16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Τα Windows 10 κάνουν lifting

Τα Windows 10 κάνουν lifting
Αν και έχουν πάρει πολλά updates ουσιαστικά η όψη τους δεν έχει αλλάξει. Όχι πλέον καθώς η Microsoft σχεδιάζει σημαντικές οπτικές αναβαθμίσεις για το δημοφιλές λειτουργικό σύστημα.

Τα Windows είναι το πιο κοινό – αν όχι δημοφιλές – λειτουργικό σύστημα στον πλανήτη. Το χρησιμοποιούν δισεκατομμύρια χρήστες καθημερινά και η τελευταία του έκδοση, τα Windows 10, κατέχουν τη μεγάλη πλειοψηφία των χρηστών. Η ίδια η Microsoft το 2015, όταν πρωτοκυκλοφόρησαν τα Windows 10, είχε δηλώσει πως αυτή θα είναι και η τελευταία έκδοση των Windows. Όχι, αυτό δε σημαίνει πως θα αποσυρθούν. Σημαίνει πως το σχέδιο ήταν να ανανεώνουν τα Windows με μικρές και τακτικές αναβαθμίσεις, κάθε 6μηνο περίπου, χωρίς να αφήνουν να περάσουν χρόνια, μέχρι να κυκλοφορήσουν μια νέα μεγάλη έκδοση. Επομένως, τα Windows 10 δεν αλλάζουν, αλλά ανανεώνονται τακτικά, με τα γνωστά updates.

Η όψη των Windows 10 έχει μείνει, εν πολλοίς, η ίδια επί 5 χρόνια. Η Microsoft, όμως, κρίνει πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για μια οπτική ανανέωση στο user interface των Windows 10, μιας και 5 χρόνια ισοδυναμούν με μια αιωνιότητα στον χώρο της πληροφορικής. Και αυτή η ανανέωση θα έρθει, όπως όλα δείχνουν, στο update του φθινοπώρου.

Το πως το ξέρουμε αυτό, αλλά και πως έχουμε screenshots, η απάντηση είναι απλή: μέσω του Insider, του προγράμματος δοκιμών της Microsoft, το οποίο παρέχει, σε όποιον το επιθυμεί, τη δυνατότητα να γίνει κάτι σαν beta tester των Windows 10. Λοιπόν, κάποιοι insiders βρήκαν κρυμμένη μια ρύθμιση σε προ-εκδόσεις των Windows 10, η οποία φέρει τον τίτλο RoundedWindowCornersPrototype και η οποία ενεργοποιεί το νέο look – ή ένα τμήμα του, εν πάση περιπτώσει.

Το νέο look των Windows 10 θα έχει… στρογγυλεμένες γωνίες και μηδενικά περιθώρια!

Εντάξει, καταλαβαίνουμε πως δεν είναι και η πιο… κοσμοϊστορική αλλαγή, αλλά αυτό, σε συνδυασμό με την ανανέωση στα εικονίδια που έχουμε δει και καλύψει στο παρελθόν, δείχνουν προς μια διαφορετική όψη των Windows 10 προ των πυλών, έστω και στις λεπτομέρειες. Εδώ αξίζει να υπενθυμίσουμε πως, μέχρι και τα Windows 7, η Microsoft χρησιμοποιούσε στρογγυλεμένες γωνίες σε όλο το user interface των λειτουργικών συστημάτων της, κάτι που άλλαξε με την έλευση των Windows 8.

Και εδώ έρχεται και το ελληνικό στοιχείο: ο Panos Panay (Πάνος Παναγιώτου), ο οποίος ανέλαβε επικεφαλής των τομέων Windows client και hardware στη Microsoft, έχει υποσχεθεί πως η εταιρεία θα επενδύσει περισσότερο στα Windows 10, έτσι ώστε να επιταχυνθεί η καινοτομία και τα Windows να παραμείνουν το καλύτερο λειτουργικό σύστημα!