7
Τεχνολογία

Το έξυπνο ηχείο παρακολουθεί για ύποπτους ήχους

Το έξυπνο ηχείο παρακολουθεί για ύποπτους ήχους
Τα έξυπνα ηχεία δεν είναι μόνο για να ακούνε τις εντολές σου και να κάνουν ό,τι τους λες. Μπορούν να παίξουν το ρόλο ενός έξυπνου συναγερμού, «στήνοντας αφτί» για παράξενους ήχους, όπως το σπάσιμο ενός τζαμιού για παράδειγμα. Δες πώς ακριβώς μπορείς να ενεργοποιήσεις αυτή τη λειτουργία.

Αν έχεις κάποιο από τα επονομαζόμενα έξυπνα ηχεία, τότε είσαι από τους προνομιούχους. Όχι γιατί είναι ακριβά ή γιατί προορίζονται μόνο δια τους ολίγους, αλλά γιατί, όσο περνά ο καιρός, οι συσκευές αυτές εμπλουτίζονται με νέες δυνατότητες και προηγμένες λειτουργίες, κάνοντάς τες ακόμη πιο χρήσιμες.

Η Google μόλις ανακοίνωσε μια νέα σειρά συνδρομών για το σύστημα Nest Aware, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και αρκετά νέα χαρακτηριστικά. Το πιο ενδιαφέρον από αυτά είναι και αυτό που αναφέρουμε στην περιγραφή πιο πάνω! Για όσους είναι συνδρομητές της υπηρεσίας, οι συσκευές Google Home και Nest που τυχόν έχεις στην κατοχή σου, μετατρέπονται σε… ηχητικούς ανιχνευτές!

Λοιπόν, είτε έχεις έξυπνο ηχείο είτε κάμερα Nest, τώρα μπορείς να ενεργοποιήσεις την ανίχνευση ήχων στις συσκευές αυτές. Το Sound detection, όπως ονομάζεται στα Αγγλικά, μπορεί να εντοπίσει τον ήχο θραύσης τζαμιών και τον ήχο των πολύ διαδεδομένων στο εξωτερικό ανιχνευτών καπνού.

Προφανώς η λειτουργία δεν είναι τόσο αξιόπιστη όσο ένας μεμονωμένος ανιχνευτής θραύσης υαλοπινάκων, αλλά μπορεί να σε ειδοποιήσει ώστε να ανοίξεις τις κάμερες ασφαλείας και να ελέγξεις εσύ. Ομοίως και για τους ανιχνευτές καπνού. Σίγουρα υπάρχουν τέτοιοι ανιχνευτές με ενσωματωμένη λειτουργία on-line ειδοποίησης, αλλά με το σύστημα της Google, ακόμη κι ένας απλός και πάμφθηνος ανιχνευτής, από αυτούς που απλά κάνουν μπιπ-μπιπ, επαρκεί για να ειδοποιηθείς και σε τέτοιες περιπτώσεις.

Για να ενεργοποιήσεις τη λειτουργία αυτή, προφανώς θα πρέπει να είσαι συνδρομητής ή έστω να είσαι στη δωρεάν δοκιμαστική περίοδο. Απλά ανοίγεις το Google Home στο κινητό σου, ανοίγεις τα Settings και πατάς στο Nest Aware. Εκεί θα βρεις την επιλογή Sound detection στην οποία μπορείς να επιλέξεις τους ήχους που θα παρακολουθεί το σύστημα. Για την ώρα έχεις τις δύο προαναφερθείσες επιλογές, ήτοι Smoke alarms και Glass breaking. Βέβαια, περιμένουμε να δούμε και άλλους ήχους να προστίθενται στο ρεπερτόριο του συστήματος σε μελλοντικές αναβαθμίσεις.

Προφανώς, όποτε το σύστημα καταγράψει τέτοιους ήχους, θα λάβεις ειδοποίηση με υψηλή προτεραιότητα στο κινητό σου, ενώ μπορείς να ξαναπαίξεις τον ήχο που προκάλεσε τον συναγερμό για να τον ακούσεις κι εσύ. Έπειτα μπορείς να ανοίξεις τη ζωντανή ακρόαση, για να ακούσεις τι συμβαίνει στον χώρο σου εκείνη τη στιγμή – αν και το έξυπνο ηχείο θα ανακοινώσει πως κάποιος ακούει – και θα μπορείς να πατήσεις και το μικρόφωνο ώστε να μιλήσεις μέσω του έξυπνου ηχείου.