13
Επιστήμη & Έρευνα

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη

Τεχνητή νοημοσύνη και τέχνη
Ερευνητές στην Κινεζική Ακαδημία Επιστημών δημιούργησαν έναν αλγόριθμο deep learning που μπορεί να μετατρέψει απλά σκίτσα σε υπερ-ρεαλιστικές φωτογραφίες που είναι σχεδόν ίδια με πραγματικά πορτρέτα.

Τόσα χρόνια με φίλτρα, Photoshop, Instagram, apps τύπου Prisma, έχουμε δει άπειρους τρόπους να μετατρέψουμε μια φωτογραφία σε έργο τέχνης. Είτε θέλεις απλά ένα σκίτσο, είτε κάτι που να μοιάζει με σουρεαλιστικό πίνακα, υπάρχουν πολλά τέτοια. Τι γίνεται, όμως, αν θες να κάνεις το ανάποδο;

Εδώ έρχεται η Ακαδημία Επιστημών της Κίνας, ερευνητές της οποίας δημιούργησαν έναν ειδικό αλγόριθμο χρησιμοποιώντας συστήματα deep learning, ώστε να μετατρέψουν απλά σκίτσα σε εντελώς αληθοφανή πορτραίτα!

Στο συνέδριο Siggraph το οποίο εξειδικεύεται σε τεχνολογίες και συστήματα υπολογιστικών γραφικών, οι ερευνητές παρουσίασαν ένα paper πάνω στην τεχνολογία την οποία ανέπτυξαν, με τον απλοϊκό τίτλο «sketch-to-image translation» (μετάφραση σκίτσου σε εικόνα). Μην σε αποπροσανατολίσει ο απλός αυτός τίτλος, όμως· η τεχνολογία είναι πολύ σοβαρή και παράγει αποτελέσματα μακράν καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο παρόμοιο σύστημα.

Η λειτουργία του συστήματος, το οποίο ονόμασαν Deep Face Drawing βασίζεται στην ανάλυση του κάθε χαρακτηριστικού του προσώπου ξεχωριστά σε πρώτη φάση, προτού γίνει η επεξεργασία του προσώπου ως σύνολο. Με αυτό τον τρόπο, δεν είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός τέλειου σκίτσου – προφανώς, όμως, τα αποτελέσματα είναι καλύτερα όσο πιο καλό είναι το σκίτσο.

Για του λόγου το αληθές, μπορείς να δεις το βίντεο που ανέβασε η ερευνητική ομάδα.

Μάλιστα, οι ερευνητές συνέκριναν το δικό τους σύστημα με αντίστοιχα άλλα συστήματα και τα αποτελέσματα δεν ήταν είναι για εξώφυλλο περιοδικού αλλά κάτι βγαλμένο από τους χειρότερους εφιάλτες σου, όπως αποδεικνύουν οι συγκριτικές φωτογραφίες. Τα αποτελέσματα του συστήματος Deep Face Drawing είναι στην τελευταία σειρά.

Το σύστημα δεν είναι απολύτως έτοιμο για χρήση, όμως οι ερευνητές σκοπεύουν να εμπλουτίσουν τις δυνατότητές του κι άλλο, προτού το δώσουν για χρήση. Εμείς, πάντως, το βλέπουμε μια χαρά!