7
Τεχνολογία

Τι πρέπει να ξέρεις για τα Windows 10X

Τι πρέπει να ξέρεις για τα Windows 10X
Τα laptops του (όχι και τόσο μακρινού) μέλλοντος θα έχουν δύο οθόνες. Μάθε τα πάντα για τα Windows 10X.

Δεν έχουν περάσει παρά λίγα χρόνια από τότε που η Microsoft ανακοίνωνε πως τα Windows 10 θα είναι η τελευταία έκδοση των Windows. Μπορεί να μην υπάρξει άλλο λειτουργικό για υπολογιστές desktop και laptop, όμως ήδη η Microsoft… μισο-παραβίασε την ίδια της την ανακοίνωση. Σχεδόν. Διότι ανακοίνωσε μια νέα έκδοση Windows, η οποία όμως θα ονομάζεται… Windows 10X.

Κατ’ αρχήν θα πρέπει να σε καθησυχάσουμε: τα Windows 10X δεν είναι νέα έκδοση Windows που θα σε αναγκάσει να κάνεις αναβάθμιση στον υπολογιστή σου. Γιατί απλά, δεν είναι για υπολογιστές. Είναι μια πολύ εξειδικευμένη έκδοση των Windows 10, η οποία προορίζεται για το νέο Surface, το… Surface Neo.

Για να δούμε τι (θα) είναι τα Windows 10X, όμως, θα πρέπει να δούμε τι (θα) είναι το νέο Surface Neo. Λοιπόν, πριν μερικά χρόνια η Microsoft έβλεπε τα tablets να κατακλύζουν το… σύμπαν μαζί με το Android, ψιλο-πανικοβλήθηκε και, εν μία νυκτί αποφάσισε να βγάλει τα Windows 8, από τα οποία έβγαλε εντελώς το γνωστό Start menu και button και μετάλλαξε τον τρόπο χειρισμού ώστε να είναι στοχευμένος σε tablets και χειρισμό μέσω αφής. Η επιτυχία του εγχειρήματος αυτού είναι πασίγνωστη δια της απουσίας της.

Τώρα, όμως, η Microsoft φαίνεται να περνάει μια νέα κρίση: βλέπει τις εταιρείες να βγάζουν smartphones και παρόμοιες συσκευές με αναδιπλώμενες οθόνες και, μάλλον, άρχισε είτε να ανησυχεί είτε να ζηλεύει. Πως το ξέρουμε αυτό; Βλέποντας το νέο Surface Neo. Το Neo είναι ένα μεγάλο tablet, το οποίο δεν έχει μια εξ ίσου μεγάλη αναδιπλώμενη οθόνη, αλλά δύο μικρότερες. Και όχι αναδιπλώμενες. Έχει δύο απλές οθόνες και διπλώνει σαν βιβλίο.

Το εσωτερικό όνομα του project της Microsoft ήταν… Santorini και αποτέλεσε τη μετεξέλιξη των Windows Lite, με στόχευση τις συσκευές με διπλή οθόνη. Δηλαδή το άλλο project που έτρεχε παράλληλα, το οποίο οδήγησε στο Surface Neo, και το οποίο είχε εσωτερικό όνομα Centaurus. Για να ολοκληρώσουμε το… τρίο, υπήρχε και ένα άλλο project το οποίο αφορούσε συσκευές Surface με επεξεργαστή AMD, και το οποίο λεγόταν Pegasus.

Για να επιστρέψουμε από τα νησιά και τη μυθολογία στα Windows 10X, όμως, το νέο αυτό λειτουργικό σύστημα δεν είναι ακριβώς νέο. Είναι μια modular εκδοχή των Windows 10, από την οποία έχουν αφαιρεθεί όλα όσα δεν χρειάζονται, έτσι ώστε να είναι όσο ελαφρύ γίνεται. Το project Santorini, ούτως ἤ άλλως, αφορούσε την τμηματοποίηση των Windows, έτσι ώστε η εταιρεία να μπορεί να προσθαφαιρεί τμήματα και να συνθέτει νέες παραλλαγές των Windows 10, ανάλογα με τις απαιτήσεις, χωρίς να αναγκάζεται να γράφει ένα καινούριο λειτουργικό σύστημα από την αρχή, κάθε φορά που βγάζει νέα συσκευή.

Εδώ βλέπουμε και μια διορατικότητα της Microsoft και μια παραδοχή της: ουσιαστικά κατάλαβε πως δεν μπορεί να προβλέψει το μέλλον. Η αγορά τη μια μέρα είναι ερωτευμένη με τα tablets, την άλλη ξαναγυρίζει τρέχοντας στα desktops, την επομένη γυρίζει στα αναδιπλώμενα smartphones, και κανείς δε μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει τη μεθεπόμενη. Η Microsoft επιτέλους κατάλαβε πως, για να είναι σε θέση να αντιδράσει γρήγορα στα άστατα και απρόβλεπτα γούστα της σύγχρονης αγοράς, πρέπει να έχει μια ευέλικτη και εύπλαστη βάση για το λειτουργικό της σύστημα, κρατώντας όμως το user experience και τον τρόπο χειρισμού σταθερό, ανεξαρτήτως συσκευής.

Ως κατακλείδα… ίδωμεν. Το λειτουργικό σύστημα είναι ακόμη υπό ανάπτυξη και οι ίδιοι οι υπεύθυνοι της Microsoft αναφέρουν πως ακούνε με προσοχή τα σχόλια και τις αντιδράσεις των χρηστών, τα καταγράφουν και κάνουν τις απαραίτητες διορθώσεις. Ο στόχος είναι η κυκλοφορία μέσα στο επόμενο έτος.

Εμείς το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι… υπομονή. Σε λίγους μήνες θα δούμε τι θα βγει από τα εργαστήρια της Microsoft φέροντας την ταμπέλα Windows 10X.