7
Τεχνολογία

Πώς να μπλοκάρεις τα spam τηλέφωνα και μηνύματα

Πώς να μπλοκάρεις τα spam τηλέφωνα και μηνύματα
Μάθε πώς να καταπολεμήσεις τη μάστιγα των ανεπιθύμητων μηνυμάτων και τηλεφωνημάτων από spammers, απατεώνες και τηλεπωλητές.

Τα τελευταία χρόνια, όλοι μας έχουμε γίνει αποδέκτες ύποπτων τηλεφωνημάτων, συνήθως από μακρόσυρτους αριθμούς του εξωτερικού, αλλά και πολλών τηλεφωνημάτων από εγχώριες διαφημιστικές εταιρείες, εταιρείες τηλεμάρκετινγκ, εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, και πολλές άλλες. Το κοινό όλων αυτών είναι το ότι σχεδόν πάντοτε καλούν τις πλέον ακατάλληλες ώρες: είτε μας πετυχαίνουν εν ώρα εργασίας, είτε πρωινές ώρες, ακόμη και αργά το απόγευμα. Μα… αφού ζούμε στο 2022, είναι δυνατόν να ασχολούμαστε ακόμη με τέτοια πράγματα και με τόση τεχνολογία γύρω μας, να μην υπάρχει τρόπος να ξεφορτωθούμε τους ενοχλητικούς;
Υπάρχει!

Βασικές συμβουλές

Προτού ασχοληθούμε με το μπλοκάρισμα των αριθμών, θα πρέπει να αναφέρουμε μερικά βασικά πράγματα που πρέπει να ξέρεις.

• Αν γίνεται, μην απαντάς σε άγνωστους αριθμούς, ειδικά αν βλέπεις αριθμούς που αρχίζουν από + (υποδηλώνει διεθνή προέλευση). Όποιος έχει να σου μεταφέρει κάποια σημαντική πληροφορία, θα αφήσει ηχητικό μήνυμα ή θα στείλει SMS. Αυτό βέβαια είναι ανέφικτο για επαγγελματίες που δέχονται καθημερινά πολλές κλήσεις από άγνωστους αριθμούς.

• Ποτέ μην πατάς πάνω σε links μέσα σε γραπτά μηνύματα, γιατί είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα σε οδηγήσει σε κακόβουλες σελίδες.

• Ποτέ μην απαντάς σε διαφημιστικά ή κακόβουλα SMS. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να τους επιβεβαιώσεις πως ο αριθμός σου είναι ενεργός.

• Αν έχεις αμφιβολίες για την προέλευση κάποιου αριθμού και ανησυχείς μήπως ήταν νόμιμη κλήση, βάλε τον τηλεφωνικό αριθμό στο Google. Αν είναι κανονικός τηλεφωνικός αριθμός κάποιας επιχείρησης, θα το δεις στα αποτελέσματα. Οι spammers και οι διαφημιστές χρησιμοποιούν πάρα πολλούς αριθμούς, τους οποίους αλλάζουν τακτικά, ακριβώς για να μη μπορείς να τους μπλοκάρεις!

Block στο iPhone

Η Apple έχει βάλει την κατάλληλη λειτουργία στο iPhone, έτσι ώστε να μπορείς να μπλοκάρεις αριθμούς χωρίς κάποιο εξειδικευμένο app. Απλά ανοίγεις το Phone app, πατάς στο Recents, έπειτα στο εικονίδιο πληροφοριών δίπλα στον αριθμό που θέλεις να μπλοκάρεις. Αν κατέβεις στη λίστα, θα δεις την επιλογή “Block This Caller”.

Αλλά και στο app του FaceTime, αν πατήσεις στο Info δίπλα από τον αριθμό ή την επαφή που θέλεις να μπλοκάρεις, υπάρχει η ίδια επιλογή Block This Caller. Ομοίως και για το app των μηνυμάτων, το Messages, αν ανοίξεις τη συνομιλία με την επαφή ή τον αριθμό που θέλεις να μπλοκάρεις, θα δεις την ίδια ακριβώς επιλογή κάτω από το Info.

Αφού μπλοκάρεις κάποιον αριθμό, δεν θα παίρνεις ειδοποιήσεις όποτε σου τηλεφωνεί ή στέλνει μήνυμα, αλλά ο ίδιος ο μπλοκαρισμένος χρήστης δε θα μπορεί να γνωρίζει πως τον έχεις μπλοκάρει, ενώ θα μπορεί να σου αφήνει ηχητικά μηνύματα.

