8
Ψυχαγωγία

Πώς να κάνεις το κινητό σου eBook reader

Πώς να κάνεις το κινητό σου eBook reader
Σου αρέσει το διάβασμα; Εάν έχεις μεγάλο smartphone ή κάποιο tablet, μπορείς να το μετατρέψεις σε εύχρηστο eBook reader εγκαθιστώντας κάποια από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές.

Στην ψηφιακή εποχή που διανύουμε, η γνώση και η πληροφορία είναι ολοένα και ευκολότερα προσβάσιμες, ειδικά τα τελευταία χρόνια που τα ηλεκτρονικά βιβλία έχουν μπει για τα καλά στη ζωή μας. Ακόμα και αν είσαι από αυτούς που δύσκολα αποχωρίζονται το χαρτί και διαθέτεις μια τεράστια βιβλιοθήκη, πρέπει να παραδεχτείς ότι κάποιες φορές η ανάγνωση ενός ηλεκτρονικού βιβλίου είναι ιδιαίτερα βολική.

Αν είσαι λοιπόν «πρωτάρης» στον κόσμο του ηλεκτρονικού βιβλίου αυτό που θα πρέπει να γνωρίζεις είναι ότι είτε θα χρειαστεί να εξοπλιστείς με έναν e-reader, δηλαδή μια εξειδικευμένη συσκευή ανάγνωσης e-book, είτε να μετατρέψεις το tablet ή το smartphone σου σε e-book μέσω του κατάλληλου app. Οι πιο διαδεδομένες πλατφόρμες ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων είναι το Kindle της Amazon για iOS και Android, το Google Play Books για Android και το iBooks της Apple. Και τα τρία αποτελούν ταυτόχρονα και ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία.

Το iBooks έχει εκατοντάδες χιλιάδες τίτλους και προσφέρει απίστευτη ευκολία αγοράς και ανάγνωσης βιβλίων. Ωστόσο, διατίθεται μόνο για iOS. Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορείς να το εγκαταστήσεις σε άλλες πλατφόρμες. Από την άλλη, το Kindle της Amazon σου δίνει πρόσβαση στο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο της Amazon και φυσικά μπορείς να διαβάζεις τα βιβλία που έχεις αγοράσει. Σημειώνουμε ότι το Kindle είναι και ξεχωριστή συσκευή ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων που μπορείς να αγοράσεις από το Amazon.com, αλλά και app που διατίθεται σε όλες τις πλατφόρμες, ενώ προσφέρει και cloud reading μέσω browser.

To Google Play Books διατίθεται και αυτό τόσο για Android όσο και για iOS δίνοντας σου τη δυνατότητα να αγοράζεις ηλεκτρονικά βιβλία από το ηλεκτρονικό κατάστημα της Google και να τα διαβάζεις στη συσκευή σου. Επίσης, σε συνδυασμό με το Google Drive, σου επιτρέπει να ανεβάζεις τα δικά σου προσωπικά έγγραφα, αλλά και ξεκλείδωτα αρχεία EPUB τα οποία μπορείς να διαβάζεις μέσω του app.

Το Kindle, όπως και το Google Books, διαθέτει ενσωματωμένο λεξικό, μεταφραστή και απευθείας πρόσβαση στη Wikipedia για να αναζητήσεις περισσότερες πληροφορίες για κάποιο λήμμα.

Τα E-book formats και οι άλλοι…

Να τονίσουμε ότι ως προς τα formats των βιβλίων, το iBooks έχει το δικό του ξεχωριστό κλειδωμένο format, το Kindle το επίσης κλειδωμένο AZW, ενώ υποστηρίζει και ξεκλείδωτα αρχεία MOBI, ενώ το Google Books υποστηρίζει αρχεία EPUB που αγοράζεις από το ομώνυμο ηλεκτρονικό κατάστημα, όσο και αρχεία που ανεβάζεις μόνος σου.

Εκτός από τα παραπάνω, στα διάφορα app stores, υπάρχουν πάρα πολλές άλλες εφαρμογές ανάγνωσης, όπως το Aldiko Book Reader. Η εφαρμογή ξεχωρίζει για το πολύ καλό interface του, ξεκινώντας με το φόντο ξύλινης βιβλιοθήκης στο αρχικό μενού, προσφέρει όλες τις δυνατότητες ενός ηλεκτρονικού αναγνώστη αλλά και επιπλέον χρήσιμες λειτουργίες. Διαβάζει αρχεία EPUB ενώ τα e-books είτε εισάγονται από τον υπολογιστή είτε κατεβαίνουν κατευθείαν στο κινητό ή το tablet από ένα site. Το Moon+ Reader επίσης, είναι μια από τις δημοφιλέστερες εφαρμογές για ανάγνωση ψηφιακών βιβλίων σε συσκευές με Android και iOS. Διαθέτει μια δωρεάν έκδοση με αρκετές λειτουργίες και τα ebook formats που υποστηρίζει είναι τα EPUB, MOBI, fb2, CBR, CBZ, CHM, PDF, TXT, HTML, UMD, RAR, ZIP και OPDS.

Άλλες γνωστές και εύχρηστες εφαρμογές που αξίζει να ρίξεις μια ματιά είναι η Kobo Books και η FBReader. Το πρώτο μάλιστα είναι και ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο.

Βρες λοιπόν αυτή που σου ταιριάζει ανάλογα με τη συσκευή που διαθέτεις και ξεκίνα το… e-διάβασμα!