16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Το Instagram σου θυμίζει να κάνεις διάλειμμα από το… Instagram!

Το Instagram σου θυμίζει να κάνεις διάλειμμα από το… Instagram!
Το ίδιο το Instagram σε λίγο καιρό θα σου θυμίζει να σταματήσεις το ατελείωτο scrolling και να κάνεις ένα διάλειμμα, να ακούσεις μουσική ή να κάνεις κάποια δουλειά!

Ξέρεις τι είναι το doomscrolling; Αν όχι, τότε μπορεί και να το κάνεις. Doomscrolling ονομάζεται η συνήθεια εκατομμυρίων ανθρώπων να διαβάζουν για ώρες άσχημες ειδήσεις ή άλλου είδους αρνητικό περιεχόμενο, σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, κάνοντας αδιάκοπο scroll down. Από την άλλη, υπάρχει και το joyscrolling, το οποίο είναι το ακριβώς αντίθετο: το να συνεχίζεις να σκρολάρεις χαζεύοντας ωραία πραγματάκια. Και βέβαια, υπάρχει και το gleefreshing, το οποίο είναι το να κάνεις συνεχώς refresh για να βλέπεις νέες εξελίξεις σε κάποιο θέμα το οποίο σου προκαλεί θετικά αισθήματα. Λοιπόν, υπάρχει καλύτερο από το να κάνεις joyscrolling ή gleefreshing στο Instagram; Μπορείς πραγματικά να περάσεις όλη σου τη μέρα κάνοντας scroll down στο insta και χαζεύοντας… ωραία πράγματα. Και αυτό είναι κάτι το οποίο το ίδιο το Instagram – για την ακρίβεια η μητρική του εταιρεία, η Meta  – θέλει να σε κάνει να σταματήσεις.

Ναι, δεν διάβασες λάθος. Θέλει να σε κάνει να το σταματήσεις! Γιατί; Μα… γιατί πλέον οι περισσότερες εταιρείες έχουν αρχίσει να προσέχουν πάρα πολύ την υγεία του… προϊόντων τους, δηλαδή των χρηστών! Δεν θέλουν να σε κάνουν να κουραστείς ή να χάνεις ώρες δουλειάς απλά χαζεύοντας στο… άπειρο του feed. Θέλουν να είσαι φρέσκος και υγιής. Γι’ αυτό το λόγο, λοιπόν, τώρα το Instagram ξεκινά την ενσωμάτωση μιας νέας λειτουργίας, του «Take a Break»!

Τι είναι το Take a Break; Κάτι πολύ απλό αλλά συνάμα και πολύ αποτελεσματικό. Είναι γνωστό το ότι τις περισσότερες φορές που συνεχίζεις το αέναο scrolling, απλά δεν έχεις καταλάβει το πόσος χρόνος έχει περάσει.

Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να ενεργοποιήσεις τη λειτουργία και το app του Instagram θα σε ενοχλεί κάθε τόσο ή θα σου υπενθυμίσει να κάνεις κάτι μετά από 10, 20 ή 30 λεπτά.

Βέβαια… το Take a Break δεν μπορεί να σου επιβάλλει να σταματήσεις το joyscrolling – απλώς πατάς το done και συνεχίζεις. Αν είσαι πραγματικά εθισμένος στο joyscrolling (ή και στο doomscrolling), τότε ίσως χρειαστείς κάποιο άλλο app το οποίο να μπορεί να επιβάλει κανόνες στον χρόνο χρήσης του κάθε app. Σίγουρα, όμως, οι περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι αυτές ανθρώπων εθισμένων στο Instagram, επομένως σίγουρα θα κάνει δουλίτσα για πολύ κόσμο, ο οποίος απλώς χρειάζεται μια υπενθύμιση. Κάποιοι σίγουρα θα γκρινιάξουν λέγοντας πως αυτό δεν είναι αρκετό· ίσως όμως θα πρέπει να αναρωτηθούν αν, πραγματικά, είναι δουλειά του Instagram (ή της Meta) να βάζει απόλυτο χρονικό όριο στη χρήση των apps του. Αυτό θα ήταν σαν η… Coca Cola να έβαζε απόλυτο όριο στο πόσα ποτήρια μπορεί να πιεί ο καθένας ανά ημέρα, και είναι μάλλον ανεδαφικό!