9
Αθλητισμός

Πώς να… ζητωκραυγάσεις εικονικά

Πώς να… ζητωκραυγάσεις εικονικά
Γήπεδα χωρίς θεατές, αλλά με ζητωκραυγές από μακριά. Ένα app σου επιτρέπει να φωνάζεις για να ενθαρρύνεις την ομάδα σου ή να γιουχάρεις τους αντιπάλους την ώρα που παρακολουθείς ένα ζωντανό ματς στην τηλεόραση. Το εντυπωσιακό είναι ότι οι ζητωκραυγές σου φτάνουν μέχρι το γήπεδο. Σημεία των καιρών!

Εδώ και λίγες εβδομάδες έχουν αρχίσει τα παιχνίδια του ποδοσφαίρου, προφανώς χωρίς θεατές. Σιγά σιγά, αρχίζουν και άλλα αθλήματα να ανοίγουν τα στάδια αλλά, δυστυχώς, οι εξέδρες θα συνεχίσουν να παραμένουν άδειες. Ήδη οι φανατικοί του ποδοσφαίρου έχουμε… υποστεί αγώνες με μοναδικούς ήχους τις μακρινές φωνές των παιχτών και τα «ντουπ» της μπάλας σε κάθε σουτ. Το σκηνικό μοιάζει με αγώνα ερασιτεχνικού πρωταθλήματος ή με αγώνα μετά από τιμωρία της γηπεδούχου ομάδας. Και δεν είναι ωραίο.

Εδώ και κάμποσο καιρό, κάποιοι σκέφτηκαν να βάλουν στα γήπεδα «κονσέρβα» ήχους εξέδρας να παίζουν από τα ηχεία των γηπέδων. Κάπως καλύτερο, δε λέμε, αλλά καταλήγει να είναι ένα «χαλί», μιας και οι φωνές και οι ήχοι μένουν πάντα ίδιοι και δεν έχουν αντιστοιχία με το τι συμβαίνει στο χορτάρι.

Γνωρίστε το… Remote Cheerer

Τώρα, όμως, έρχεται η Yamaha – ναι, η γνωστή Yamaha, η οποία εκτός από μηχανάκια φτιάχνει και μουσικά όργανα, ενώ έχει μεγάλη παράδοση στο χώρο του ήχου – για να μας δώσει το… Remote Cheerer!

Το Remote Cheerer είναι ένα app για smartphone, το οποίο προφανώς θα πρέπει να είναι συνδεδεμένο και με το αντίστοιχο σύστημα σε κάποιο γήπεδο. Έτσι, ο κάθε οπαδός θα μπορεί να συνδεθεί με τον αγώνα που τον ενδιαφέρει και, ενώ βλέπει τον αγώνα στην τηλεόραση (ή σε όποια συσκευή θέλει), να πατάει τα αντίστοιχα πλήκτρα, τα οποία θα αναπαράξουν έναν προεγγεγραμμένο ήχο στα μεγάφωνα του γηπέδου!

Με αυτό τον τρόπο, το γήπεδο θα γεμίζει με φωνές κοινού. Τεχνητές μεν, αλλά το είδος και ο χρόνος θα ελέγχονται από πραγματικούς (έστω και τηλεοπτικούς) θεατές. Το αποτέλεσμα είναι πως, στο γκολ θα πανηγυρίσει όλο το γήπεδο (ή έστω το μισό), σε κάποιο λάθος θα ακουστεί η γνωστή μουρμούρα, σε μια χαμένη ευκαιρία θα βγει ο γνωστός αναστεναγμός και λοιπά.

Η Yamaha έκανε ήδη τις δοκιμές της σε ένα γήπεδο της Ιαπωνίας, όπου τοποθέτησε 58 μεγάφωνα και έβαλε τους θεατέ” να στέλνουν αντιδράσεις, δρομολογώντας τις σε διαφορετικά σημεία του γηπέδου.

Αυτό στην περίπτωση της Ελλάδας θα μπορούσε να έχει και ένα άλλο αποτέλεσμα: οι παίχτες να νιώσουν, επιτέλους, μετά από πολλά χρόνια, πως παίζουν σε γήπεδο με θεατές και των δύο ομάδων! Φαντάσου ντέρμπι όπου, αντί για ένα ολόκληρο γήπεδο κατακλυσμένο από οπαδούς μόνο της γηπεδούχου, να είναι μοιρασμένοι οι θεατές, έστω και ως μειοψηφία για τους φιλοξενούμενους!

Δε γνωρίζουμε αν οι Ελληνικές ομάδες σκέφτονται κάτι τέτοιο, αλλά σίγουρα θα ήταν εντυπωσιακό! Ας ελπίσουμε!

Δες το σύστημα σε λειτουργία στο παρακάτω βίντεο:

www.youtube.com/watch?v=VHkC-iAVr20