4
Υγεία & Fitness

Πώς να καθαρίσεις σωστά το PC σου

Πώς να καθαρίσεις σωστά το PC σου
Ο υπολογιστής και τα περιφερειακά του (κυρίως το πληκτρολόγιο) μαζεύουν άπειρη βρομιά. Μάθε πώς να τα καθαρίσεις σωστά και με ασφάλεια.

Ο υπολογιστής είναι ένα από τα αντικείμενα του σπιτιού το οποίο φαίνεται πως έλκει τη σκόνη, τα ψίχουλα και τις τρίχες περισσότερο από ότι μια… μαύρη τρύπα έλκει την αστρική ύλη. Μπορεί μόλις να έχεις αγοράσει ένα νέο πληκτρολόγιο, για παράδειγμα, αλλά είναι βέβαιο πως την επόμενη μέρα θα μοιάζει σκονισμένο, και μέσα σε μια εβδομάδα θα φαίνεται σαν να το έχεις χρόνια. Το εσωτερικό του υπολογιστή, από την άλλη, είναι μια πονεμένη ιστορία, μιας και το ανοίγεις σπανίως αλλά όποτε το κάνεις, νιώθεις σαν… τυμβωρύχος.

Για να καθαρίσεις το εσωτερικό του υπολογιστή, θα πρέπει να εφοδιαστείς με ένα αντιστατικό στόμιο για την ηλεκτρική σκούπα. Επειδή κάτι τέτοιο είναι δυσεύρετο, μπορείς να κάνεις δουλειά και με μερικά σπρέι πεπιεσμένου αέρα ή με κάποιον αεροσυμπιεστή με πιστόλι, για την αφαίρεση της σκόνης και των χνουδιών από τις ψύκτρες και τα κυκλώματα. Προσοχή χρειάζεται στον στατικό ηλεκτρισμό, ο οποίος τείνει να συσσωρεύεται σε πλαστικά και ο οποίος μπορεί να «κάψει» οτιδήποτε ηλεκτρονικό. Αν είσαι πιο «ψαγμένος», μπορείς να αφαιρέσεις τις ψύκτρες και να τις καθαρίσεις ξεχωριστά, αλλάζοντας και τη θερμοαγώγιμη πάστα μεταξύ επεξεργαστή και ψύκτρας.

Η καλύτερη λύση για το καθάρισμα του υπολογιστή είναι ο πεπιεσμένος αέρας, αλλά θα πρέπει να το κάνεις σε εξωτερικό χώρο. Δε μπορείς να φανταστείς το πόση σκόνη μπορεί να κρύβεται στο εσωτερικό ενός υπολογιστή. Μπορείς να βοηθήσεις την αφαίρεση της σκόνης με κάποιο πινέλο με φυτικές ίνες – και επ’ ουδενί συνθετικές! Επίσης, για πιο δύσκολες περιπτώσεις, μια μπατονέτα και καθαρό οινόπνευμα είναι ο σύμμαχός σου.

Τα laptops είναι πιο δύσκολες περιπτώσεις, μιας και θα πρέπει να αφαιρέσεις τουλάχιστον μερικά καπάκια για να αποκτήσεις πρόσβαση στον ανεμιστήρα και στην ψύκτρα, μιας κι εκεί είναι που μαζεύεται σκόνη. Ίσως χρειαστεί να αφαιρέσεις ολόκληρο το κάτω κέλυφος. Δυστυχώς, δεν γίνεται αλλιώς, αλλά αν δεν νιώθεις έτοιμος για τέτοια «εγχείρηση», καλύτερα ζήτα τη βοήθεια κάποιου πιο έμπειρου.

Το πληκτρολόγιο, όμως, είναι ένα κεφάλαιο μόνο του. Για να το καθαρίσεις σωστά, αφού το αποσυνδέσεις, η πιο σωστή λύση είναι να αφαιρέσεις με προσοχή τα keycaps, δηλαδή τα «καπάκια» των πλήκτρων. Τα πλήκτρα που πατάς, σε όλα τα πληκτρολόγια είναι αφαιρούμενα. Ειδικά αν έχεις μηχανικό πληκτρολόγιο, η αφαίρεσή τους είναι επιβεβλημένη. Στο εμπόριο υπάρχουν και ειδικά keycap pullers, πλαστικά ή μεταλλικά εργαλεία για την πιο εύκολη αφαίρεση των keycaps. Αφαιρώντας τα, θα μπορέσεις να δεις τη συσσωρευμένη βρώμα σε όλο της το μεγαλείο και να την καθαρίσεις με ηλεκτρική σκούπα και κάποιο πινέλο. Τα ίδια τα keycaps μπορείς να τα βάλεις σε ένα τάπερ με χλιαρό νερό και λίγο απορρυπαντικό πιάτων, να το κλείσεις καλά και να περάσεις ένα ευχάριστο δεκάλεπτο κουνώντας το προς όλες τις κατευθύνσεις. Απλά και μόνο μέσω της τριβής μεταξύ τους, τα πλήκτρα θα γίνουν σαν καινούρια. Απλά φρόντισε να τα ξεπλύνεις καλά και να τα αφήσεις να στεγνώσουν – ή να τα σκουπίσεις με χαρτί κουζίνας ή κάποια πετσέτα. Σε καμία περίπτωση μην τα βάλεις πάνω σε καλοριφέρ ή μην τα στεγνώσεις με σεσουάρ!

Τα υπόλοιπα περιφερειακά μπορείς να τα καθαρίσεις με κάποιο πανάκι με μικροΐνες, τα οποία είναι ιδανικά για την αφαίρεση σκόνης. Αν υποπτεύεσαι πως κάπου κρύβεται σκόνη ή χνούδια, το σπρέι πεπιεσμένου αέρα είναι ο σύμμαχός σου. Τελευταία σημείωση: Μην χρησιμοποιείς μωρομάντηλα ή άλλου είδους υγρά μαντηλάκια, πουθενά! Τα μαντηλάκια αυτά περιέχουν λιπαντικές ουσίες που μπορεί να βλάψουν τα ευαίσθητα ηλεκτρονικά εξαρτήματα. Τα μοναδικά υγρά μαντηλάκια που μπορείς να χρησιμοποιήσεις είναι τα ειδικά για καθαρισμό της οθόνης.

Διάφορα καθαριστικά για οθόνες και κινητά μπορείς να βρεις σε ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ.