1015
Smart Cities

Τα 7 έξυπνα apps που αλλάζουν τη ζωή στην πόλη

Τα 7 έξυπνα apps που αλλάζουν τη ζωή στην πόλη
Μπορεί οι πόλεις μας να μην είναι ακόμη smart, υπάρχουν όμως apps τα οποία φέρνουν τη Smart City στο παρόν με έξυπνες υπηρεσίες και λειτουργίες.

Η μετάβαση των πόλεων προς την τεχνολογία έχει ήδη ξεκινήσει. Μπορεί ακόμη να βρισκόμαστε στο βρεφικό στάδιο, αλλά η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει και τα επόμενα χρόνια θα δούμε μια δραματική επιτάχυνση της εισόδου της τεχνολογίας σε όλες τις πτυχές της λειτουργίας των πόλεων. Τόσο το (πολυθρύλητο) Internet of Things (IoT) όσο και η εξάπλωση αισθητήρων και καμερών θα επιτρέψουν την συλλογή τεράστιου όγκου δεδομένων, τα οποία με τη σειρά τους θα επιτρέψουν σε ευφυή συστήματα τεχνητής νοημοσύνης να ρυθμίζουν τις αθέατες λειτουργίες των πόλεων, βελτιώνοντας την ζωή των κατοίκων αλλά πιθανώς και εξαλείφοντας προβλήματα όπως η κυκλοφοριακή συμφόρηση ή η μόλυνση. Αυτά, βέβαια, στο μέλλον. Κι όμως, δεν χρειάζεται να… ταξιδέψει κανείς στο μέλλον για να δει την τεχνολογία εν δράσει. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν αρκετά apps τα οποία μπορούν να μπουν στην κατηγορία του Smart City και τα οποία μπορούν να σε βοηθήσουν στην καθημερινότητά σου, παρά την απουσία υποδομών smart city στην ίδια την πόλη που ζεις! Ή, τουλάχιστον, να μάθεις τι apps υπάρχουν σε άλλες πόλεις του κόσμου και, γιατί όχι, να σου δώσει ιδέες για να φτιάξεις (ή να ζητήσεις τη δημιουργία) μιας παρόμοιας!

MyTown

Η εταιρεία RealTerm Energy έχει δημιουργήσει το MyTown, μια εφαρμογή η οποία επιτρέπει στους πολίτες το να αναφέρουν προβλήματα, απ’ ευθείας, στον δήμο! Στο app περιλαμβάνονται κατηγορίες όπως η αποκομιδή απορριμμάτων, τα πεζοδρόμια, οι λακκούβες, μέχρι και καμένες λάμπες στις κολώνες! Επίσης παρέχει πληροφορίες σε πάνω από 30 κατηγορίες, έχει ρυθμιζόμενα tabs για πληροφορίες σχετικά με λεωφορεία και σχολεία, κλειστούς δρόμους λόγω έργων, διακοπές νερού και ρεύματος, πρόγραμμα αποκομιδής απορριμμάτων και ανακύκλωσης, μεταξύ άλλων. Τέλος, υπάρχει η λειτουργία “HotLine”, μέσω της οποίας ο χρήστης μπορεί ανώνυμα να παρέχει ευαίσθητες πληροφορίες στους υπεύθυνους τοπικής διακυβέρνησης ή στην διεύθυνση εκπαίδευσης. Ο στόχος είναι να ενισχύσει το ενδιαφέρον των πολιτών στη λειτουργία της τοπικής διακυβέρνησης, αλλά επιτρέπει και στους εκλεγμένους άρχοντες να έχουν άμεση πληροφόρηση και να μπορούν να απαντήσουν πιο γρήγορα. Αυτή τη στιγμή, το MyTown λειτουργεί σε πάνω από 30 πόλεις και εξυπηρετεί 3,6 εκατομμύρια πολίτες!

Cowlines

Το όνομα μπορεί να είναι περίεργο, αλλά το app αφορά μετακινήσεις, και λειτουργεί σε 62 πόλεις σε Καναδά και ΗΠΑ. Ανάμεσά τους βρίσκουμε το Los Angeles, τη Νέα Υόρκη, το San Francisco, το San Diego, το Seattle και το Toronto! Στο app βρίσκουμε μέσα μαζικής μεταφοράς, προγράμματα ή εταιρείες κοινής χρήσης ποδηλάτων, αυτοκινήτων, αλλά και διαδρομών (bike-share, car-share, ride-share), και ταξί. Όλα αυτά επιτρέπουν στους χρήστες το να προγραμματίσουν τις διαδρομές τους μέσα στην πόλη, ενώ οι δημιουργοί του λένε πως καταφέρνει και πετυχαίνει γρηγορότερες διαδρομές χωρίς αυτοκίνητο από άλλα παρόμοια apps. Η χρήση του app είναι δωρεάν και οι πολίτες μπορούν να φτιάξουν τις διαδρομές τους επιλέγοντας μεταξύ της γρηγορότερης, της φτηνότερης, ή της πιο πράσινης επιλογής. Μάλιστα, από τα δεδομένα το app μπορεί να υπολογίσει μέχρι και το ενεργειακό αποτύπωμα (σε άνθρακα) της κάθε διαδρομής.

