16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Πώς να ξεκλειδώσεις το iPhone με τη φωνή σου

Πώς να ξεκλειδώσεις το iPhone με τη φωνή σου
Μπορεί να υπάρχει αυτή η δυνατότητα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα έπρεπε να την ενεργοποιήσεις, καθώς ενέχει διάφορους κινδύνους. Αναλύουμε πώς λειτουργεί.

Τα smartphones των τελευταίων ετών μοιάζουν περισσότερο με συσκευές επίδειξης δυνατοτήτων παρά με κάτι το οποίο έχει σχεδιαστεί για σοβαρή δουλειά. Τι εννοούμε; Εννοούμε πως πολλές από τις νέες λειτουργίες και δυνατότητες μπορεί να είναι πολύ εντυπωσιακές, αλλά κάποιες από αυτές είναι χρήσιμες μόνο για να τις δείχνεις στους φίλους σου και να τους εντυπωσιάζεις, παρά για να τις χρησιμοποιείς επί καθημερινής βάσεως. Μια από αυτές φαίνεται πως είναι και το «φωνητικό ξεκλείδωμα».

Η αλήθεια είναι πως αυτή η λειτουργία δεν είναι ακριβώς «επίσημη» λειτουργία της Apple, αλλά κάτι που βρήκε κάποιος στο TikTok και το μοιράστηκε με τον υπόλοιπο κόσμο. Ως εκ τούτου, είναι εντυπωσιακό να το βλέπεις, αλλά σίγουρα δεν θέλεις να το έχεις επί μονίμου βάσεως στο iPhone σου.

Πώς λειτουργεί

Θα πρέπει να ενεργοποιήσεις το Voice Control από το Accessibility στα Settings. Η λειτουργία αυτή σου επιτρέπει να εξομοιώσεις πατήματα στην οθόνη μέσω «προγραμμάτων». Μοιάζει με τα «macros» τα οποία συναντάμε σε διάφορες άλλες εφαρμογές και apps. Απλά βάζεις το iPhone να καταγράψει το τι κάνεις και να το «ξαναπαίξει» με μια εντολή. Αυτό, λοιπόν, που πρέπει να κάνεις είναι να καταγράψεις ένα νέο voice command, στο οποίο θα πατήσεις στην οθόνη εκεί που θα πάταγες εάν πληκτρολογούσες το passcode με το οποίο ξεκλειδώνεις το iPhone σου. Βέβαια, εδώ χρειάζεται και λίγη δεξιοτεχνία, καθώς το iOS δεν σου δείχνει πού ακριβώς βρίσκονται τα πλήκτρα με τους αριθμούς· απλώς σου δείχνει μια άσπρη σελίδα, στην οποία πρέπει να πατήσεις. Με λίγη τύχη, όμως, θα τα καταφέρεις! Έπειτα, απλώς αρκεί να προφέρεις τη λέξη-εντολή και το iPhone θα «παίξει» τα πατήματα που κατέγραψες στη φωνητική εντολή. Αν είσαι στην οθόνη κλειδώματος, αυτά τα πατήματα θα ξεκλειδώσουν το iPhone!

Γιατί όχι

Το πρώτο αρνητικό είναι το ότι αναγκάζεις το iPhone να παρακολουθεί συνεχώς το μικρόφωνο, κάτι που θα αδειάσει τη μπαταρία πολύ πιο γρήγορα. Το δεύτερο είναι το ότι μπορεί να πεις την εντολή κατά λάθος, οπότε το iPhone είτε θα ξεκλειδώσει μόνο του χωρίς λόγο, είτε θα καταγράφει «άκυρα» πατήματα στην οθόνη. Το τρίτο αρνητικό είναι το ότι ο οποιοσδήποτε θα μπορεί να ξεκλειδώσει το iPhone σου, αρκεί να σε ακούσει μια φορά να λες την εντολή. Και τέλος, ακόμη και αν απενεργοποιήσεις το Face ID ή το Touch ID, θα πρέπει να κάνεις ένα swipe up για να λειτουργήσει, επομένως δεν είναι εντελώς φωνητικό.

Πώς

Όπως αναφέραμε, πηγαίνεις στα Settings > Accessibility > Voice Control, το οποίο και ενεργοποιείς. Έπειτα πατάς στο Customize Commands > Custom > Create New Command… και γράφεις μια λέξη ή φράση για να ενεργοποιείς τη νέα φωνητική εντολή. Στο Action επιλέγεις το Run Custom Gesture και εκεί θα πρέπει να πατήσεις την οθόνη στα σημεία που βρίσκονται τα ψηφία του passcode που έχεις βάλει. Για παράδειγμα, αν το passcode σου είναι το 7531, τότε θα πρέπει να πατήσεις κάτω αριστερά, περίπου εκεί που βρίσκεται το «7», έπειτα κάπου στο κέντρο, έπειτα πάνω δεξιά, και τέλος πάνω αριστερά, εκεί περίπου που βρίσκεται το ψηφίο «1». Έπειτα, πάτα στο Save, στην επόμενη οθόνη πάτα στο New Command από πάνω αριστερά, και τέλος ξαναπάτα Save.

Τώρα θα μπορείς να δοκιμάσεις τη νέα σου φωνητική εντολή. Κλείδωσε το iPhone, έπειτα άνοιξέ το και κάνε swipe up για να φέρεις στην οθόνη το αριθμητικό πληκτρολόγιο για το passcode. Τώρα μπορείς να πεις τη μαγική λέξη ή φράση!

Απλά… μόλις εντυπωσιάσεις τους φίλους σου, διέγραψε το voice command, για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.