νέων υπολογιστών οι οποίοι δεν υποστηρίζονται. Παράλληλα, η απαίτηση αυτή φαίνεται να μην έχει σχέση με την επεξεργαστική ισχύ, μιας και υποστηρίζονται, για παράδειγμα, επεξεργαστές Core i3 ή και Celeron 8ης γενιάς, αλλά όχι οι κατά πολύ ισχυρότεροι Core i7 7ης και παλαιότερων γενεών. Ομοίως και για τους Ryzen της AMD.

Τέλος, το TPM είναι ένα module το οποίο χρησιμοποιείται για λόγους ασφαλείας και το οποίο δεν περιλαμβάνεται σε όλους τους υπολογιστές. Για την ακρίβεια, δεν περιλαμβάνεται στους περισσότερους. Αν, όμως, το υποστηρίζει η motherboard, μπορείς να το προσθέσεις με μικρό κόστος.

Λοιπόν, έχοντας πει τα κακά νέα, πάμε στα καλά. Αν θέλεις να δοκιμάσεις τις beta προεκδόσεις των Windows 11, το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να μπεις στο Insider Program της Microsoft. Πως; Απλά, στον υπολογιστή που θέλεις να δοκιμάσεις τα Windows 11, στον οποίο προϋποθέτουμε πως έχεις ήδη εγκατεστημένα τα Windows 10, ανοίγεις τα Settings, πηγαίνεις στο Update & Security και στην αριστερή πλευρά, κάτω κάτω θα δεις την σελίδα Windows Insider Program. Αν δεχτείς να μπεις στο Insider Program, στο επόμενο update check θα δεις πως υπάρχει διαθέσιμη η beta των Windows 11 και μπορείς να κάνεις update!