7
Τεχνολογία

Τα χαρακτηριστικά ασφαλείας του Android 12

Τα χαρακτηριστικά ασφαλείας του Android 12
Εκτός από άλλες βελτιώσεις, το νέο Android 12 θα περιλαμβάνει και εξελιγμένα χαρακτηριστικά προστασίας για ασφαλή εργασία και διασκέδαση. Ας τα δούμε…

Η νέα έκδοση του Android έρχεται. Όπως κάθε χρόνο, η Google ετοιμάζει την έκδοση 12 για να αντικαταστήσει την τωρινή σε όσα smartphones αποφασίσουν οι κατασκευαστές τους, αλλά και η οποία θα βρίσκεται στα καινούρια smartphones που θα κυκλοφορήσουν (περίπου) του χρόνου. Η νέα έκδοση του Android, εκτός από τις τυπικές αλλαγές και τα «πειράγματα» του user interface και του τρόπου χειρισμού που είναι αναμενόμενες, θα φέρει και αλλαγές στα υποσυστήματα που έχουν σχέση με την ασφάλεια των συσκευών αυτών. Η έκδοση 12 αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο στάδιο του developer preview, το οποίο είναι το στάδιο πριν το στάδιο beta προέκδοσης – επομένως μιλάμε για έργο εν εξελίξει.

Στην τελευταία προ-προέκδοση, η Google εισήγαγε μερικά νέα χαρακτηριστικά, σκοπός των οποίων είναι τόσο η ενίσχυση της ασφάλειας όσο και η απλούστευση του χειρισμού, βελτιώνοντας την ευχρηστία αλλά ταυτοχρόνως και την ασφάλεια, συγκεκριμένα για εταιρικές συσκευές.

Το password απλουστεύεται

Οι μελέτες έχουν δείξει, ειδικά για χρήστες σε εταιρικό προφίλ, πως οι υπερβολικές απαιτήσεις για το password οδηγούν αναπόφευκτα σε κωδικούς τους οποίους οι χρήστες ξεχνούν ή καταλήγουν να γράφουν κάπου. Ακολουθώντας μια πιο μοντέρνα προσέγγιση στο θέμα, η Google εισάγει προκαθορισμένα επίπεδα πολυπλοκότητας, high, medium και low, για πρόσβαση στη συσκευή.

Το Android διαθέτει συστήματα προστασίας από επιθέσεις brute force από το 2016, επομένως δεν χρειάζεται η επιβολή υπερβολικών περιορισμών για υπερ-πολύπλοκα passwords τα οποία μπορούν να σπάσουν σχεδόν το ίδιο εύκολα από υπολογιστή. Σε συνδυασμό με άλλες τεχνολογίες όπως το SafetyNet Attestation API και το Google Play Protect, οι εταιρείες μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς, ενώ οι συσκευές δεν θα είναι δύσχρηστες για τους τελικούς χρήστες.

Περισσότερος έλεγχος μέσω challenge

Όσοι administrators το επιθυμούν, μπορούν να θέσουν πιο αυστηρούς κανόνες, αλλά και να ξεχωρίσουν το password για πρόσβαση στη συσκευή, το οποίο μπορεί να είναι πιο απλό, από ένα νέο challenge για πρόσβαση σε εταιρικά δεδομένα, το οποίο να είναι πιο πολύπλοκο. Αν οι administrators το επιθυμούν, μπορούν να απαιτήσουν πιο ασφαλές password, όποτε κρίνουν πως το υφιστάμενο δεν πληροί τα ελάχιστα κριτήρια.

Νέο credential management

Στο νέο Android 12, βελτιώνεται το credential management για unmanaged συσκευές, ώστε να είναι δυνατόν να υπάρχει έλεγχος αυτών των συσκευών σε υπαλλήλους, ανεξαρτήτως της τοποθεσίας στην οποία βρίσκονται, κάτι πολύ σημαντικό στην εποχή του COVID-19.

Μοναδικό ID για προσωπικές συσκευές

Για κάθε συσκευή η οποία ανήκει σε κάποιον υπάλληλο, δημιουργείται ένα μοναδικό device identifier, το οποίο δεν βασίζεται σε hardware identifiers (πχ IMEI ή serial number) και το οποίο δημιουργείται κατά την εγγραφή της συσκευής στο σύστημα. Αυτό το ID δεν αλλάζει ακόμη κι αν γίνει reset στη συσκευή, ώστε να μπορούν οι admins να την αναγνωρίσουν.

Αυτά είναι τα βασικά νέα χαρακτηριστικά ασφαλείας του νέου Android 12. Σίγουρα, όσο περνά ο καιρός, θα μαθαίνουμε και περισσότερες λεπτομέρειες, αλλά και η Google θα παγιώνει τα χαρακτηριστικά αυτά, επομένως θα μπορούμε να γνωρίζουμε και πιο συγκεκριμένα στοιχεία. Αν όμως θέλεις να δεις το Android 12 από τώρα, μπορείς να εγγραφείς στο Android developer website και να κατεβάσεις την πιο πρόσφατη προέκδοση!

Και εάν θεωρείται ότι η συσκευή σας είναι κάπως παλιά και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα λάβει την έκδοση 12 όταν κυκλοφορήσει είναι καλή ιδέα να αναβαθμίσετε. Επισκεφτείτε ένα κατάστημα COSMOTE ή ΓΕΡΜΑΝΟΣ και δείτε όλα τα τελευταία μοντέλα κινητών Android.