7
Τεχνολογία

Τα μάτια στο δρόμο με την τεχνολογία

Τα μάτια στο δρόμο με την τεχνολογία
Δεν είναι bluetooth μικρόφωνο αλλά μια έξυπνη συσκευή που σε παρακολουθεί και αντιλαμβάνεται πότε νυστάζεις όταν οδηγείς και σε ειδοποιεί σχετικά.

Αν είσαι οδηγός σίγουρα θα γνωρίζεις πόσο εξαιρετικά επικίνδυνο είναι για σένα αλλά και τους γύρω σου, να τύχει να νυστάξεις ενώ είσαι μπροστά στο τιμόνι. Τη λύση για μια αντίστοιχη κατάσταση έρχονται να δώσουν οι δημιουργοί του Vigo Headset, της πρώτης φορητής συσκευής που σε κρατά σε εγρήγορση. Συλλέγοντας δεδομένα, το Vigo Headset μπορεί να σε «σκουντήσει» όταν αντιλαμβάνεται ότι πας να αποκοιμηθείς, καθώς και να σου υπενθυμίσει πότε πρέπει να κάνεις διάλειμμα.

Εξετάζοντας πάνω από 20 παραμέτρους την ώρα που ανοιγοκλείνεις τα μάτια σου και παρακολουθώντας τις κινήσεις του σώματος και του κεφαλιού σου, το Vigo ξέρει σε πραγματικό χρόνο το κατά πόσο είσαι σε εγρήγορση ή όχι. Συνήθως ο εγκέφαλός μας μας ξεγελάει, γι’ αυτό και πολλές φορές νομίζουμε ότι είμαστε διανοητικά ικανοί να συνεχίσουμε την οποιαδήποτε δραστηριότητα κάνουμε αλλά η κούραση φαίνεται στο σώμα μας. Χάρη στον ενσωματωμένο αισθητήρα υπέρυθρων ακτινών, το επιταχυνσιόμετρο και έναν έξυπνο αλγόριθμο, το Vigo καταλαβαίνει πότε είσαι κουρασμένος πριν καν το συνειδητοποιήσεις εσύ.

Φόρεσέ το όποτε χρειάζεται να είναι σε εγρήγορση για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως για παράδειγμα σε ένα ταξίδι με το αυτοκίνητο, στη δουλειά ή στην τάξη, σύνδεσέ το μέσω Bluetooth με το smartphone σου και όρισε τον τρόπο που θες να σε ειδοποιεί. Με μια μικρή παλμική δόνηση, με ένα διακριτικό LED φωτισμό ή με το αγαπημένο σου τραγούδι; Εσύ επιλέγεις!

Επιπλέον όσο φοράς το Vigo Headset, τόσο αυτό συλλέγει δεδομένα για τη δραστηριότητά σου τα οποία και σου εμφανίζει σε γραφήματα ώστε να γνωρίζεις ακριβώς τις αντιδράσεις του οργανισμού σου. Με αυτό τον τρόπο μπορείς να κατανοήσεις καλύτερα τον εαυτό σου και να σχεδιάσεις ανάλογα την καθημερινότητά σου. Παράλληλα σου προτείνει ιδέες για να αλλάξεις τη ρουτίνα σου ώστε σταδιακά να παραμένεις σε εγρήγορση για περισσότερη ώρα. Και επειδή συνδέεται με το κινητό σου μέσω Bluetooth σου δίνει τη δυνατότητα να απαντάς σε κλήσεις και να λαμβάνεις ειδοποιήσεις και μηνύματα.

Η ιδέα για τη δημιουργία του Vigo γεννήθηκε από μια ομάδα φοιτητών στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια. Όπως λένε οι ίδιοι, όταν παρακολουθούσαν ένα πολύ βαρετό μάθημα ή μετά από πολύωρο διάβασμα, συχνά τους έπιανε υπνηλία και η μόνη λύση εκτός από τον καφέ και τα energy drinks, ήταν ένας καλός φίλος που καθόταν δίπλα και θα τους… σκούνταγε όταν άρχιζαν να «χαλαρώνουν». Αλλά επειδή ένας τέτοιος φίλος δεν ήταν πάντα δίπλα, σκέφτηκαν να φτιάξουν το Vigo!