7
Τεχνολογία

Το κινητό αναγνωρίζει το πρόσωπό σου

Το κινητό αναγνωρίζει το πρόσωπό σου
Μετά τα δακτυλικά αποτυπώματα, η επόμενη τεχνολογία βιομετρίας που θα ενσωματωθεί στα κινητά είναι η αναγνώριση προσώπου. Ήδη τα πρώτα δείγματα έχουν κάνει την εμφάνισή τους. Είναι όμως ασφαλή και πώς ακριβώς λειτουργούν;

Το κλείδωμα της οθόνης είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα που κάνει κανείς στο κινητό του τηλέφωνο. Επειδή δεν θέλεις τα στοιχεία σου να πέσουν σε ξένα χέρια ή να τα δουν αδιάκριτα βλέμματα, έχεις σίγουρα ρυθμίσει την οθόνη σου να κλειδώνει από μόνη της έπειτα από κάποιο διάστημα, ή την κλειδώνεις με το χέρι. Για το κλείδωμα και το ξεκλείδωμα χρησιμοποιείς την τεχνολογία που υποστηρίζεται από τη συσκευή σου και το λειτουργικό σύστημα.

Στην αρχή είχαμε τα PINs, μετά ήρθαν τα μοτίβα, για κάποιο διάστημα στο Android είδαμε αναγνώριση προσώπου η οποία όμως εγκαταλείφθηκε ως μη αξιόπιστη και πλέον η κυρίαρχη τεχνολογία είναι τα δακτυλικά αποτυπώματα. Όχι για πολύ, διότι μια τεχνολογία από το παρελθόν, ανανεώνεται, αποκτά εξελιγμένο hardware, γίνεται αξιόπιστη και επιστρέφει δυναμικά. Πρόκειται για την αναγνώριση προσώπου.

Για να γίνει η αναγνώριση προσώπου αξιόπιστη και ταχύτατη θα πρέπει να απεξαρτηθεί από την μπροστινή κάμερα του κινητού, η οποία είναι καλή μόνο για selfies. Έτσι, με την κυκλοφορία της ναυαρχίδας του iPhone X (εδώ θα βρεις τις προσφορές της COSMOTE για το συγκεκριμένο μοντέλο και τα προγράμματα που μπορείς να συνδυάσεις) το χαρακτηριστικό αυτό αποκτά νέα δυναμική και υπόσχεται να καταργήσει ακόμα και τα δακτυλικά αποτυπώματα. Στη συγκεκριμένη συσκευή πράγματι το Touch ID έχει καταργηθεί για χάρη του Face ID.

Πώς λειτουργεί

Η τεχνολογία Face ID χρησιμοποιεί ειδικές κάμερες και αισθητήρες στο μπροστινό μέρος προκειμένου να μπορεί όχι μόνο να καταγράφει, αλλά να ξεχωρίζει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του προσώπου και μάλιστα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Οι ειδικοί αισθητήρες περιλαμβάνουν κάμερα υπερύθρων με δυνατότητα ανίχνευσης βάθους, υπέρυθρο dot projector και flood illuminator. Έτσι, η αναγνώριση προσώπου λειτουργεί αξιόπιστα, στιγμιαία και σε δύσκολες συνθήκες. Αυτό άλλωστε είναι και το ζητούμενο.

Σύντομα θα δούμε κι άλλα smartphones να αξιοποιούν παρόμοιες τεχνολογίες, όχι κατ’ ανάγκη με τον ίδιο τρόπο. Εφόσον η επεξεργαστική ισχύς των φορητών συσκευών έχει εξελιχθεί τόσο πολύ, είναι θέμα λογισμικού και AI η σωστή λειτουργία βιομετρικών τεχνολογιών ακόμα και με απλή κάμερα.

Τι μπορείς να το κάνεις

Εκτός από το πιο ασφαλές κλείδωμα και ξεκλείδωμα του κινητού σου (υποτίθεται ότι το Face ID δεν κάνει ποτέ λάθος, αν και αυτό είναι κάτι που θα αποδειχθεί στην πράξη), η αναγνώριση προσώπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί πρακτικά όπου και η σάρωση δακτυλικών αποτυπωμάτων, δηλαδή στην αγορά ψηφιακού υλικού από το εκάστοτε store, στη θέση κωδικού όπου απαιτείται και βεβαίως για τις καθημερινές ηλεκτρονικές πληρωμές (ψηφιακό πορτοφόλι).

Το «στοίχημα» που πρέπει να κερδηθεί είναι η ασφάλεια. Με τόση προσωπική πληροφορία να βρίσκεται στα smartphones μας, θα πρέπει να μπορούμε να τα προστατέψουμε επαρκώς. Η αναγνώριση προσώπου είναι μια τέτοια ασφαλής τεχνολογία την οποία θα δούμε να αναπτύσσεται και να υιοθετείται από περισσότερους κατασκευαστές το επόμενο διάστημα.