16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Στήσε το δικό σου στούντιο για τηλεδιασκέψεις στο σπίτι

Στήσε το δικό σου στούντιο για τηλεδιασκέψεις στο σπίτι
Θέλεις να φαίνεσαι επαγγελματίας, σαν παρουσιαστής ειδήσεων; Μπορείς να το κάνεις και σπίτι σου, εύκολα!

Οι τηλεδιασκέψεις είναι η νέα μόδα της εποχής – ή και η μόδα της νέας εποχής, αν προτιμάς – και πολύς κόσμος έχει βρεθεί αναγκασμένος να εμφανίζεται σε βιντεοκλήσεις επαγγελματικού χαρακτήρα από το σπίτι του. Και βέβαια, πρακτικά κανένας δεν ήταν εξοπλισμένος για κάτι τέτοιο. Ποιος θα είχε στο σπίτι του κάμερες, μικρόφωνα και φωτιστικά για σοβαρές λήψεις; Μπορείς, όμως, με λίγες καίριες επεμβάσεις να κάνεις την εικόνα σου να φαίνεται 500% καλύτερη από ότι τώρα. Συνέχισε το διάβασμα για να μάθεις τι μπορείς να κάνεις.

Κάμερα

Οι webcams των laptops, όσο κι αν έχουν βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια, δεν είναι για σοβαρά πράγματα. Αντιθέτως, οι εξωτερικές webcams έχουν σημειώσει άλματα προόδου και μπορείς να βελτιώσεις την εικόνα επενδύοντας σε μια εξωτερική USB webcam με καλή ανάλυση. Πλέον έχεις την επιλογή ακόμη και για webcam με ανάλυση 4k, αλλά και μια 1080p είναι αρκετή.

Μια άλλη λύση είναι να συνδέσεις την ψηφιακή σου φωτογραφική μηχανή, αν υποστηρίζει κάτι τέτοιο ή αν έχει έξοδο HDMI. Η Canon πρόσφατα κυκλοφόρησε firmware για πολλές DSLR που τους δίνει την ικανότητα να μετατραπούν σε webcam αξιώσεων!

Προσπάθησε να έχεις την κάμερα σε απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου από εσένα, για να μην φαίνεσαι παραμορφωμένος. Αν η κάμερα έχει ζουμ, είναι καλύτερο να έχεις την κάμερα πιο μακριά και ζουμαρισμένη, παρά κοντά και ευρυγώνια.

Μικρόφωνο

Αρκετές φορές, το ενσωματωμένο μικρόφωνο της webcam ή του ίδιου του laptop επαρκεί. Αν όμως δεν ακούγεσαι καλά, τότε μπορείς να πάρεις ένα απλό μικρόφωνο USB και να το τοποθετήσεις πιο κοντά σε εσένα, για να αποφύγεις τυχόν παρεμβολές ή θορύβους.

Εναλλακτικά, υπάρχουν και τα μικρόφωνα lav, τα οποία είναι αυτά τα μικροσκοπικά μικρόφωνα που βλέπεις στην τηλεόραση, πιασμένα στο γιακά των καλεσμένων. Υπάρχουν ασύρματα (πιο ακριβά) αλλά και πιο φθηνά ενσύρματα USB. Η διαφορά στον ήχο είναι τεράστια με αυτά, ειδικά αν το περιβάλλον σου είναι θορυβώδες.

Ακουστικά

Προτείνουμε να χρησιμοποιείς ακουστικά, είτε μικροσκοπικά ψείρες είτε κεφαλής, για να μην περνά ο ήχος από τα ηχεία στο μικρόφωνο και έχεις παρεμβολές και σφυρίγματα”λόγω ανατροφοδότησης. Δεν είναι ντροπή να φοράς ακουστικά, ενώ η λύση των ψειρών δεν θα σου χαλάσει και την… κόμμωση!

