7
Τεχνολογία

Ρομπότ παραδίδουν δέματα

Ρομπότ παραδίδουν δέματα
Σύντομα ένα ρομποκούριερ θα παραδώσει το δέμα που περιμένεις έξω από την πόρτα σου. Αυτά δεν είναι καλά νέα για τους ανθρώπους που κάνουν αυτή τη δουλειά, αλλά τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει την εξέλιξη της τεχνολογίας. Στο παρόν άρθρο ρίχνουμε μια ματά σε όλα τα τελευταία νέα από το χώρο της ρομποτικής.

Έρχονται τα ρομπότ! Εντάξει, αυτό είναι τίτλος από βιβλίο του Ασίμοφ, αλλά ταυτοχρόνως αποτελεί και την πραγματικότητα στην εποχή μας. Τα ρομπότ ακόμη απέχουν παρασάγγας από το να βρίσκονται παντού και να υπηρετούν την ανθρωπότητα, όπως απέχουν ακόμη περισσότερο από το Terminator του James Cameron, δηλαδή ρομπότ-δολοφόνοι που θέλουν να εξολοθρεύσουν την ανθρωπότητα. Η πραγματικότητα, όμως, είναι πως η ρομποτοποίηση της κοινωνίας μας, αν και ακόμη σε στάδιο έρευνας, είναι μάλλον αναπόφευκτη. Οι μεγαλύτερες εταιρείες έχουν εργαστήρια τα οποία αναπτύσσουν κάποιου είδους ρομπότ – βλέπε Honda και το ρομπότ Asimo – με στόχο να καλύψουν πολλούς και διάφορους στόχους.

Προτού δημιουργηθούν λανθασμένες εντυπώσεις, πρέπει να διευκρινίσουμε κάτι: η πραγματική Τεχνητή Νοημοσύνη βρίσκεται (ακόμη) στη σφαίρα της φαντασίας. Τα ρομπότ τα οποία έχουμε δει και τα οποία δοκιμάζονται αυτή τη στιγμή, είναι απλές μηχανές, χωρίς ίχνος ευφυίας, πέραν των απολύτως βασικών και αρκετές φορές χωρίς καν αυτά. Οι ερευνητές αυτή τη στιγμή πασχίζουν να κατασκευάσουν ρομπότ ικανό να κάνει κάτι που μπορεί μέχρι και ένα… μυρμήγκι: να διασχίσει μια άγνωστη διαδρομή και να αποφύγει εμπόδια, να ανέβει τυχόν σκάλες ή να περπατήσει σε ανώμαλο έδαφος, χωρίς να πέσει ή να κολλήσει. Επίπεδο ευφυίας, δηλαδή, χιλιάδες φορές χαμηλότερο από το ανθρώπινο.

Περνώντας στο… προκείμενο, τώρα, προφανώς οι στόχοι των ερευνητικών κέντρων είναι πιο απτά και ευπώλητα πράγματα. Για παράδειγμα, η Ford συνεργάζεται με το University of Michigan, δουλεύοντας πάνω σε δύο ρομπότ της σειράς Digit από την εταιρεία Boston Dynamics (για τα οποία έχουμε ξαναμιλήσει από εδώ). Ο στόχος είναι να καταφέρουν να προσαρμόσουν τα ρομπότ αυτά είτε σε βιομηχανικό περιβάλλον (Ford γαρ), είτε σε πιο ανθρωποστραφείς στόχους, όπως για παράδειγμα, την παράδοση δεμάτων σε σπίτια. Εδώ βλέπουμε και τη συνεργασία δύο ξεχωριστών εταιρειών (Ford και Boston Dynamics) και ενός πανεπιστημίου. Οι Ford και UoM δεν ενδιαφέρονται στην ανάπτυξη των ίδιων των ρομπότ – γιατί να επανεφεύρουν τον τροχό, άλλωστε, ενώ η Boston Dynamics κάνει τόσο καλή δουλειά – αλλά στην ανάπτυξη συστημάτων τα οποία θα δώσουν στα ρομπότ αυτά την απαραίτητη στοιχειώδη ευφυΐα ώστε να κάνουν περισσότερα πράγματα καλύτερα!

Από την άλλη πλευρά, το University of Waterloo στον Καναδά εστιάζει σε κάτι πολύ πιο ανθρωποκεντρικό: την ανάπτυξη λογισμικού το οποίο, με τη βοήθεια καμερών και συστημάτων machine learning, να επιτρέψει την λειτουργία εξωσκελετών και προσθετικών συσκευών καλύτερα και με πιο φυσικό τρόπο, βοηθώντας τους χρήστες τους. Βέβαια, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, η ύπαρξη ανθρώπου-χειριστή δεν είναι απαραίτητη, μιας και σχεδιάζουν και αυτόνομους εξωσκελετούς οι οποίοι μπορούν να περπατούν και μόνοι τους!

Σε αυτό τον τομέα υπάρχει αρκετή δραστηριότητα, μιας και οι εξωσκελετοί έχουν πολλές χρήσεις: ξεκινώντας από τις απλές περιπτώσεις ανθρώπων με κινητικά προβλήματα, οι συσκευές αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν ακόμη και για να επιτρέψουν σε εργαζόμενους να εκτελούν ξεκούραστα επίπονες διαδικασίες – σκέψου αποθηκάριους να μεταφέρουν βαριές κούτες, εργάτες σε βιομηχανίες να μεταφέρουν βαριά αντικείμενα, ή κάποιον μηχανικό της… Ford να εγκαθιστά μια μηχανή αυτοκινήτου με το (εξωσκελετικά ενισχυμένο) ένα χέρι!

Τέλος, και στο κλίμα της εποχής, η ομάδα baseball Red Sox ανακοίνωσε πως θα έχει ρομπότ σε ρόλο… απολυμαντή στο γήπεδό της, την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο! Αντί να βάζει ανθρώπους να κάνουν τη βρώμικη δουλειά, θα έχει ειδικά ρομπότ σχεδιασμένα για να απολυμαίνουν χώρους όπως αποδυτήρια, δωμάτια, σουίτες και τουαλέτες! Βέβαια, αν περίμενες τον διαιτητή-ρομπότ, αυτός θα αργήσει λίγο…