13
Επιστήμη & Έρευνα

Το πρώτο 3D printed σχολείο

Το πρώτο 3D printed σχολείο
Μια οικονομικά προσιτή επιχείρηση στέγασης στην Αφρική με το όνομα 14Trees δημιούργησε στο Μαλάουι το πρώτο σχολείο στον κόσμο που έχει κατασκευαστεί με την τεχνολογία τρισδιάστατης εκτύπωσης.

Είναι γνωστό πως, εδώ και μερικά χρόνια, βρισκόμαστε στην απαρχή μιας νέας βιομηχανικής επανάστασης. Ο λόγος είναι η διάδοση του 3D printing, της τρισδιάστατης «εκτύπωσης» αντικειμένων, αντί της κατασκευής τους σε εργοστάσια. Ενώ το 3D printing ξεκίνησε ως χόμπι από ερασιτέχνες, πλέον έχει εξελιχθεί σε ένα πεδίο της βιομηχανίας στο οποίο επενδύονται τεράστια ποσά και το οποίο έχει ήδη φέρει επανάσταση σε πολλούς τομείς της βιομηχανίας. Αναμένεται, δε, να αλλάξει εντελώς τον τρόπο που παράγουμε προϊόντα.

Το 3D printing δεν περιορίζεται σε μικρά πλαστικά αντικείμενα. Πλέον υπάρχουν 3D printers οι οποίοι «εκτυπώνουν» σε εξωτικά υλικά όπως γυαλί και διάφορα μέταλλα, ενώ σοβαρές είναι οι έρευνες ακόμη και για 3D printers που δουλεύουν με… τσιμέντο! Ένα από αυτά τα παραδείγματα είναι και το project της 14Trees, μιας εταιρείας η οποία κατασκεύασε, ή πιο σωστά, εκτύπωσε, το πρώτο σχολείο στο Μαλάουι!

Η εταιρεία αποτελεί προϊόν της σύμπραξης του CDC Group από το Ηνωμένο Βασίλειο και της γνωστής πολυεθνικής LafargeHolcim. Ο απώτερος στόχος είναι να μειωθεί η οικιστική κρίση στην Αφρική, μέσω της μαζικής κατασκευής σπιτιών, εκεί όπου χρειάζονται. Η τεχνολογία της 14Trees βασίζεται σε μεγάλους εξωθητήρες για το σχηματισμό των τοίχων, ενώ οι λίγοι εργάτες που χρειάζονται τοποθετούν πόρτες, παράθυρα και άλλες λεπτομέρειες στην κατασκευή.

Το πλεονέκτημα αυτής της προσέγγισης είναι πως ο χρόνος που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί ένα κτίριο ελαχιστοποιείται σημαντικά, ενώ οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις μειώνονται στο μισό. Σε μια άλλη «κατασκευή», η 14Trees ολοκλήρωσε την τοιχοποιία ενός σπιτιού μέσα σε μόλις 12 ώρες. Το σχολείο που προαναφέραμε, στο Μαλάουι, ολοκληρώθηκε μέσα σε 18 ώρες, ενώ με τις παραδοσιακές μεθόδους θα απαιτούσε αρκετές μέρες.

Η 14Trees θέλει να συνεχίσει αυτή την δοκιμαστική περίοδο με άλλα projects στην Κένυα και τη Ζιμπάμπουε. Αξίζει να σημειώσουμε πως η UNICEF υπολογίζει πως το Μαλάουι μόνο χρειάζεται τουλάχιστον 36.000 αίθουσες διδασκαλίας και υπολογίζει πως θα χρειαστούν 70 χρόνια για να χτιστούν. Η 14Trees πιστεύει πως μπορεί να καλύψει αυτό τον αριθμό σε μόλις 10 χρόνια!

Δες το βίντεο με την επίδειξη: https://www.youtube.com/watch?v=RRgCMmq4vzA