4
Υγεία & Fitness

Το Apple Watch μετρά και το οξυγόνο στο αίμα

Το Apple Watch μετρά και το οξυγόνο στο αίμα
Οι λειτουργίες των έξυπνων ρολογιών δεν έχουν σταματημό. Τώρα η Apple εντείνει τις προσπάθειές της για να προσφέρει δυνατότητα μέτρησης της οξυγόνωσης του αίματος, πληροφορία που θα εκτιμήσουν ιδιαίτερα οι αθλητές.

Στην αρχή τα smartwatches ήταν νεωτερισμός και, γιατί όχι, πολυτέλεια. Ένα ρολόι για να βλέπεις τα μηνύματα και τις ειδοποιήσεις που λαμβάνει το κινητό σου, εκτός από την ώρα. Όσο περνά ο καιρός, όμως, οι λειτουργίες των έξυπνων ρολογιών πολλαπλασιάζονται. Στην αρχή είχαμε και GPS, μετά είχαμε και μετρητή βημάτων για όσους περπατούν ή αθλούνται πολύ, και εσχάτως έχουμε μοντέλα με μετρητή καρδιακών παλμών. Σε λίγο καιρό, όπως όλα δείχνουν, θα μπορούμε να βλέπουμε και τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα!

Οι μηχανικοί της Apple δουλεύουν εδώ και καιρό σε ένα τρόπο που θα δώσει στα επόμενα Apple Watch τη δυνατότητα να παρακολουθούν, ταυτοχρόνως και σε συνδυασμό με τους καρδιακούς παλμούς, και την οξυγόνωση του αίματος, κάνοντας τις συσκευές της Apple πραγματικά υπερ-πολύτιμες, τόσο για αθλητές όσο και για τον οποιονδήποτε!

Ο συνδυασμός καρδιακών παλμών και επιπέδων οξυγόνου στο αίμα μπορεί να προβλέψει επεισόδια αναπνευστικής ή καρδιακής προσβολής. Επίσης μπορεί να δείξει, σε όσους αθλούνται, πόσο καλά το σώμα τους λειτουργεί σε περιόδους αυξημένης άσκησης και να τους δείξει ποιες ασκήσεις ενδείκνυνται για το σώμα τους.

Ακόμη δεν γνωρίζουμε αν η Apple θα δώσει αυτή τη δυνατότητα σε υφιστάμενα μοντέλα του Apple Watch – οι πληροφορίες λένε πως υπάρχουν μοντέλα που ήδη κυκλοφορούν, τα οποία έχουν στο hardware τη δυνατότητα να παρακολουθούν τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, αλλά αυτή η δυνατότητα παραμένει ανενεργή.

Εκτός αυτού, η εταιρεία δουλεύει πάνω στη βελτίωση του συστήματος παρακολούθησης καρδιακού ρυθμού, μιας και τα Apple Watches Series 4 και 5 έχουν ένα bug το οποίο δίνει ασαφείς μετρήσεις όταν οι καρδιακοί παλμοί είναι μεταξύ 100 και 120.

Κατά τα άλλα, η Apple έχει επενδύσει σοβαρά ποσά στην ανάπτυξη και εξέλιξη των δυνατοτήτων των Apple Watch και μάλιστα, σε συνδυασμό με τα ειδικά apps, διαφημίζει αυτές τις λειτουργίες ως κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να κάνουν καλύτερες διαγνώσεις. Παράλληλα, έχει πάρει και έγκριση για τη λειτουργία του ηλεκτροκαρδιογραφήματος για ιατρική χρήση από την Αμερικάνικη Food and Drug Administration (FDA)!

Εάν θες κι εσύ Apple Watch επισκέψου ένα κατάστημα COSMOTE ή ΓΕΡΜΑΝΟΣ.

Δεν έχουμε παρά να περιμένουμε τις εξελίξεις!