8
Ψυχαγωγία

Τι είναι το night mode και πώς λειτουργεί;

Τι είναι το night mode και πώς λειτουργεί;
Πολλά κινητά έχουν μια λειτουργία που (υποτίθεται) βγάζει τέλειες φωτογραφίες στο σκοτάδι. Πώς όμως λειτουργεί; Το δικό σου κινητό έχει night mode;

Η τελευταία τάση στις κάμερες των smartphones (και όχι μόνο) είναι η «λειτουργία νυκτός» ή αλλιώς night mode, night sight, bright night – όλες αυτές οι ονομασίες αφορούν την ίδια λειτουργία, αναλόγως του κατασκευαστή. Υποτίθεται πως, με αυτήν, θα μπορείς να βγάζεις φωτογραφίες σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, χωρίς φλας.

Για να καταλάβεις το πως λειτουργεί το night mode, όμως, θα πρέπει να γνωρίζεις κάποια βασικά πράγματα στη φωτογραφία.

  • ISO: αφορά την ευαισθησία στο φως. Παλαιότερα αφορούσε το φιλμ, τώρα αφορά και τους αισθητήρες. Όσο μεγαλύτερη η ευαισθησία, τόσο λιγότερος χρόνος απαιτείται για τη λήψη μιας φωτογραφίας. Όμως όσο μεγαλώνει το ISO, τόσο αυξάνει και ο ψηφιακός θόρυβος (ο κόκκος που λέγαμε στο φιλμ) στη λήψη.
  • Ταχύτητα κλείστρου: αφορά το χρόνο στον οποίο ο αισθητήρας εκτίθεται στο φως. Μειώνοντας τον χρόνο έκθεσης, κάνουμε τις φωτογραφίες πιο καθαρές. Μεγαλύτερος χρόνος έκθεσης σημαίνει πως η λήψη επηρεάζεται από την κίνηση στο θέμα ή στην ίδια την κάμερα.

Επίσης πρέπει να αναδείξουμε τη σημασία του μεγέθους του αισθητήρα. Μεγαλύτερος αισθητήρας σημαίνει μεγαλύτερη επιφάνεια για τη συλλογή φωτός, επομένως οι μεγαλύτεροι αισθητήρες μπορούν να ανέβουν σε υψηλά ISO με λιγότερο θόρυβο.

Τα smartphones όμως χρησιμοποιούν αισθητήρες πολύ μικρού μεγέθους, στην περιοχή των 1/1.7 με 1/2.3 της ίντσας, προφανώς λόγω μεγέθους. Οι κατασκευαστές, γνωρίζοντας πως δεν μπορούν να αυξήσουν το μέγεθος του αισθητήρα χωρίς να μεγαλώσει και το μέγεθος του ίδιου του smartphone, προσπαθούν να εξομοιώσουν τη λειτουργία ενός μεγαλύτερου αισθητήρα, μέσω έξυπνων αλγόριθμων στο software.

Η λειτουργία night mode λειτουργεί κατά κάποιον τρόπο όπως η λήψη HDR, όπου γίνονται πολλαπλές λήψεις του ίδιου θέματος με διαφορετικές ρυθμίσεις (σε χρόνο έκθεσης συνήθως) και μετά οι λήψεις αυτές συνενώνονται μέσω ειδικών αλγορίθμων. Οι κατασκευαστές, όπως η Apple ἤ η Google, χρησιμοποιούν τους δικούς τους αλγορίθμους για αυτή τη συνένωση, λαμβάνοντας υπ’ όψη τις ιδιαιτερότητες των αισθητήρων που χρησιμοποιούν· σε γενικές γραμμές, όμως, η διεργασία είναι παρόμοια.

Η συγκεκριμένη φωτογραφία έχει ληφθεί με το Xiaomi MiMIX 3 χωρίς την επιλογή Night Mode. Η αυτόματη ρύθμιση έθεσε το ISO στο 19200 και την ταχύτητα στο 1/10s, χωρίς καλά αποτελέσματα. Η φωτογραφία είναι σκοτεινή με αρκετό κόκκο.
Η ίδια φωτογραφία με το Night Mode του Xiaomi MiMIX 3 ενεργοποιημένη. Σαφώς πιο φωτεινή, με ελάχιστο κόκκο και μάλλον λίγο κουνημένη μια και το τηλέφωνο επέλεξε 1/4s, χαμηλώνοντας όμως το ISO στο 3517.

Το πως βοηθά το night mode είναι σχεδόν προφανές. Αν προσπαθούσες να βγάλεις μια φωτογραφία σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού απλά αυξάνοντας το ISO, το αποτέλεσμα θα ήταν είτε πολύ σκοτεινό, είτε θα είχες πολύ θόρυβο ή θα ήταν φλου. Αντιθέτως, αν επέλεγες την οδό του μεγάλου χρόνου έκθεσης, τότε θα έπρεπε το θέμα σου να είναι απολύτως στατικό και το κινητό απολύτως σταθερό (π.χ. με τρίποδο).

Με το night mode έχεις τη δυνατότητα να πάρεις λήψεις απλά κρατώντας το κινητό στο χέρι και να αφήσεις τους αλγόριθμους να κάνουν τη δουλειά για ‘σένα. Μάλιστα, κάποια κινητά ισχυρίζονται ότι είναι σε θέση να τραβούν ακόμα και φωτογραφίες του νυχτερινού ουρανού στο χέρι.

Άλλη μια δοκιμή με το Night Mode του Xiaomi MiMIX 3. Τέτοια λήψη νυχτερινής συναυλίας (στο Ηρώδειο η συγκεκριμένη) δύσκολα βγαίνει στο χέρι με κινητό.