7
Τεχνολογία

Τι καινούριο φέρνει το νέο Office;

Τι καινούριο φέρνει το νέο Office;
Η Microsoft ανακοίνωσε το νέο Office 2021 για Windows και macOS. Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τη νέα έκδοση.

Το νέο Office 2021 είναι προ των πυλών και ετοιμάζεται για όσους θέλουν το παλιό, καλό Office και όχι κάτι του στυλ Microsoft 365 που είναι συνδρομητικό. Και μάλιστα έρχεται και για macOS αλλά και για Windows.

Προφανώς, για να το γράφουμε, σημαίνει πως η Microsoft έχει κάνει αλλαγές και έχει προσθέσει κι άλλες δυνατότητες στη γνωστή της σουίτα εφαρμογών γραφείου. Δεδομένου πως το Office υπάρχει ως προϊόν εδώ και σχεδόν 30 χρόνια, είναι αξιοθαύμαστο το πως η εταιρεία από το Redmond καταφέρνει και βρίσκει ακόμη πράγματα να προσθέσει! Κι όμως, μπορεί!

Προφανώς, η Microsoft δεν πρόκειται να αποκαλύψει όλα τα νέα χαρακτηριστικά του Office 2021, αλλά έχουν διαρρεύσει πολλά εξ αυτών, είτε από το κανάλι Long-Term Servicing Channel (LTSC), είτε ακόμη και από screenshots που έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Εξ ίσου προφανώς, οι περισσότερες αλλαγές που θα πρέπει να περιμένεις από το νέο Office είναι οπτικές, με πειράγματα και προσθήκες στο GUI, ενώ οι προσθήκες στις δυνατότητες της σουίτας κυρίως αφορούν το cloud. Σίγουρα θα δούμε υποστήριξη για dark mode και νέα εικονίδια, ενώ σε επίπεδο λειτουργικότητας αναμένουμε χαρακτηριστικά όπως τα Dynamic Arrays και XLOOKUP στο Excel. Με άλλα λόγια, αν δεν είσαι από τους χρήστες που φτάνουν το Office στα όριά του ή που έχουν πολύ συγκεκριμένες απαιτήσεις, το πιο πιθανό είναι πως το νέο Office θα σου φανεί ακριβώς ίδιο με το παλιό.

Η Microsoft, όντας ο κολοσσός που είναι, έχει πελάτες από όλες τις κατηγορίες και με όλων των ειδών τις απαιτήσεις. Όπως αναφέρουν οι ίδιοι, έχουν πολλούς πελάτες οι οποίοι μεταπήδησαν στο cloud τους τελευταίους μήνες, αλλά υπάρχουν και πολλοί άλλοι πελάτες οι οποίοι δεν προτίθενται να κάνουν αυτή την κίνηση. Ένας από τους λόγους είναι και το γεγονός πως το Office στο cloud (μπορεί να) αλλάξει οποτεδήποτε κρίνει η ίδια η Microsoft, κάτι το οποίο είναι ανεπίτρεπτο για πολλούς χρήστες, οι οποίοι χρειάζονται κάτι παγωμένο για να λειτουργήσουν. Μεταξύ αυτών και μεγάλες βιομηχανίες. Για τέτοιες περιπτώσεις, η Microsoft ετοιμάζει μια άλλη λύση, μια ειδική έκδοση του Office η οποία θα παραμένει ίδια κι απαράλλαχτη εις το διηνεκές.

Πέρα από τις ανάγκες του cloud, όμως, η Microsoft προωθεί και άλλες αλλαγές στον τρόπο που λειτουργεί το Office. Για παράδειγμα, η έκδοση LTSC θα υποστηρίζεται για πέντε χρόνια και όχι για επτά, όπως ίσχυε μέχρι τώρα, ενώ θα υπάρξει αύξηση στην τιμή των Office Professional Plus, Office Standard και των μεμονωμένων εκδόσεων των υπο-προγραμμάτων του Office, κατά 10% για επαγγελματικές άδειες. Η τιμή για απλούς χρήστες ή για μικρές επιχειρήσεις παραμένει η ίδια, ευτυχώς.

Όσον αφορά το πότε, η Microsoft δεν έχει αποκαλύψει συγκεκριμένη ημερομηνία κυκλοφορίας, αλλά περιμένουμε να το δούμε στο δεύτερο εξάμηνο του έτους που διανύουμε.