7
Τεχνολογία

Το Office κάνει lifting

Το Office κάνει lifting
Έπειτα από πολλά χρόνια, το Microsoft Office αποκτά νέο σχεδιασμό, θα έχει όμως καλύτερες επιδόσεις, ενώ θα κυκλοφορήσει και μια έκδοση 64-bit για επεξεργαστές ARM. Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Σε άλλο άρθρο, μιλήσαμε για τα νέα Windows 11 και την ανανέωση στο user interface που φέρνει στους υπολογιστές. Η Microsoft, όμως, έχει κι άλλο ένα προϊόν το οποίο τη χαρακτηρίζει: το Office. Όπως έχει γίνει πολλές φορές στο παρελθόν, με την παράλληλη κυκλοφορία νέων εκδόσεων Windows και Office – κυρίως όποτε υπήρχαν μεγάλες αλλαγές στο εικαστικό τμήμα, όπως στα Windows 95 και το Office 95 ή τα Windows XP και το Office XP – έτσι και τώρα, την κυκλοφορία των Windows 11 θα συνοδεύσει και μια νέα έκδοση Office. Βέβαια, οι πιθανότητες να ονομάζεται Office 11 είναι λίγες, μιας και οι προηγούμενες εκδόσεις του Office, μετά το Office XP ονομάζονταν απλά με το έτος στο οποίο κυκλοφορούσαν, δηλαδή Office 2007, Office 2010,  Office 2013 κ.ο.κ., ενώ υπάρχει και έκδοση Office 2011 για Macintosh. Επομένως, οι πιθανότητες είναι να επιλεχθεί άλλη ονομασία.

Στο δια ταύτα, τώρα, το νέο Office έρχεται με επανασχεδιασμένο user interface, με σαφείς επιρροές από τα Windows 11, όπερ σημαίνει στρογγυλεμένες γωνίες, μεγαλύτερη χρήση της διαφάνειας, επανασχεδιασμένα εικονίδια και χρήση των αρχών της νέας“γλώσσας σχεδίασης που δημιούργησε η Microsoft, την οποία αποκαλεί Fluent Design.

Στο νέο user interface κυριαρχούν τα ουδέτερα χρώματα, ενώ η γνωστή ribbon με την Quick Access toolbar είναι ρυθμισμένες στην αυτόματη απόκρυψη, επιτέλους! Κατά τα άλλα, μιλάμε για το Office, μια “σουίτα” εφαρμογών η οποία μετρά πάνω από 30 χρόνια ζωής και είναι ένα πολύ ώριμο προϊόν, επομένως μην περιμένεις να δεις ριζοσπαστικές αλλαγές ή προσθήκες. Όλες οι εφαρμογές που περιέχει – Word, Excel, PowerPoint, Access, Visio, OneNote, Outlook, Publisher, Project – έρχονται με ενιαία σχεδίαση και συμβατές αρχές λειτουργίας, για μια ενοποιημένη εμπειρία χρήσης. Τουλάχιστον έτσι λένε οι ιθύνοντες της Microsoft.

Η μεγαλύτερη μη ορατή αλλαγή στο νέο Office είναι η υποστήριξη 64-bit, τόσο σε συστήματα x86 όσο και σε ARM. Ναι, είτε το πιστεύεις είτε όχι, το Office μέχρι τώρα δεν ήταν πλήρως 64-bit, παρ’ όλο που όλοι χρησιμοποιούμε Windows 64-bit εδώ και τουλάχιστον 12 χρόνια! Για την αλλαγή αυτή, θα πρέπει να ευλογούμε την… Apple! Όσο κι αν φαίνεται περίεργο, η κυκλοφορία των νέων Macintosh με επεξεργαστή M1 – ο οποίος είναι αρχιτεκτονικής ARM και 64-bit – ανάγκασε τη Microsoft να αναδομήσει το Office για να μπορέσει να τρέξει εγγενώς στον M1, κάτι που μετακύλησε και στις εκδόσεις για Windows.

Το νέο Office διατίθεται ήδη ως προέκδοση (beta) σε όλους όσους είναι εγγεγραμμένοι στο πρόγραμμα Office Insider της Microsoft. Για όσους περιμένουν την επίσημη έκδοση, μάλλον θα τη δούμε μαζί με την επίσημη κυκλοφορία των Windows 11 ή λίγο μετά.