7
Τεχνολογία

Το dark mode ήρθε και στο PC

Το dark mode ήρθε και στο PC
Μετά τον χαμό στα κινητά και τα apps, το dark mode έρχεται και στον υπολογιστή σου. Με αυτό το κόλπο που θα σου πούμε θα μπορέσεις να το ενεργοποιήσεις σε όλα τα websites που επισκέπτεσαι.

Το σκοτάδι απλώνεται και στο Internet! Μην ανησυχείς. Μιλάμε για το «dark mode», το χαρακτηριστικό που έχουμε δει σε όλα τα smartphones αλλά, εσχάτως, και στα ίδια τα Windows, όπου το περιβάλλον του λειτουργικού συστήματος και όλα τα παράθυρα και οι οθόνες παίρνουν σκούρα χρώματα, για να μην ενοχλούν τα μάτια του χρήστη.

Πολλοί θα ήθελαν και το ίδιο το Internet, τα διάφορα sites, δηλαδή, στη συντριπτική πλειοψηφία των οποίων κυριαρχεί το απέραντο λευκό, να έχουν τη δυνατότητα να… ρίξουν τους τόνους. Η Google συνεχίζει και ακούει τις επιθυμίες των χρηστών και, μετά από την υιοθέτηση του dark mode για τον ίδιο τον browser και τα δικά της sites, έβαλε ανάλογη ρύθμιση και στον Chrome 78 ως «flag», έτσι ώστε να ενεργοποιεί το dark mode σε κάθε site που επισκέπτεσαι!

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε πως η λύση της Google λειτουργεί, κατά κάποιον τρόπο, με το ζόρι. Βλέπεις, ο Chome είχε ήδη ενσωματωμένο dark mode, κάτι που ενημέρωνε όσα sites είχαν αντίστοιχη υποστήριξη, να την ενεργοποιούν. Τα περισσότερα sites, όμως, δεν έχουν πρόβλεψη για αυτόματο γύρισμα σε dark mode ή κανενός είδους σκοτεινό χρωματισμό.

Η νέα εξέλιξη εκβιάζει τη λύση στο πρόβλημα, μιας και πολλά sites δεν φαίνεται πως ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν εναλλακτικό σκοτεινό χρωματικό θέμα. Η Google ονομάζει τη ρύθμιση Force Dark Mode for Web Contents, και η λειτουργία της είναι να μετατρέπει αυτομάτως το οποιοδήποτε λευκό site σε μαύρο. Ουσιαστικά αυτό που κάνει είναι να αντιστρέφει (με σχετικά έξυπνο τρόπο) τα χρώματα στο φόντο και στο κείμενο, αλλά να αφήνει τα υπόλοιπα χρώματα και τις εικόνες άθικτα.

Η ρύθμιση αυτή είναι ανεξάρτητη από τα χρώματα του ίδιου του browser, ο οποίος υπακούει στη ρύθμιση του λειτουργικού συστήματος. Αν θες να «σκοτεινιάσει» το ίδιο το Chrome, θα πρέπει να ενεργοποιήσεις το dark mode των Windows, πηγαίνοντας στα Settings > Personalization > Colours και επιλέγοντας το Dark στην επιλογή του default app mode.

Αν θες να δοκιμάσεις τη νέα αυτή ρύθμιση στον Chrome 78, θα πρέπει να μπεις στις πειραματικές επιλογές γράφοντας chrome://flags στη γραμμή διευθύνσεων. Έπειτα, στο search γράφεις Dark Mode και θα εμφανιστεί η επιλογή Force Dark Mode for Web Contents. Στις διαθέσιμες επιλογές μπορείς να δεις διάφορους τρόπους που έχει προσθέσει η Google, εκτός του απλού Enabled, για να πειραματιστείς. Έπειτα θα πρέπει να πατήσεις το Relaunch ώστε να επανεκκινήσει ο Chrome με τη νέα ρύθμιση και, από εκεί και ύστερα, θα δεις όλα τα sites που επισκέπτεσαι να «σκοτεινιάζουν». Αν δεν σου αρέσει το αποτέλεσμα, μπορείς να πειραματιστείς με τις άλλες παραλλαγές της επιλογής ή να την απενεργοποιήσεις.