16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Πώς να μετατρέψεις ομιλία σε γραπτό κείμενο

Πώς να μετατρέψεις ομιλία σε γραπτό κείμενο
Παραθέτουμε τις καλύτερες μεθόδους και apps που μετατρέπουν φωνή σε κείμενο, έτσι ώστε να μην χρειάζεται να κρατάς σημειώσεις από διαλέξεις, ομιλίες και μαθήματα, αφού το κινητό τις κρατά για σένα.

Το ιερό δισκοπότηρο κάθε ανθρώπου που έχει περάσει από πανεπιστήμιο, η αυτόματη μετατροπή φωνής σε γραπτό κείμενο είναι το απόλυτο εργαλείο σημειώσεων. Όλοι κάποτε είχαμε σκεφτεί το πόσο θα θέλαμε να υπήρχε κάτι τέτοιο. Ε, λοιπόν, τώρα υπάρχει! Και μάλιστα δεν είναι καν δυσεύρετο! Όχι, δεν χρειάζεται να είσαι ο James Bond, ούτε να έρθει ο Q να σου δώσει το μηχάνημα που έφτιαξαν οι μυστικές υπηρεσίες της Αγγλίας. Η λειτουργία αυτή υπάρχει σε προγράμματα που χρησιμοποιείς καθημερινώς!

Ποια είναι αυτά; Το Word της Microsoft και το Google Docs!

Για αρχή, το Word έχει ενσωματώσει τη λειτουργία του Transcribe στην τελευταία του έκδοση του Office 365 και λειτουργεί στο online Word για την ώρα. Αργότερα, θα περάσει και στα apps για Android και iOS. Δες το βίντεο για να καταλάβεις πως λειτουργεί!

Μάλιστα, καταλαβαίνει και διαφορές στους ομιλητές και μπορείς εύκολα, μετά, να βάλεις δικά σου ονόματα στους διάφορους ομιλητές.

Για το Google Docs, ο μόνος περιορισμός, δυστυχώς, είναι πως πρέπει να το ανοίξεις μέσα από το Chrome. Σε οποιονδήποτε άλλον browser δεν λειτουργεί. Μέσα από τον Chrome, ανοίγεις ένα νέο doc και πατάς Tools και Voice Typing. Έπειτα, πατάς το εικονίδιο του μικροφώνου και απλά μιλάς.

Όπως ίσως γίνεται φανερό, το σύστημα της Google είναι σχεδιασμένο για υπαγόρευση κειμένου και όχι για σημειώσεις, αλλά μπορείς να κρατήσεις ηχογραφήσεις των διαλέξεων και να τις βάλεις να παίζουν. Αυτός είναι και ο ένας περιορισμός του Google Docs. Ο άλλος είναι πως πρέπει να παραμείνεις στο παράθυρο του Google Docs στον Chrome. Αν πατήσεις αλλού, σταματάει η υπαγόρευση. Δες το σχετικό βίντεο.

Αυτές είναι και οι δύο πιο διαδεδομένες εφαρμογές. Ok, η λύση του Word δεν είναι ακριβώς δωρεάν, αλλά το Office είναι μακράν το πιο διαδεδομένο τέτοιο πρόγραμμα· αν έχεις συνδρομή στη Microsoft, τότε έχεις και αυτό δωρεάν. Η λύση του Google Docs, από την άλλη, δεν είναι τόσο ψαγμένη όσο της Microsoft, αλλά είναι εντελώς δωρεάν.

Σαφώς υπάρχουν και άλλες τέτοιες λύσεις, όπως το Scribbl ή το Otter, αλλά το καθένα έρχεται με τα δικά του μειονεκτήματα, είτε λειτουργικά είτε… χρηματικά.