SmartAPPCity

Εδώ έχουμε ένα app το οποίο περιέχει σχεδόν τα πάντα που κάνουν μια πόλη “smart”. Ξεκίνησε στην Ισπανία, αλλά πλέον χρησιμοποιείται σε πολλές πόλεις σε όλο τον κόσμο, από τη Χιλή μέχρι και την Ινδία. Η σχεδίαση του app περιλαμβάνει λειτουργίες που αφορούν όχι μόνο τους πολίτες, αλλά και τα δημοτικά συμβούλια, τους επιχειρηματίες της πόλης, αλλά και τους τουρίστες. Διαθέτει υποδομές οι οποίες επιτρέπουν την διάδραση μεταξύ ιδιωτικού τομέα και δημοσίου, ενώ επιτρέπει το μοίρασμα σημαντικών πληροφοριών από τους δήμους προς τους πολίτες. Παράλληλα, οι επιχειρηματίες της πόλης μπορούν να κάνουν προσφορές μέσω του app και να διαφημίσουν τις επιχειρήσεις τους. Οι πολίτες, από την πλευρά τους, μπορούν να υποβάλλουν παράπονα κάθε είδους απ’ ευθείας στους υπεύθυνους του δήμου, επισυνάπτοντας ηχητικά, φωτογραφίες ή και βίντεο. Μάλιστα, υπάρχει η επιλογή αυτό να γίνει επώνυμα ή ανώνυμα.

Το SmartAPPCity έχει πάρει βραβείο για το πιο πρωτοποριακό app στον κόσμο!

Blindsquare

Ένα app φτιαγμένο για τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης, είναι ένα από τα πιο δημοφιλή apps του είδους του. Λειτουργεί μέσω της τεχνολογίας GPS και συνεργάζεται με άλλα apps για να παρέχει ηχητικές πληροφορίες και οδηγίες στον χρήστη του. Η λειτουργία του είναι πολύ απλή: με απλό κούνημα της συσκευής, ο χρήστης ακούει την τρέχουσα τοποθεσία του, ενώ το app συλλέγει πληροφορίες για το περιβάλλον μέσα από το Foursquare και το OpenStreetMap. Έπειτα παρέχει πληροφορίες για τις πιο κοντινές διασταυρώσεις, αλλά και τοποθεσίες ενδιαφέροντος, όπως καφετέριες, βιβλιοθήκες, τράπεζες και λοιπά. Καθώς ο χρήστης κινείται προς τον προορισμό του, το app καταγράφει τη διαδρομή και ανακοινώνει την απόσταση και την πορεία ανά τακτά διαστήματα. Υπάρχουν και φίλτρα για να είναι πιο εύκολος ο εντοπισμός τοποθεσιών συγκεκριμένου είδους. Το Blindsquare μπορεί να “μιλήσει” σε 25 γλώσσες.

NOAH Lifesaving

Με χώρα προέλευσης τις Φιλιππίνες, το NOAH Lifesaving είναι το app που δημιούργησε η ίδια η κυβέρνηση για να βοηθήσει σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, όπως τσουνάμι, τυφώνες, σεισμοί, ή και εκρήξεις ηφαιστείων – οι Φιλιππίνες είναι μια χώρα ιδιαιτέρως ευάλωτη σε όλα αυτά! Το app λειτουργεί εκμεταλλευόμενο ένα μεγάλο δίκτυο αισθητήρων οι οποίοι συλλέγουν πληροφορίες από όλη την επικράτεια και τη θάλασσα. Επιτηρούνται συστηματικά οι υδάτινοι πόροι, η βροχή, η σεισμική δραστηριότητα, μέχρι και η πιθανότητα για κατολισθήσεις. Όλα τα δεδομένα είναι διαθέσιμα στο κοινό, τόσο μέσω του app όσο και μέσω διαδικτύου, ενώ οι κάτοικοι μπορούν να αποφασίσουν αν θα πρέπει να μετακινηθούν σε πιο ασφαλές μέρος ή όχι. Ταυτοχρόνως, οι τοπικές κοινότητες μπορούν να δουν τα δεδομένα και να πάρουν αποφάσεις γρήγορα.

Safe & The City

Το app αυτό έχει δημιουργηθεί για να μειώσει τα περιστατικά σεξουαλικής βίας ή και παρενόχλησης. Υπεύθυνη για τη δημιουργία του είναι η Jillian Kowalchuk, μια ειδικός υγείας η οποία αντιμετώπισε λεκτική κακοποίηση σε ένα σκοτεινό στενό του Λονδίνου. Αν και υπάρχουν και άλλα τέτοια apps, η Kowalchuk χρησιμοποίησε όλες τις τεχνολογίες που υπάρχουν: GPS, πληροφορίες από το κοινό, αλλά και δεδομένα από την αστυνομία, ώστε να μειώσει τον αριθμό των θυμάτων σε τυχαία εγκλήματα. Το Safe & The City είναι ένα app με συγκεκριμένη εστίαση στην εμπειρία των γυναικών. Για αρχή είναι σχεδιασμένο για το Λονδίνο, αλλά σύντομα θα επεκταθεί και σε παγκόσμια κλίμακα, ενώ επερχόμενη είναι και η συνεργασία του με το πρόγραμμα UN Women UK (των Ηνωμένων Εθνών).