7
Τεχνολογία

Τι μπορείς να κάνεις με το Android 11

Τι μπορείς να κάνεις με το Android 11
Το δικό σου κινητό αναβαθμίστηκε στη νέα έκδοση Android; Εάν ναι, μάθε τι μπορείς να κάνεις με το Android 11 που δεν μπορούσες πριν.

Το Android μεγαλώνει. Έχουν περάσει χρόνια από την πρώτη έκδοση, αλλά η Google δεν έχει σταματήσει να εξελίσσει το λειτουργικό σύστημα που έφερε τα smartphones στο προσκήνιο για τον περισσότερο κόσμο. Για όσους κρατάνε σκορ, η τελευταία έκδοση του Android φέρει τον αριθμό 11 – και όχι, αυτή η έκδοση δεν έχει όνομα γλυκού, καθώς η Google σταμάτησε αυτή τη συνήθεια από την προηγούμενη έκδοση, την 10.

Η 11η έκδοση κυκλοφόρησε στις 8 Σεπτεμβρίου και αρχικά για τα smartphones Pixel της Google και έπειτα για επιλεγμένες συσκευές των OnePlus, Xiaomi, Oppo και Realme. Το εάν και πότε θα έρθει το Android 11 και στη δική σου συσκευή, επαφίεται αποκλειστικά στον εκάστοτε κατασκευαστή.

Σε κάθε περίπτωση, αργά ή γρήγορα, με update ή αγοράζοντας νέο smartphone, θα φτάσει και στα χέρια σου το Android 11, επομένως καλό θα είναι να γνωρίζεις τα νέα χαρακτηριστικά και τις νέες λειτουργίες του. Ας τα δούμε επιγραμματικά.

1. Ιστορικό ειδοποιήσεων

Ναι, πλέον μπορείς να δεις όλες τις ειδοποιήσεις που έφτασαν στο κινητό σου και τις οποίες έδιωξες από την οθόνη. Το χαρακτηριστικό αυτό έλλειπε από το Android και μάλιστα ήταν τόσο επιθυμητό – αν όχι αναγκαίο – που υπήρχαν πολλά apps γι’ αυτή τη δουλειά στο Play Store. Τώρα απλά ανοίγεις τα Settings και πηγαίνεις στο Apps and notifications και από εκεί στο Notifications.

2. Conversations

Αντί για μεμονωμένες ειδοποιήσεις, τώρα το Android μαζεύει τις ειδοποιήσεις από apps μηνυμάτων (π.χ Hangouts, WhatsApp, Messenger) και τις βάζει μαζί, κάτω από την επικεφαλίδα του app από το οποίο προήλθαν. Στις ρυθμίσεις υπάρχουν και επιλογές για αυτά, αν ανοίξεις το Settings και πας στο Apps and notifications και από εκεί στο Conversations.

3. Βιντεοσκόπηση της οθόνης

Άλλη μια λειτουργία που δεν υπήρχε εγγενώς στο Android, αλλά έπρεπε να κατεβάσεις ξεχωριστό app. Για να «βιντεοσκοπήσεις» την ίδια την οθόνη του κινητού, απλά τραβάς το πάνω μέρος με δύο δάκτυλα, για να εμφανιστεί το Quick Settings, πατάς το εικονίδιο με το μολύβι και μεταφέρεις το πλήκτρο Screen record στην πάνω λωρίδα για να το χρησιμοποιείς.

4. Καλύτερο Do Not Disturb

Άνοιξε τα Settings, πήγαινε στο Sound και από εκεί στο Do Not Disturb. Θα δεις πως οι επιλογές έχουν αλλάξει ελαφρώς. Τώρα μπορείς να έχεις καλύτερο έλεγχο στο ποιες επαφές μπορούν να επιτραπούν ενώ έχεις ενεργό το Do Not Disturb, ακόμη και apps ή συγκεκριμένες συνομιλίες.

5. Προσωρινά permissions

Αν θες να δώσεις πρόσβαση (permission) σε κάποιο app, αλλά μόνο για μία φορά, τώρα μπορείς. Για παράδειγμα, αν ένα app σου ζητά πρόσβαση στην κάμερα ή στα δεδομένα του GPS, μπορείς να πατήσεις το Only this time και να του παρέχεις αυτή την πρόσβαση, αλλά μόνο για αυτή τη φορά. Αν το χρειαστεί ξανά, θα δεις ξανά την ερώτηση.

6. Συνομιλίες με προτεραιότητα

Τώρα μπορείς να κάνεις κάποιες συνομιλίες να εμφανίζουν τις ειδοποιήσεις τους πρώτες στη λίστα των ειδοποιήσεων. Απλά πατάς παρατεταμένα την εν λόγω ειδοποίηση και στο μενού που θα εμφανιστεί επιλέγεις Priority. Τώρα μπορείς να το βλέπεις πρώτο!

7. Νέο minigame

Πήγαινε στα Settings, μπες στο About phone και από εκεί στο Android version. Πάτα πολλές φορές το Android version και όταν εμφανιστεί το ρυθμιστικό, βάλ’ το στο 11. Θα ξεκλειδώσεις ένα νέο minigame με μια γάτα! Μετά, θα πρέπει να κρατήσεις το power button πατημένο, να πατήσεις το Home, να επιλέξεις Add controls, See other apps και από εκεί Cat controls. Αφού επιλέξεις και τις τρεις επιλογές (Water bubbler, Food bowl και Toy), θα πρέπει να τα ρυθμίσεις και να περιμένεις μέχρι… να σου έρθει μια γάτα!

Εκτός όλων αυτών, το νέο Android 11 έχει και πολλές άλλες νέες βελτιώσεις στις λειτουργίες του, όπως και μερικά νέα emoticons, αλλά αυτά είναι τα βασικά. Βέβαια, αν έχεις μείνει σε αρκετά παλαιότερη έκδοση του Android και ξαφνικά πας στο 11, τότε οι αλλαγές θα σου φανούν… κοσμοϊστορικές!

Έτσι, εάν το τηλέφωνό σου δεν προβλέπεται να αναβαθμιστεί ώρα να πας στον ΓΕΡΜΑΝΟ και να επιλέξεις μια καινούρια συσκευή. Δες εδώ ό,τι τελευταίο κυκλοφορεί από τον κόσμο του Android.