8
Ψυχαγωγία

Το Facebook κάνει την τηλεόρασή σου μια γιγάντια οθόνη

Το Facebook κάνει την τηλεόρασή σου μια γιγάντια οθόνη
Το περιφερειακό Portal TV που κυκλοφόρησε το Facebook, μετατρέπει την τηλεόραση σε μια τεράστια ψηφιακή κορνίζα, επιτρέποντας ταυτόχρονα και τις βιντεοκλήσεις.

Η πρώτη απόπειρα του Facebook (της εταιρείας) στο hardware και τις συσκευές έγινε πέρυσι με τα Facebook Portal και Portal Mini, τα οποία ήταν δύο συσκευές που έμοιαζαν με ψηφιακές κορνίζες ή, αν προτιμάς, με tablets με βάση. Η λειτουργία τους ήταν κάτι περισσότερο από ένα έξυπνο ηχείο και κάτι λιγότερο από tablet: επέτρεπαν το να κάνεις βιντεοκλήσεις και ηχητικές κλήσεις μέσα από το Messenger, ενώ όταν δεν τις χρησιμοποιούσες μπορούσαν να δείχνουν φωτογραφίες. Τώρα το Facebook κυκλοφορεί τρεις νέες συσκευές, εκ των οποίων οι δύο είναι ανανεωμένα τα προηγούμενα μοντέλα, με βελτιωμένα ηχεία. Το τρίτο, όμως, το Portal TV, είναι κάτι πιο ενδιαφέρον!

Το Portal TV, όπως αφήνει να εννοηθεί και το όνομά του, δεν έχει οθόνη αλλά προορίζεται να συνδεθεί στην τηλεόρασή σου και να τη μετατρέψει σε συσκευή επικοινωνίας μέσω Facebook! Διαθέτει κάμερα και μικρόφωνο αλλά και ένα τηλεκοντρόλ για να μπορείς να χειρίζεσαι το interface του.

Η συσκευή είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να τοποθετείται πάνω από την τηλεόραση, ενώ διαθέτει μικρόφωνο 8 πεδίων έτσι ώστε να μπορεί να καταγράφει τη φωνή σου από μεγαλύτερη απόσταση, ενώ και η κάμερα καλύπτει 120° ορατού πεδίου. Μια ενδιαφέρουσα λειτουργία στο software του Portal TV είναι το Watch Together, η οποία σου επιτρέπει να συνεχίσεις τη βιντεοκλήση ενώ βλέπεις ταυτοχρόνως με τον συνομιλητή το ίδιο βίντεο (μέσα από το Facebook Watch). Στο Watch Together, το παράθυρο με την εικόνα του συνομιλητή θα μικρύνει και θα πάει στην πάνω δεξιά γωνία, ενώ το βίντεο που παρακολουθείτε και οι δύο θα μεγαλώσει σε όλη την οθόνη.

Προφανώς, η λέξη Facebook εγείρει προβληματισμούς για την ιδιωτικότητα και τα προσωπικά δεδομένα. Τουλάχιστον όσον αφορά την κάμερα, οι σχεδιαστές του Portal TV έχουν συμπεριλάβει και κανονικό καπάκι το οποίο καλύπτει την κάμερα, ενώ υπάρχει και διακόπτης που κλείνει τα μικρόφωνα (και την κάμερα).

Εκτός από το Facebook, το Portal (σε όλες τις παραλλαγές του) υποστηρίζει και κλήσεις μέσω WhatsApp – το οποίο έχει εξαγοραστεί από το Facebook. Υπάρχουν, όμως, και άλλες λειτουργίες οι οποίες ίσως κάνουν το Portal TV ελκυστικό για περισσότερους. Για παράδειγμα, η κάμερα διαθέτει ειδική τεχνολογία και μπορεί να κάνει zoom και να σε ακολουθεί ενώ κινείσαι στο δωμάτιο. Διαθέτει και φωνητικό έλεγχο, τόσο μέσω του δικού του βοηθού λέγοντας Hey Portal, όσο και μέσω υποστήριξης για την Alexa της Amazon!

Αν συνεχίζεις και ανησυχείς για τα προσωπικά σου δεδομένα, τόσο το βίντεο όσο και ο ήχος σε κλήσεις κρυπτογραφούνται πλήρως (end-to-end) ενώ οι λειτουργίες της κάμερας γίνονται επί τόπου, εντός της συσκευής, χωρίς να αποστέλλονται δεδομένα σε εξωτερικούς servers του Facebook. Παρά ταύτα, οι εντολές στο Hey Portal κάποιες φορές καταγράφονται και τα δεδομένα (υπό μορφή κειμένου) αποστέλλονται στο Facebook για ανάλυση. Επίσης, το Facebook παραδέχεται πως συλλέγει κάποια δεδομένα που έχουν σχέση με το πως χρησιμοποιείς το Portal και πως οι πληροφορίες αυτές ίσως χρησιμοποιηθούν για να καθοδηγήσουν τις διαφημίσεις που θα βλέπεις στο Facebook, όπως συμβαίνει και όταν χρησιμοποιείς το ίδιο το site ή το app του Facebook.

Αν σου κίνησε το ενδιαφέρον, τα Portal είναι ήδη διαθέσιμα, απλά όχι στη χώρα μας (ακόμα).