7
Τεχνολογία

Πώς να χρησιμοποιήσεις το κινητό σου χωρίς κουμπιά

Πώς να χρησιμοποιήσεις το κινητό σου χωρίς κουμπιά
Με τα φυσικά κουμπιά στα σύγχρονα smartphones να μας αφήνουν χρόνους, οι χρήστες θα πρέπει να μάθουν έναν νέο τρόπο χρήσης με κινήσεις των δακτύλων (τα γνωστά μας gestures). Εάν έχεις κινητό γύρω στις 6 ίντσες, αυτά είναι τα gestures που πρέπει να ξέρεις.

Από τότε που κυκλοφόρησε το Android ο βασικός τρόπος χρήσης ήταν μέσω των τριών κουμπιών στο κάτω μέρος της οθόνης. Όταν οι οθόνες μεγάλωσαν τα κουμπιά αυτά έγιναν virtual και μπήκαν μέσα στην οθόνη. Τον τελευταίο καιρό μια νέα αλλαγή έρχεται στον τρόπο αλληλεπίρασης με το κινητό, ειδικά σε μοντέλα με μεγάλες οθόνες.

Η νέα μόδα λοιπόν είναι οι «χειρονομίες», αγγλιστί «gestures», δηλαδή συγκεκριμένες κινήσεις των δακτύλων πάνω στην οθόνη. Η αλλαγή αυτή είχε ως έναυσμα την συνεχόμενη μεγέθυνση των οθονών στα smartphones. Οι σχεδιαστές προσπαθούν να μεγαλώσουν την ωφέλιμη επιφάνεια, χωρίς όμως να αυξήσουν το μέγεθος των ίδιων των συσκευών, κάτι που οδηγεί στην αφαίρεση όλων των ενοχλητικών πραγμάτων που καταλαμβάνουν χώρο στη μπροστινή πλευρά του κινητού, είτε αυτό είναι εκτός της οθόνης (όπως οι κάμερες) είτε μέσα στην ίδια την οθόνη (όπως τα πλήκτρα του Android). Επομένως… gestures!

Σε λίγο καιρό, όλες οι νέες συσκευές που θα κυκλοφορούν, θα έρχονται χωρίς πλήκτρα και με διαφορετικό τρόπο χειρισμού. Ειδικά, λοιπόν, αν έχεις κρατήσει κάποιο smartphone εδώ και καιρό, ο νέος αυτός τρόπος χειρισμού μπορεί να σε ξενίσει και, τουλάχιστον στην αρχή, μπορεί να σε εκνευρίσει κιόλας. Καλό θα είναι να μάθεις για τα gestures προτού βρεθείς προ εκπλήξεων. Και βέβαια, τώρα είναι η στιγμή να αναβαθμίσεις το κινητό σου. Επισκέψου τώρα ένα κατάστημα COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ.

Τα gestures έχουν αρχίσει ήδη να εισάγονται από τη Google στο Android, αν και για την ώρα η απόφαση της υλοποίησης ή της χρήσης τους επαφίεται στις προτιμήσεις του εκάστοτε κατασκευαστή. Βέβαια, υπάρχουν επιλογές και ρυθμίσεις για να κάνεις αυτά τα gestures πιο εύχρηστα για εσένα.

Η αγία τριάδα

Τα τρία πλήκτρα του Android από αριστερά προς τα δεξιά, είναι back, home και overview, αν και κάποιοι κατασκευαστές, μεταξύ των οποίων και η Samsung, έχουν επιλέξει την αντίθετη φορά. Αυτός είναι και ο πιο απλός τρόπος χειρισμού, μιας και δεν έχεις να μάθεις τίποτε καινούριο. Σε κάποια μοντέλα, υπάρχουν λειτουργίες συνδεδεμένες με παρατεταμένο ή διπλό πάτημα κάποιου εκ των τριών αυτών πλήκτρων, ενώ πιο πρόσφατα είδαμε το «τράβηγμα» του home button προς τα πάνω να ανοίγει τη λίστα όλων των apps.

Κάνε τα δύο

Αν θες να μειώσεις τον χώρο που πιάνουν τα πλήκτρα αλλά δεν θες να τα εξαφανίσεις, μπορείς να κάνεις μισό βήμα και να εξαλείψεις το ένα. Το back παραμένει, αλλά το home μειώνεται σε μέγεθος και γίνεται pill, ενώ το overview φεύγει. Για να δεις τη λίστα των πρόσφατων ή ενεργών apps, πρέπει να τραβήξεις προς τα πάνω το home pill και να το αφήσεις γρήγορα. Αν δεν το αφήσεις, θα ανοίξει η πλήρης λίστα με όλα τα εγκατεστημένα apps. Απλό πάτημα του home pill θα σε στείλει στο home ως συνήθως, ενώ παρατεταμένο πάτημα θα ανοίξει το Google Assistant. Το back λειτουργεί ως συνήθως.

Αυτή είναι και μια μέση λύση, συνδυάζοντας gestures και πλήκτρα.

Χωρίς πλήκτρα

Αν θες μόνο να… χειρονομείς, τότε μπορείς απλά να εξαφανίσεις όλα τα πλήκτρα και να επιλέξεις πλήρη χειρισμό μέσω gestures. Τα apps θα μπορούν να καταλαμβάνουν όλη την οθόνη και το μόνο που θα μείνει θα είναι μια λεπτή μπάρα στο κάτω μέρος. Σε αυτή τη διάταξη, αν τραβήξεις το κάτω μέρος της οθόνης προς τα πάνω, θα πας στην home screen, ενώ αν τραβήξεις το κάτω μέρος και σταματήσεις κρατώντας το δάκτυλο πατημένο στο κέντρο της οθόνης, θα πας στη λίστα των ενεργών apps (όπως έκανε το πλήκτρο overview). Αν είσαι στη home screen και τραβήξεις κάποια από τις κάτω γωνίες προς τα πάνω, θα ανοίξει το Google Assistant. Για τη λειτουργία back, πρέπει να τραβήξεις είτε την αριστερή είτε τη δεξιά πλευρά της οθόνης προς το κέντρο. Αν αυτό το gesture εμποδίζει τη λειτουργία κάποιου app που τη χρησιμοποιεί ήδη, μπορείς να ρυθμίσεις την ευαισθησία του από τα settings των gestures, ώστε όλα να λειτουργούν σωστά.

Αυτή είναι και η μέθοδος χειρισμού που καταλαμβάνει τον λιγότερο χώρο στην οθόνη, αλλά που χρειάζεται μια κάποια περίοδο εκμάθησης, μέχρι να τη συνηθίσεις. Αυτή όμως είναι και η κατεύθυνση που θέλει να ακολουθήσει η Google, οπότε έχε στο νου σου πως στο μέλλον τα smartphones θα λειτουργούν με αυτό τον τρόπο.

Οι λειτουργίες αυτές υιοθετούνται πλήρως στην έκδοση 10 του Android, αν και, όπως πάντα, η υλοποίηση εξαρτάται και από τους ίδιους τους κατασκευαστές και τις δικές τους προτιμήσεις και επιλογές.