80
COSMOTE Tips

Το 5G ασθενοφόρο που κερδίζει τα πιο κρίσιμα λεπτά

Το 5G ασθενοφόρο που κερδίζει τα πιο κρίσιμα λεπτά
Το πρώτο 5G ασθενοφόρο στην Ελλάδα, παρουσίασε η COSMOTE σε συνεργασία με το ΕΚΑΒ και την Ericsson, σε μια εφαρμογή που έδειξε στην πράξη τον τρόπο με τον οποίο τα δίκτυα πέμπτης γενιάς θα συμβάλλουν στη ραγδαία εξέλιξη της ιατρικής και την αναβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας.

Η τεχνολογία 5G υπόσχεται μεγάλες αλλαγές στον τρόπο που ζούμε και που λειτουργούν οι ανθρώπινες κοινωνίες. Το μόνο σίγουρο είναι πως ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα. Η COSMOTE όμως, ως ηγέτιδα στον χώρο των τηλεπικοινωνιών, δουλεύει ασταμάτητα για να φέρει την τεχνολογία αυτή στα χέρια όλων των ανθρώπων και να δώσει σε εταιρείες και ιδιώτες τα εργαλεία και τις υποδομές ώστε να αξιοποιήσουν το 5G και, γιατί όχι, να πρωτοπορήσουν δημιουργώντας ακόμη περισσότερες εφαρμογές και χρήσεις του.

Ασθενοφόρο 5G

Μια από τις χρήσεις του 5G την οποία περιμέναμε, τώρα είναι γεγονός, μετά την συνεργασία της COSMOTE με την Ericsson και το ΕΚΑΒ. Το ασθενοφόρο 5G είναι η εφαρμογή της τεχνολογίας, η οποία επιτρέπει τη μετάδοση δεδομένων σε υψηλότατες ταχύτητες, ασύρματα, σε μεγάλες αποστάσεις.

Κατά την πιλοτική εφαρμογή του ασθενοφόρου 5G, κατά την οποία έγινε εικονική διακομιδή ασθενούς, ο διασώστης του ΕΚΑΒ είχε στη διάθεσή του μια σειρά από διαγνωστικά εργαλεία, όπως συσκευή υπερήχων, απτικό γάντι με αισθητήρες, οθόνη και ακουστικά υψηλής ευκρίνειας. Ταυτόχρονα, για τη διάγνωση μέσω ιατρού στο παράρτημα του ΕΚΑΒ στη Θεσσαλονίκη, ο ιατρός διέθετε οθόνη, ακουστικά, καθώς και joystick με ανάδραση το οποίο επικοινωνούσε με το γάντι στο χέρι του διασώστη στο ασθενοφόρο! Έτσι, ο ιατρός μπορούσε να καθοδηγεί, μέσω ανάδρασης στο γάντι, το χέρι του διασώστη και να κάνει τη διάγνωση σχεδόν σαν να ήταν ο ίδιος μέσα στο ασθενοφόρο. Όλα τα δεδομένα, τόσο των ιατρικών διαγνωστικών μηχανημάτων όσο και αυτά της επικοινωνίας μεταξύ διασώστη και ιατρού, μεταφέρονταν με ελάχιστη υστέρηση και σε «πραγματικό χρόνο» μέσω του δικτύου COSMOTE 5G!

Το μέλλον

Το ασθενοφόρο με διασύνδεση 5G ήταν απλά μια πιλοτική εφαρμογή της τεχνολογίας, ένα «proof of concept» για τη χώρα μας, η οποία έδειξε τον δρόμο που θα ακολουθήσουν τα πράγματα. Οι εφαρμογές του μέλλοντος απαιτούν σύνδεση με μηδενική υστέρηση (latency) και χρόνο απόκρισης, μεγάλο bandwidth και αξιόπιστο σήμα. Στο κοντινό μέλλον πρόκειται να δούμε πράγματα τα οποία μέχρι πρότινος ήταν αδύνατα και η τοπικότητα των υπολογιστών – και ειδικά όσων βρίσκονται σε φορητές ή κινητές πλατφόρμες – θα χάσει το νόημα που έχει σήμερα. Για παράδειγμα, τα επερχόμενα αυτόνομα αυτοκίνητα θα μπορούν να επικοινωνούν τόσο μεταξύ τους όσο και με κεντρικούς servers με πρακτικά μηδενική υστέρηση, κάτι που θα μειώσει τις απαιτήσεις σε ενσωματωμένη επεξεργαστική ισχύ αλλά και αποθηκευτικό χώρο, ενώ θα επιτρέψει μια γενικότερη διαχείριση του αυτοκινούμενου στόλου οχημάτων στα οδικά δίκτυα. Στο μέλλον, μάλιστα, οι ειδικοί προβλέπουν την ολική εξάλειψη φαναριών και άλλων σημάτων στα οδικά δίκτυα, καθώς βέβαια και τον μηδενισμό των ατυχημάτων τα οποία οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος και τα οποία αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία επί του συνόλου.

Στον ιατρικό τομέα, τώρα, το 5G μπορεί να φέρει ιατρικές υπηρεσίες υψηλής ποιότητας σε ασθενείς ακόμη και στα πιο απομακρυσμένα σημεία, μιας και εξαλείφεται η αναγκαιότητα για την επί τόπου εξέταση. Οι ασθενείς θα μπορούν να πηγαίνουν στο τοπικό Κέντρο Υγείας και να εξετάζονται από τον ιατρό ή ακόμη κι από κάποιον χειριστή, ενώ τα δεδομένα θα τα βλέπουν ειδικευμένοι ιατροί σε μεγαλύτερα ιατρικά κέντρα και θα πραγματοποιούν τη διάγνωση εξ αποστάσεως. Αλλά ήδη υπάρχουν και πιο προχωρημένες εφαρμογές σε ανάπτυξη, όπως η δυνατότητα, μέσω των κατάλληλων ρομποτικών μηχανημάτων, της πραγματοποίησης επεμβάσεων από εξειδικευμένους χειρουργούς εξ αποστάσεως.

Όπως γίνεται φανερό, ο ρόλος της COSMOTE και της τεχνολογίας 5G είναι θεμελιώδους σημασίας σε αυτό το λαμπρό μέλλον. Η COSMOTE επενδύει εδώ και πολλά χρόνια πάνω στην ανάπτυξη και την λειτουργία δικτύων σταθερής και κινητής, όπως το 5G και τα δίκτυα οπτικών ινών, για να προσφέρει σε όλους τους Έλληνες, ανεξαρτήτως τοποθεσίας, κορυφαίες υπηρεσίες επικοινωνίας.