80
COSMOTE Tips

Το μεγάλο σχέδιο του Elon Musk για τον εποικισμό του Άρη

Το μεγάλο σχέδιο του Elon Musk για τον εποικισμό του Άρη

Πριν από κάμποσο καιρό στο κανάλι του National Geographic προβλήθηκε ένα καταπληκτικό δραματοποιημένο ντοκιμαντέρ με τίτλο Άρης. Οι τυχεροί κάτοχοι COSMOTE TV είχαν την ευκαιρία να το απολαύσουν. Ανάμεσα στους πρωτοπόρους του διαστήματος που μίλησαν στο ντοκιμαντέρ ήταν και ο Elon Musk.

Ο Musk έχει ξεκινήσει να περιγράφει τα σχέδιά του για τον πύραυλο αυτό, ικανό να μεταφέρει 100 επιβάτες συν φορτίο ανά ταξίδι. Η SpaceX σκοπεύει να ξεκινήσει τα ταξίδια στον Άρη κάθε 26 μήνες αφότου η Γη και ο πλανήτης ευθυγραμμιστούν. Ο Musk δήλωσε πως θα επιθυμούσε το πρώτο πλήρωμα να πετάξει μέχρι το 2024, αν και πρόκειται για εξαιρετικά αισιόδοξη προοπτική.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, δεν θα υπάρχει εγγύηση επιβίωσης για όσους προσφερθούν να συμπεριληφθούν στη μοναδική αυτή περιπέτεια. Ο κίνδυνος θανάτου θα είναι εξαιρετικά υψηλός και δεν υπάρχει τρόπος να παρακαμφθεί. Ουσιαστικά, όσοι υπογράψουν θα πρέπει να είναι έτοιμοι για όλα, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, και εάν το αποδεχτούν θα είναι οι ιδανικοί υποψήφιοι. Από την άλλη, δεν πρόκειται για ταξίδι χωρίς επιστροφή, μιας και η επανα-χρησιμοποίηση των διαστημοπλοίων θα κρατήσει χαμηλά τις μεταφορικές δαπάνες.

Ο Musk ανέφερε εξάλλου πως η χρηματοδότηση του project αυτού αποτελεί πρόκληση, καθώς το κόστος υλοποίησης υπολογίζεται στα 10 δις δολάρια. Ο ίδιος συγκεντρώνει ήδη πόρους για να το χρηματοδοτήσει, προσθέτοντας πως τελικά θα γίνει υπό τη μορφή κοινής επιχείρησης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

Η NASA υποστηρίζει την πρώτη αποστολή της SpaceX στον Άρη, η οποία θα ξεκινήσει μέσα στο 2018 ως μη επανδρωμένη. Η SpaceX θέλει να αποστείλει έναν μη επανδρωμένο θάλαμο (με την ονομασία Red Dragon) στην επιφάνεια του Άρη, ώστε να τεστάρει τα συστήματα καθόδου, εισόδου και προσεδάφισης. Η NASA θα προσφέρει εξοπλισμό επικοινωνίας/ μετάδοσης στη SpaceX, καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες, σε ανταλλαγή για τα δεδομένα πτήσης.

Αυτό που μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε είναι πως ο Elon Musk είναι ένας άνθρωπος με όραμα, πίστη στο σκοπό του, ενώ ταυτόχρονα διαθέτει και τα απαραίτητα μέσα για να πραγματοποιήσει τους μεγαλόπνευστους στόχους του.

mars_7