8
Ψυχαγωγία

Σχεδιάζοντας στον… αέρα

Σχεδιάζοντας στον… αέρα
Η τελευταία έκδοση της επαγγελματικής πένας τρισδιάστατης εκτύπωσης 3Doodler σου επιτρέπει να σχεδιάζεις στον αέρα όχι μόνο με πλαστικό, αλλά και μέταλλο.

Μια από τις εφευρέσεις που έχει αλλάξει τον κόσμο τα τελευταία λίγα χρόνια, είναι οι 3D printers. Έχουν ανοίξει τεράστιες δυνατότητες, όχι μόνο σε χομπίστες και εφευρέτες από το σπίτι, αλλά έχουν υιοθετηθεί ακόμη και από μεγάλες εταιρείες, ενώ όλοι προβλέπουν πως οι 3D printers θα είναι οι φορείς μιας νέας βιομηχανικής επανάστασης. Το 3Doodler είναι μια πολύ ειδική περίπτωση 3D printer, μιας και δεν είναι ολόκληρο μηχάνημα με μοτέρ και άξονες, αλλά… ένα «απλό» στυλό, το οποίο «γράφει» με παρόμοιο πλαστικό υλικό, όπως και οι 3D printers, μόνο που αυτό γράφει στον αέρα!

Το μόνιμο πρόβλημα”των περισσότερων 3D printers, όμως, εξαιρώντας κάποιους πανάκριβους που προορίζονται για βαριά βιομηχανική χρήση, είναι το υλικό. Η πλειοψηφία των 3D printers χρησιμοποιεί πλαστικά ως πρώτη ύλη, τα οποία είναι αρκετά εύπλαστα ώστε να μπορούν να λιώσουν σε χαμηλές θερμοκρασίες. Εδώ έχει μπει ολόκληρη η βιομηχανία πλαστικών και οι χημικοί προσπαθούν να βρουν τρόπους να δημιουργήσουν τέτοια πλαστικά, τα οποία να λιώνουν μεν σε σχετικώς χαμηλή θερμοκρασία, αλλά σε τυπικές θερμοκρασίες (δηλαδή κάτω από 50°C) να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ανθεκτικά. Επίσης έρευνα γίνεται στην ενσωμάτωση μεταλλικών σωματιδίων μέσα στο πλαστικό για την αύξηση της αντοχής αλλά και την μεταλλική όψη.

Το 3Doodler, βέβαια, είναι ένα εργαλείο για όποιον χρειάζεται ένα 3D printer χειρός, αλλά μέχρι τώρα δεν είχε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει εξειδικευμένα πλαστικά. Τώρα, όμως, η εταιρεία που το κατασκευάζει, δημιούργησε το 3Doodlet Pro+, το οποίο μπορεί να κάνει περισσότερα πράγματα!

Το νέο 3Doodler χρησιμοποιεί νέο σύστημα εξώθησης του πλαστικού, με αποτέλεσμα να μπορεί πλέον να χρησιμοποιεί και άλλα υλικά, όπως μπρούτζο, χαλκό, νάιλον και ξύλο – ναι, υπάρχουν και τέτοια – αυξάνοντας κατά πολύ τη χρησιμότητά του. Προφανώς μιλάμε ακόμη για κάποιο πλαστικό με ενσωματωμένα μικροσωματίδια χαλκού ή ξύλου, για παράδειγμα, και προφανώς όχι για μασίφ χαλκό ή… ένα κομμάτι ξύλου!

Το νέο 3Doodler Pro+ περιλαμβάνει και μεγαλύτερης ακρίβειας ρυθμιστικά θερμοκρασίας και ταχύτητας, ενώ έχει και μια μικρή οθόνη για να μπορείς να βλέπεις τις ρυθμίσεις. Σύμφωνα με την εταιρεία, το νέο Pro+ μπορεί να λειτουργήσει συνεχόμενα για 30 λεπτά, μετά τα οποία απαιτεί 2 λεπτά για να πέσει η θερμοκρασία του. Το προηγούμενο μοντέλο είχε όριο τα 10 λεπτά συνεχούς λειτουργίας.

Αν θες κι εσύ να μπεις στον κόσμο της δημιουργίας, τότε το 3Doodler Pro+ είναι για ‘σένα!