7
Τεχνολογία

Πώς να κάνεις backup τα SMS

Πώς να κάνεις backup τα SMS
Ακόμα και σήμερα με τα chat apps, πολύς κόσμος συνεχίζει και χρησιμοποιεί SMS. Εάν αλλάζεις κινητό ή κάνεις hard reset στη συσκευή σου, ίσως θες να μην χάσεις τα SMS που έχεις λάβει και στείλει. Μάθε πως να κάνεις backup τα SMS σου.

Κι όμως, το SMS συνεχίζει και υπάρχει. Ακόμη και σήμερα, δεκαετίες μετά την εμφάνισή του, η απλή αυτή υπηρεσία ανταλλαγής γραπτών μηνυμάτων συνεχίζει και χρησιμοποιείται κατά κόρον. Ακόμη κι αν πλέον έχουμε σταματήσει να ακούμε στις ειδήσεις εντυπωσιακά νούμερα για το πόσα SMS στάλθηκαν, π.χ το βράδυ της πρωτοχρονιάς, το SMS παραμένει μια σταθερή αξία στην επικοινωνία.

Τι γίνεται όμως, αν θες να κρατήσεις τα SMS σε κάποιο αρχείο, να πάρεις backup για να τα έχεις ακόμη και όταν αλλάξεις συσκευή ή κάνεις γενική επανεκκίνηση της υφιστάμενης;

Αν χρησιμοποιείς κάποιο εξειδικευμένο app για τα SMS, τότε υπάρχει σοβαρή πιθανότητα αυτό το app να κρατάει backup των SMS σου στο cloud, ήδη. Κάποιες συσκευές, όμως, δεν έρχονται με τέτοια «μεγαλεία» προεγκατεστημένα και επαφίεται σε εσένα να το κάνεις. Και είναι απλό!

Google Drive

Η Google σου παρέχει τη δυνατότητα να κρατάς backup των SMS μέσα από το Google Drive. Για να το ρυθμίσεις, άνοιξε τα Settings του κινητού σου, πήγαινε στο Google και εκεί βρες το Backup. Εκεί μπορείς να πατήσεις το Back up now και να πάρεις άμεσα backup των δεδομένων των apps, του ιστορικού κλήσεων, των επαφών αλλά και των SMS που έχεις λάβει ή στείλει.

Σε περίπτωση που δεν βλέπεις το Backup, αυτό πιθανότατα οφείλεται στις επιλογές του κατασκευαστή της συσκευής σου, οπότε ψάχνεις για τις αντίστοιχες επιλογές ή προχωράς σε άλλη λύση.

Εξειδικευμένα apps

Ναι, υπάρχουν και αυτά. Μπορείς να κατεβάσεις κάποιο app που εξειδικεύεται στο backup και την επαναφορά των SMS, με πρώτο και καλύτερο το SMS Backup & Restore, το οποίο είναι δωρεάν και υπάρχει στο Play Store. Όταν το εγκαταστήσεις, θα σου ζητήσει άδεια για να αποκτήσει πρόσβαση στα μηνύματά σου, στις κλήσεις και στον αποθηκευτικό χώρο για να τα σώσει. Έπειτα μπορείς να επιλέξεις το που θα γίνεται η αποθήκευση, με τις επιλογές να περιλαμβάνουν το Google Drive, το DropBox, το OneDrive της Microsoft ή ακόμη και τοπικά, στον αποθηκευτικό χώρο του ίδιου του smartphone.

Μπορείς να επιλέξεις το backup να γίνεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα, να γίνεται μόνο όταν υπάρχει σύνδεση Wi-Fi ή και μόνο όταν το κινητό είναι συνδεδεμένο σε φορτιστή.

Επαναφορά

Αν χρησιμοποιείς το Google Drive και την υπηρεσία Backup της Google, τότε η επαναφορά γίνεται αυτομάτως, αν μεταβείς σε νέα συσκευή ή αν κάνεις επαναφορά. Με το SMS Backup & Restore, θα πρέπει να ακολουθήσεις τη διαδικασία επαναφοράς, όμως. Απλά ανοίγεις το app, πατάς στο εικονίδιο με τις τρεις γραμμές, επιλέγεις Restore και απλά ακολουθείς τις οδηγίες. Έχεις τη δυνατότητα να επιλέξεις αν θες επαναφορά μόνο των SMS ή και του ιστορικού κλήσεων, ενώ υπάρχουν και προχωρημένες επιλογές. Για την επαναφορά, το app θα χρειαστεί να αναλάβει το ρόλο του κύριου app διαχείρισης των SMS, οπότε θα πρέπει να απαντήσεις θετικά, όταν το Android σε ειδοποιήσει γι’ αυτή την αλλαγή. Μετά την επαναφορά, θα επανέλθει το κανονικό σου app.

Λοιπόν, τώρα ξέρεις! Δεν θα ξαναχάσεις SMS ποτέ!