14
Πολίτης του Σήμερα

Το iPhone σε κλειδώνει έξω από το αυτοκίνητό σου

Το iPhone σε κλειδώνει έξω από το αυτοκίνητό σου
…αν έχεις πιει. Μια νέα λειτουργία που ετοιμάζει η Apple είναι το iPhone να μετατραπεί σε κλειδί για το αυτοκίνητο, αλλά ταυτόχρονα να αναλύει και την αναπνοή σου για να αντιλαμβάνεται εάν έχεις πιεί και είναι ασφαλές να οδηγήσεις.

Η ιδέα της χρήσης ενός smartphone για άλλες λειτουργίες, πέραν των τυπικών, δεν είναι καινούρια. Ήδη το smartphone έχει αρχίσει να αντικαθιστά τις πιστωτικές κάρτες αλλά και αεροπορικά και άλλα εισιτήρια, ενώ υπάρχουν και κινήσεις για να αντικαταστήσει και την ταυτότητα, το δίπλωμα οδήγησης, ακόμη και το διαβατήριο. Τα τελευταία λίγα χρόνια, αρκετές αυτοκινητοβιομηχανίες έχουν αρχίσει να ενδιαφέρονται και για τη χρήση του smartphone ως κλειδί για τα αυτοκίνητα. Μετά από τα κλειδιά τα οποία ξεκλείδωναν τα οχήματα απλά όποτε ο κάτοχος πλησίαζε το αυτοκίνητό του, ενώ μπορούσε και να εκκινήσει τον κινητήρα χωρίς να βάλει το κλειδί σε κάποια κλειδαριά, η μετάβαση σε κάποιο αντίστοιχο app στο smartphone, μέσω της τεχνολογίας NFC, ήταν απλούστατη υπόθεση.

Τώρα, όμως, έρχεται η επέκταση αυτής της ιδέας: πότε το smartphone θα πρέπει να “ανοίγει” το αυτοκίνητο και να ενεργοποιεί τον κινητήρα; Πάντα; Υπάρχουν προϋποθέσεις για αυτό;

Όπως φαίνεται, υπάρχουν. Στις ΗΠΑ οι θάνατοι που οφείλονται σε ατυχήματα που προκλήθηκαν από οδηγούς υπό την επήρεια αλκοόλ είναι τραγικά πολλοί. Κάθε μέρα σκοτώνονται 32 άνθρωποι σε τέτοια ατυχήματα! Επομένως, η λογική συνέχεια είναι το να μπορεί το smartphone να ανιχνεύσει με κάποιον τρόπο το αν ο κάτοχός του είναι σε θέση να οδηγήσει και, αν όχι, να αρνηθεί την εκκίνηση του κινητήρα!

Η Apple είναι μια από τις εταιρείες που έχουν πάρει πολύ σοβαρά τη μεταφορά πτυχών της καθημερινότητας στις συσκευές της – για παράδειγμα με το Apple Pay, το Wallet αλλά και τα πάμπολλα τεστ που μπορεί να κάνει το Apple Watch, μετρώντας μέχρι και την οξυγόνωση του αίματος του χρήστη του. Ανάμεσα στις πολλές ευρεσιτεχνίες που καταθέτει, εμφανίστηκε και μία η οποία περιγράφει ένα σύστημα αλκοτέστ το οποίο υπάρχει στο ίδιο το smartphone. Αυτό το σύστημα θα μπορεί να αποτρέψει τον οδηγό από το να οδηγήσει το αυτοκίνητό του αν τα επίπεδα αλκοόλ στο αίμα του είναι πολύ υψηλά. Βέβαια, το πρόβλημα είναι το “πώς”, δηλαδή ο τρόπος που το iPhone, το Watch, ή κάποια άλλη συσκευή θα ανιχνεύει τα επίπεδα αλκοόλ, μιας και δεν υπάρχει ακόμη κάποια τέτοια δυνατότητα στις συσκευές της Apple.

Η Apple όμως διαθέτει και μια παλαιότερη πατέντα, από το 2021, η οποία περιγράφει μια λειτουργία στα iPhone και Watch, κατά την οποία η συσκευή συνδέεται με μια βάση δεδομένων, η οποία με τη σειρά της περιέχει πληροφορίες σχετικά με χαρακτηριστικά της ανθρώπινης ανάσας όπως τυπική περιεκτικότητα σε αμμωνία, αποδεκτά επίπεδα αλκοόλης, και άλλα, έτσι ώστε να είναι δυνατή η σύγκριση με τα δεδομένα του εκάστοτε χρήστη, για να μπορεί το σύστημα να “αποφασίσει” αν θα πρέπει να επιτραπεί η οδήγηση στον χρήστη αυτόν. Βέβαια, εκτός της ανάλυσης της ανάσας, υπάρχουν και άλλες ιδέες, όπως το να βάζει τον χρήστη να εκτελεί κάποια διεργασία (πχ να λύσει ένα μαθηματικό πρόβλημα ή να εκτελέσει κάποιο τεστ επιδεξιότητας).

Προφανώς, η Apple δεν είναι ούτε η μόνη, ούτε καν η πρώτη εταιρεία που έχει σκεφτεί κάτι τέτοιο. Υπάρχουν ήδη συστήματα όπως το BACtrack ή το AlcoDigital NEO, τα οποία χρησιμοποιούν το iPhone για να υπολογίζουν τα αποτελέσματα του αλκοτέστ και να τα μεταφέρουν στη συσκευή. Όλα όμως βασίζονται σε εξωτερική συσκευή μέτρησης αλκοόλ, η οποία έχει ικανό μέγεθος ενώ και το κόστος της δεν είναι αμελητέο. Οι πατέντες της Apple δείχνουν πως η εταιρεία έχει κάνει σοβαρές επενδύσεις στην έρευνα για να δώσει στις ίδιες τις συσκευές της τη δυνατότητα να μετρούν το επίπεδο αλκοόλ στο αίμα, χωρίς εξωτερικά πρόσθετα και αρθρώματα. Το πώς ακριβώς θα το κάνουν, όμως, καθώς και το αν η ακρίβεια του όποιου συστήματος θα είναι αρκετή για να μπορεί να αποκλείει τους όντως μεθυσμένους και να επιτρέπει τους όντως… ξεμέθυστους, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να δούμε εν δράσει. Ένα άλλο πρόβλημα είναι το αν οι χρήστες θα είναι πρόθυμοι να χρησιμοποιήσουν το σύστημα αυτό, μιας και δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο το οποίο θα υποχρεώνει τους οδηγούς να υποβάλλονται σε αλκοτέστ κάθε φορά που θέλουν να οδηγήσουν. Ίσως όμως να είναι αρκετή ακόμη και η πιθανότητα να μείνεις χωρίς αυτοκίνητο, αν πεις αυτή τη δεύτερη μπύρα ή το σφηνάκι. Η Apple το παίρνει πολύ σοβαρά. Εσύ;