7
Τεχνολογία

Τι είναι τα QR codes;

Τι είναι τα QR codes;
Τι είναι αυτά τα περίεργα ασπρόμαυρα τετράγωνα γεμάτα μικρά λευκά και μαύρα τετραγωνάκια; Πρόκειται για τα λεγόμενα QR Codes. Για να μάθεις τι κρύβουν θα πρέπει να τα σκανάρεις με το κινητό σου. Μάθε τι είναι και πώς να φτιάχνεις τα δικά σου.

Βρίσκονται παντού. Τα προσέχουν λίγοι και τα χρησιμοποιούν ελάχιστοι. Κι όμως, είναι από τα πιο χρήσιμα τεχνολογικά δημιουργήματα. Ταυτοχρόνως high-tech και low-tech, μεταφέρουν πληροφορίες με τον πιο βασικό τρόπο. Τι είναι; Μα… τα QR codes!

Πιθανώς να μην ξέρεις καν πως λέγονται έτσι. Μιλάμε για αυτά τα μυστήρια άσπρα τετράγωνα, γεμάτα με φαινομενικώς τυχαίες μαύρες τελείες, τα οποία βρίσκονται συνήθως σε διάφορες συσκευασίες, βιβλία ή περιοδικά. Το QR code είναι σύντμηση του Quick Response Code και αποτελούν την εξέλιξη του γνωστού μονοδιάστατου barcode ή γραμμωτού κώδικα στις δύο διαστάσεις. Εκεί που ένα γραμμικό barcode θα χρειαζόταν πολλά μέτρα, το QR code χρειάζεται ελάχιστα τετραγωνικά εκατοστά για να μεταφέρει την ίδια ποσότητα πληροφορίας.

Η ιστορία του QR code ξεκινά από την Ιαπωνία, όπου δημιουργήθηκε για να βοηθά στην αυτοματοποίηση της διαδικασίας κατασκευής αυτοκινήτων. Από εκεί, εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο. Αρχικά είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε να είναι εύκολη και πολύ γρήγορη η σάρωση του κωδικού από φθηνούς σαρωτές. Η πρόοδος της τεχνολογίας, όμως, τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με την ύπαρξη κάμερας και σύνδεσης Internet σε όλα τα smartphones, έχουν επιτρέψει τη σάρωση των QR codes από αυτά, ενώ έχουν οδηγήσει και στην ενσωμάτωση ειδικών links που οδηγούν σε συγκεκριμένες ιστοσελίδες. Για παράδειγμα, πλέον μπορείς να ανοίξεις το κινητό σου, να σαρώσεις ένα QR code που βρίσκεται πάνω σε κάποια συσκευασία, και να μπεις στην σελίδα του κατασκευαστή.

Τελευταία, βλέπουμε και QR codes στο κάτω μέρος συσκευών όπως routers ή καταναλωτικές συσκευές με Wi-Fi, ως τρόπο σύνδεσης με το τοπικό δίκτυο.

Τι περιέχει ένα QR code;

Σάρωσε το συγκεκριμένο QR code που βλέπεις στην εικόνα με το κινητό σου!

Σε τι μπορεί να σε βοηθήσει ένα QR code; Αυτό εξαρτάται από εσένα. Σε ένα QR code μπορείς να αποθηκεύσεις δεδομένα· προσοχή όμως: τα δεδομένα αυτά δεν είναι κρυπτογραφημένα. Μην πιστέψεις πως είναι ασφαλής μέθοδος για να κρύψεις κωδικούς, passwords ή άλλες ευαίσθητες πληροφορίες. Αντιθέτως, είναι μια συμπτηγμένη μορφή μεταφοράς δεδομένων. Μπορείς να αποθηκεύσεις απλό κείμενο, διεύθυνση, αριθμούς τηλεφώνων, διευθύνσεις e-mail, links για ιστοσελίδες και άλλα. Για παράδειγμα, μπορείς να προσθέσεις ένα QR code στην επαγγελματική σου κάρτα, έτσι ώστε να είναι εύκολο για κάποιον συνεργάτη ή πελάτη να μεταφέρει το τηλέφωνό σου ή/και το e-mail σου στο κινητό του χωρίς λάθη και χωρίς να πληκτρολογεί. Αν έχεις επιχείρηση, μπορείς να βάλεις ένα αυτοκόλλητο με QR code στα προϊόντα σου, μέσω του οποίου θα προωθούνται στο επίσημο site της επιχείρησής σου. Μπορείς ακόμη και να αυτοματοποιήσεις την έκδοση QR codes έτσι ώστε, προσθέτοντας QR code με κρυπτογραφημένα στοιχεία σε αποδείξεις ἤ παραστατικά, να αποκλείσεις τις πλαστογραφίες.

Το πως θα διαβάσεις ένα QR code, είναι απλό: με ένα app για το κινητό σου. Αρκετά smartphones έχουν ενσωματωμένη τη λειτουργία στην εφαρμογή της κάμερας, οπότε δεν χρειάζεσαι τίποτε άλλο. Αν θες, όμως, μπορείς να κατεβάσεις (δωρεάν) το Kaspersky QR Scanner, το οποίο προστατεύει και από τυχόν links προς κακόβουλα sites.

Φτιάξε το δικό σου

Υπάρχουν διάφορα sites που παρέχουν τη δυνατότητα δημιουργίας QR codes δωρεάν, όπως το http://goqr.me ενώ και η Google διαθέτει μια δωρεάν υπηρεσία παραγωγής QR codes ως api, δυστυχώς όμως χωρίς επίσημο site με front-end, για πιο αυτοματοποιημένες διαδικασίες. Εκεί μπορείς να δοκιμάσεις ό,τι κείμενο θες και να το κατεβάσεις ως εικόνα, την οποία μπορείς να προσθέσεις όπου θες, να την εκτυπώσεις σε αυτοκόλλητα ή χαρτιά, ακόμη και να τη βάλεις σε κάρτες, μπλούζες, ποτήρια, κούπες ή όπου αλλού νομίζεις!