13
Επιστήμη & Έρευνα

Ρούχα από το μέλλον

Ρούχα από το μέλλον
Ένα νέο υλικό από το οποίο μπορούν να κατασκευαστούν ρούχα, ψύχει παθητικά το σώμα έως και πέντε βαθμούς Κελσίου.

Το μέλλον έρχεται και φέρνει νέες τεχνολογίες αλλά και νέα υλικά. Όπως, κάποτε, τα νέα υλικά που έφερε η τεχνολογία ήταν τα συνθετικά νήματα και το νάυλον, η σύγχρονη τεχνολογία, πλέον, ασχολείται με εφαρμοσμένη… κβαντομηχανική! Τα νέα υλικά δεν είναι απλά υλικά αλλά μετα-υλικά! Όπως το μετα-ύφασμα που δημιούργησαν Κινέζοι ερευνητές. Το ενδιαφέρον σε αυτό το μετα-ύφασμα είναι πως μπορεί και αντανακλά μια σχετικά μεγάλη περιοχή του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, κάτι που οδηγεί σε παθητική ψύξη.

Με τον κόσμο μας να γίνεται όλο και πιο ανυπόφορος λόγω της κλιματικής αλλαγής και της υπερθέρμανσης του πλανήτη, τέτοια υφάσματα θα μπορούσαν στο μέλλον να βοηθήσουν όλους μας να αντέχουμε τη ζέστη.

Το μετα-ύφασμα χρησιμοποιεί νανοσωματίδια οξειδίου του τιτανίου και πολυλακτικού οξέος, τα οποία ενσωματώνονται σε λεπτά στρώματα πολυτετραφθοροαιθυλενίου (PTFE) και έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να αντανακλούν τόσο το ορατό φάσμα του φωτός (VIS), όσο και τμήματα των υπεριωδών (UV) αλλά και των μέσων υπερύθρων (MIR) περιοχών. Η ανάκλαση σε αυτές τις περιοχές του φωτός σημαίνει πως, θεωρητικά, το υλικό αυτό θα αντανακλά και την θερμότητα προτού αυτή απορροφηθεί!

Κι όμως λειτουργεί!

Προφανώς, οι ερευνητές δοκίμασαν το μετα-ύφασμα που κατασκεύασαν και σε πραγματικές συνθήκες, με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Κάτω από το φως του μεσημεριανού ήλιου (μεταξύ 11πμ και 3μμ), η θερμοκρασία του μετα-υφάσματος ήταν 5,0°, 6,8°, 7,0°, 5,8° και 10,2° χαμηλότερη από αυτή βαμβακερού, spandex, chiffon, λινού και ακάλυπτου δέρματος. Σε ένα άλλο πείραμα, ένας εθελοντής ξάπλωσε κάτω από τον ήλιο για μια ώρα, φορώντας ένα γιλέκο με το μισό ραμμένο από ένα απλό βαμβακερό ύφασμα, ενώ το άλλο μισό από το μετα-ύφασμα. Μια θερμική κάμερα κατέγραψε διαφορά θερμοκρασίας 3,4°C μεταξύ των δύο πλευρών του γιλέκου, ενώ αισθητήρες κάτω από το γιλέκο μέτρησαν τη διαφορά θερμοκρασίας να φτάνει τους 4,8°C.

Σε μια πιο δραματική επίδειξη, κάλυψαν ένα αυτοκίνητο με το μετα-ύφασμα, και μέτρησαν εσωτερική θερμοκρασία 30°C χαμηλότερη από αυτή ακάλυπτου αυτοκινήτου και 27°C χαμηλότερη από αυτοκινήτου καλυμμένου από κάλυμμα του εμπορίου.

Το «μαγικό» υλικό έχει εκπληκτικές ιδιότητες, αλλά θα πρέπει να ερευνηθούν οι ιδιότητές του περαιτέρω, καθώς και το αν θα συνεχίσει να λειτουργεί το ίδιο καλά μετά από βαφή. Οι εφευρέτες του, πάντως, είναι αισιόδοξοι πως θα μπορούσαμε να δούμε τα πρώτα προϊόντα μέσα σε ένα χρόνο από σήμερα, μιας και το υλικό είναι συμβατό με τυπικές μεθόδους ραφής, ενώ οι ιδιότητές του (αντοχή σε νερό, ανθεκτικότητα) είναι συγκρίσιμες με υφιστάμενα υλικά.

Εμείς δε βλέπουμε την ώρα, μιας και οι θερμοκρασίες του φετινού καλοκαιριού σίγουρα απαιτούσαν μετα-υφάσματα!