Φωτισμός

Αυτό είναι το μεγαλύτερο κεφάλαιο στο βίντεο. Ο φωτισμός είναι ο πιο θεμελιώδης παράγοντας, αυτός που μπορεί να κάνει την εικόνα σου να φαίνεται λες και είσαι στο στούντιο του… CNN, αν είναι σωστός, ή σε κάποιο μπουντρούμι, αν είναι κακός.

Για αρχή, ας ξεκαθαρίσουμε κάποια βασικά πράγματα. Πρώτον: οθόνη δεν επαρκεί για να σε φωτίσει. Δεύτερον: δεν καθόμαστε ποτέ πλάτη σε παράθυρο ή μπαλκονόπορτα. Τρίτον: δεν καθόμαστε στο μισοσκόταδο. Το βίντεο θέλει φως και μάλιστα φως το οποίο να πέφτει πάνω σου. Σκέψου τα τηλεοπτικά στούντιο: οι παρουσιαστές των ειδήσεων έχουν τους προβολείς πάνω τους, όχι να φωτίζουν τα πέριξ. Μπορείς να πάρεις μερικά φωτιστικά γραφείου και να γυρίσεις τα φώτα έτσι ώστε να φωτίζουν το πρόσωπό σου, και από τις δύο πλευρές και από λίγο πιο ψηλά από το ύψος της κάμερας. Όχι από το ταβάνι, ούτε από το πάτωμα.

Υπάρχουν και ειδικά φωτιστικά για βίντεο, όχι πολύ ακριβά, με ενσωματωμένο diffuser για να κάνει το φως πιο διάχυτο και με ρυθμιστικά θερμοκρασίας, με τα οποία μπορείς να παίξεις με το χρώμα του λευκού (από το θερμό λευκό μέχρι το ψυχρό λευκό), αλλά και έντασης. Μπορείς να πετύχεις το ίδιο, όμως, συνδυάζοντας μερικά φωτιστικά θερμού και ψυχρού λευκού με dimmers.

Φόντο

Το φόντο έχει επίσης σημασία. Σκοπός είναι το φόντο να είναι πιο σκοτεινό από το πρόσωπό σου, αλλιώς η κάμερα θα ρυθμίσει τη φωτεινότητα βάσει του φόντου και θα φαίνεται το πρόσωπό σου σκοτεινό. Βέβαια, όχι εντελώς σκοτάδι, αλλά ιδανικά το φόντο θα πρέπει να είναι 10-20% πιο σκοτεινό από ότι εσύ. Γι’ αυτό θα πρέπει να αποφύγεις να έχεις πίσω σου παράθυρο. Αν υπάρχει, περιστρέψου ώστε να το έχεις περί τις 45° αριστερά ή δεξιά σου. Έτσι γλυτώνεις και τα μισά φωτιστικά· απλά φρόντισε να φωτίζεται και η άλλη πλευρά του προσώπου σου.

Σε γενικές γραμμές, πρόσεξε τι υπάρχει πίσω σου. Μην πανικοβάλλεσαι, όλοι έχουμε βιβλιοθήκες, τραπέζια, καρέκλες ή ντουλάπες στα σπίτια μας, κανένας δεν θα σε παρεξηγήσει. Μπορείς να φροντίσεις, ίσως με κάποια λάμπα RGB ρυθμιζόμενου χρώματος και έντασης (πχ Philips Hue) να δώσεις έναν ιδιαίτερο χρωματικό τόνο στο φόντο, ώστε να μην είναι υπερβολικά σκοτεινό και να μην φαίνονται οι σκιές από το σώμα σου.

Αυτές είναι μερικές βασικές επεμβάσεις που μπορείς να κάνεις, έτσι ώστε να μην φαίνεσαι παραμορφωμένος και η εικόνα σου να είναι επαγγελματική στις βιντεοκλήσεις! Βέβαια, αν θέλεις, μπορείς να επενδύσεις και σε πιο επαγγελματικό εξοπλισμό, αλλά αν δεν δίνεις ο ίδιος διάλεξη, με αυτές τις συμβουλές μπορείς να αλλάξεις την εικόνα σου κυριολεκτικά.