Μπορείς, όμως, να δεις ποιους αριθμούς έχεις μπλοκάρει και να ξεμπλοκάρεις κάποιον, ανοίγοντας τα Settings, πηγαίνοντας στο Phone, FaceTime ή Messages, αναλόγως, και πατώντας το Blocked Contacts.

Άγνωστοι αριθμοί

Κάποιες φορές δεν είναι αρκετό να μπλοκάρεις μεμονωμένους αριθμούς, μιας και οι εταιρείες τηλεφωνικών πωλήσεων αλλάζουν αριθμούς συχνά. Μπορείς, όμως, να βάλεις σε “σίγαση” όλους τους άγνωστους αριθμούς, δηλαδή όσους αριθμούς δεν έχεις αποθηκευμένους στις επαφές. Άνοιξε τα Settings, πήγαινε στο Phone και ενεργοποίησε την επιλογή Silence Unknown Callers. Με αυτή την επιλογή ενεργή, δεν θα χτυπά το τηλέφωνο όταν σε καλούν από άγνωστους αριθμούς, αλλά οι κλήσεις θα εμφανίζονται στη λίστα των πρόσφατων κλήσεων ενώ θα μπορούν να σου αφήνουν ηχητικά μηνύματα. Μπορείς να κάνεις το ίδιο και στα Messages, επιλέγοντας Settings -> Messages -> Filter Unknown Senders.

Επιπροσθέτως, αν ανοίξεις κάποιο μήνυμα το οποίο δεις πως είναι spam, μπορείς να πατήσεις το Report Junk και έπειτα το Delete and Report Junk.

Block στο Android

Το Android είναι μια διαφορετική περίπτωση διότι δε μιλάμε για ένα μοντέλο, αλλά για πρακτικά άπειρα, μιας και ο κάθε κατασκευαστής βάζει τις δικές του πινελιές. Στο εργοστασιακό Android, δηλαδή όπως το βγάζει η Google, μπορείς να ανοίξεις το Phone app και να πατήσεις στο Recent. Αν πατήσεις παρατεταμένα τον αριθμό που θέλεις να μπλοκάρεις και επιλέξεις το Block / Report spam, υπάρχει η επιλογή να κάνεις Report call as spam και έπειτα να πατήσεις Block. Στα κινητά της Samsung, η διαδικασία είναι παρόμοια: ανοίγεις το app Phone, πηγαίνεις στο Recents, πατάς τον αριθμό που θέλεις να μπλοκάρεις, έπειτα Details και Block.

Άγνωστοι αριθμοί στο Android

Η κατάσταση είναι παρόμοια με το block. Μιλώντας πάντα για το stock Android, το app Phone έχει ρυθμίσεις, τις οποίες βλέπεις πατώντας στις τρεις τελείες και έπειτα Settings. Από εκεί, στο Blocked numbers, μπορείς να απενεργοποιήσεις το Unknown (ή το Block unknown callers σε κινητά Samsung). Μπορείς επίσης να ενεργοποιήσεις το caller ID και την προστασία για spam. Στα Settings, πάτα στο Caller ID and spam και εκεί θα δεις επιλογές για See caller and spam ID αλλά και Filter spam calls.

Άλλες λύσεις

Υπάρχουν και εξειδικευμένα apps για τον έλεγχο του spam, αλλά τα καλύτερα από αυτά δεν είναι δωρεάν αλλά απαιτούν μηνιαία συνδρομή. Επίσης συστήνουμε προσοχή στην επιλογή τέτοιου app, διότι για να λειτουργήσουν, απαιτούν πλήρη πρόσβαση στις κλήσεις και στις επαφές, ενώ υπάρχουν και διάφορα apps “πονηρής” προελεύσεως τα οποία συλλέγουν τα προσωπικά σου δεδομένα των κλήσεων και τα πουλάνε. Δύο σοβαρά apps είναι το RoboKiller και το Noborobo, τα οποία όμως κοστίζουν, επομένως θα πρέπει να ζυγίσεις τις επιλογές σου και να δεις αν όντως δέχεσαι τόσες πολλές κλήσεις, ώστε να αξίζει να επενδύσεις σε ένα τέτοιο app.