7
Τεχνολογία

Πώς να τα ελέγχεις όλα με το… μυαλό σου

Πώς να τα ελέγχεις όλα με το… μυαλό σου
Δεν είναι επιστημονική φαντασία, αλλά πραγματικότητα. Με το MindWave Mobile μπορείς να ελέγχεις apps και παιχνίδια, μέχρι συσκευές και drones με το μυαλό σου. Δες πώς ακριβώς λειτουργεί.

Η «τηλεκίνηση» βρίσκεται ακόμα στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας, τουλάχιστον με τη μορφή που παρουσιάζεται στα σχετικά βιβλία και τις ταινίες. Ωστόσο, οι ερευνητές πάντα έψαχναν εναλλακτικούς τρόπους αλληλεπίδρασης ανθρώπου-μηχανής. Η χρήση των χεριών παραμένει κυρίαρχη, είτε με τη μορφή ποντικιού-πληκτρολογίου στα PC, είτε με τη μορφή της αφής στις σύγχρονες mobile συσκευές (smartphones, tablets). Τελευταία, έχουν κάνει την εμφάνισή τους προσπάθειες αναγνώρισης νευμάτων, αλλά και πάλι ο χρήστης θα πρέπει να χρησιμοποιεί τα χέρια του.

Τι θα έλεγες εάν αντί για χέρια, μάτια και φωνή (μην ξεχνάμε και τους ψηφιακούς βοηθούς που υπακούουν σε φωνητικές εντολές) χρησιμοποιούσες τη σκέψη σου για να ελέγχεις τον υπολογιστή ή το tablet σου; Μην φανταστείς ότι μπορείς να πληκτρολογείς κείμενα και να δίνεις εντολές στα Windows – τουλάχιστον όχι ακόμη – με τη σκέψη. Για την ώρα, αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να παίζεις απλά παιχνίδια και να ελέγχεις απλές εντολές σε συγκεκριμένα apps.

MindWave Mobile

Η εταιρεία NeuroSky ασχολείται εδώ και πολλά χρόνια με το χώρο και είναι από τις πρώτες που κυκλοφόρησε ένα καταναλωτικό προϊόν EEG (Electroencephalography). Πρόκειται για το MindWave Mobile, ένα EEG headset το οποίο δεν έχει ούτε ακουστικά, ούτε οθόνες όπως τα VR headsets. Το MindWave Mobile με τους διάφορους αισθητήρες που διαθέτει ανιχνεύει τα εγκεφαλικά κύματα του χρήστη και το βαθμό της συγκέντρωσής του και τα μετατρέπει σε συγκεκριμένες ενέργειες ανάλογα με την εκάστοτε εφαρμογή. Η επικοινωνία με το smarthone, το tablet ή τον υπολογιστή επιτυγχάνεται μέσω Bluetooth.

Για να επιτευχθούν όλα τα παραπάνω, ο χρήστης θα πρέπει πρώτα να εκπαιδευτεί, αλλά η εταιρεία αναφέρει ότι όλοι μπορούν να τα καταφέρουν. Μάλιστα, η NeuroSky κυκλοφορεί ήδη πάνω από 100 apps που συνεργάζονται με το MindWave Mobile. Οι εφαρμογές – το NeuroSky App Store βρίσκεται εδώ – καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, όπως παιχνίδια, apps εκμάθησης, βελτίωσης της συγκέντρωσης και της μνήμης, ενώ η εταιρεία έχει δώσει και σχετικό SDK σε developers για να αναπτύξουν τις δικές τους εφαρμογές.

Ψάχνοντας λίγο στο store ανακαλύψαμε μερικές πολύ ενδιαφέρουσες εφαρμογές οι οποίες είναι και διασκεδαστικές και χρήσιμες. Για παράδειγμα το Bling Camera σου επιτρέπει να τραβάς φωτογραφίες με το Android κινητό σου μόνο με το κλείσιμο του ματιού. Το BlinkReader, από τη άλλη, είναι ένας e-book reader που απευθύνεται σε ανθρώπους με περιορισμένη κινητικότητα στα άνω άκρα, επιτρέποντάς τους να γυρίζουν τις σελίδες των ηλεκτρονικών βιβλίων τους μόνο με τη σκέψη.

Το MindWave Mobile υποστηρίζει Android, iOS, Windows και Mac OS και για να το αξιοποιήσεις θα χρειαστείς ένα κορυφαίο σύστημα. Για όλα τα τελευταία laptop, desktop, tablet και iPad επισκέψου ένα κατάστημα ΓΕΡΜΑΝΟΣ.