16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Το αυτοκίνητό σου έχει Android;

Το αυτοκίνητό σου έχει Android;
Όχι, δεν είναι ένα λειτουργικό σύστημα για αυτοκίνητα, αλλά για συστήματα ψυχαγωγίας αυτοκινήτου. Το Android Auto μπαίνει σε όλο και περισσότερα αυτοκίνητα και after market οθόνες. Μάθε τα πάντα και… καλές βόλτες.

Το Android είναι το γνωστό λειτουργικό σύστημα που κινεί τα νήματα σε όλα τα smartphones της αγοράς, τουλάχιστον όλα όσα δεν έχουν στο πίσω μέρος τους ένα δαγκωμένο μήλο. Η Google κατάφερε και κέρδισε μια ολόκληρη αγορά με αυτό το λειτουργικό. Τώρα, όμως, έχει στρέψει το σκόπευτρό της προς μια άλλη κατεύθυνση, μια ολοκαίνουργια αναδυόμενη αγορά: αυτή των αυτοκινήτων.

Το Android Auto είναι ένα παρακλάδι του Android, σκοπός του οποίου είναι να εκμεταλλευτεί τις οθόνες που έρχονται με τα περισσότερα σύγχρονα αυτοκίνητα, ώστε να μεταφέρει λειτουργίες (και apps) του smartphone σου στην οθόνη του αυτοκινήτου. Το Android Auto σε καμία περίπτωση δεν είναι νέο λειτουργικό σύστημα για το αυτοκίνητο, ούτε η Google φιλοδοξεί να πείσει τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να βάλουν Android – και ούτε οι ίδιοι θέλουν. Αυτό που θέλει να κάνει είναι να βάλει το Android Auto ως λειτουργία, σε επίπεδο συμβατότητας, του εκάστοτε λειτουργικού συστήματος του κάθε κατασκευαστή αυτοκινήτων.

Η κύρια λειτουργία του Google Auto είναι να διασφαλίσει την επικοινωνία του smartphone σου με το αυτοκίνητο, τη μεταφορά εικόνας και δεδομένων αλλά και τη χρήση μικροφώνων, μεγαφώνων και άλλων περιφερειακών που έχει ένα αυτοκίνητο, για την αναπαραγωγή μουσικής, τις τηλεφωνικές κλήσεις, τη λειτουργία του Google Maps και διαφόρων άλλων. Κάθε κατασκευαστής αυτοκινήτου – αλλά και οι κατασκευαστές ηχοσυστημάτων αυτοκινήτου με οθόνες – έχουν το δικό τους λειτουργικό σύστημα, το οποίο ενσωματώνει τις δικές του λειτουργίες και επικοινωνεί με το εκάστοτε αυτοκίνητο με διαφορετικό τρόπο, επομένως αυτό είναι ένας λάκκος στον οποίο η Google δεν θέλει να μπει σε καμία περίπτωση. Έτσι, με το Android Auto, ουσιαστικά ορίζει ένα σετ προαπαιτούμενων για συμβατότητα και πετάει το μπαλάκι στον κάθε κατασκευαστή αυτοκινήτου ή ηχοσυστήματος για να το ενσωματώσει στα αυτοκίνητά του ή στις συσκευές του.

Αυτό που θα χρειαστείς εσύ είναι ένα smartphone με Android έκδοσης 6.0 και άνω, και βέβαια το app του Android Auto, το οποίο είναι διαθέσιμο στο Play Store δωρεάν. Για τη σύνδεση, ίσως χρειαστείς και ένα καλώδιο USB, αναλόγως του κινητού και του αυτοκινήτου ή ηχοσυστήματος που έχεις.

Πως λειτουργεί; Απλά! Αφού ανοίξεις το app στο κινητό σου και κάνεις τις απαραίτητες συστάσεις για να ξεκινήσουν να μιλάνε η οθόνη του αυτοκινήτου και το κινητό με αποτέλεσμα η οθόνη να δείχνει αυτά που της λέει το app του κινητού! Και βέβαια δε μιλάμε για απλή μεταφορά της οθόνης του κινητού στην οθόνη του αυτοκινήτου, δεν μιλάμε για απλό mirroring δηλαδή! Το Android Auto έχει ειδικά μελετημένη σχεδίαση για να είναι πιο απλό, να μην αποσπά την προσοχή του οδηγού και να είναι απλό και εύχρηστο. Και βέβαια, μη νομίζεις πως θα βάλεις να παίζει… ταινίες! Τα apps που επιτρέπεται να εμφανιστούν στην οθόνη του αυτοκινήτου είναι ελεγμένα!

Δες το βίντεο για περισσότερα: Hit the road with Android Auto’s new look – YouTube

Ποια αυτοκίνητα και ποια ηχοσυστήματα είναι συμβατά; Είναι τόσα πολλά που θα πρέπει να μπεις στο site της Google για να δεις αν υποστηρίζεται το δικό σου.

Αυτό, λοιπόν, είναι το Google Auto. Για την ώρα, είναι ένα πρόσθετο στο σύστημα του αυτοκινήτου. Αλλά ποιος ξέρει τι φέρνει το μέλλον;