16
Τάσεις και Ενδιαφέροντα

Το Photoshop ανεβαίνει στα σύννεφα

Το Photoshop ανεβαίνει στα σύννεφα
Και όχι μόνο. Η Adobe ανακοίνωσε τις web εκδόσεις των δημοφιλών εφαρμογών Photoshop και Illustrator.

Η αρχή έγινε με απλά προγράμματα και εφαρμογές, πριν αρκετά χρόνια. Η Google ήταν, όμως, αυτή που έδειξε στον κόσμο ότι οι υπολογιστές – σε συνδυασμό με τις τεχνολογίες web – είχαν γίνει τόσο ισχυρές, ώστε μπορούσε να υπάρξει ένα πρακτικά πλήρες πρόγραμμα «παραγωγικότητας» το οποίο να τρέχει απ’ ευθείας στον browser! Προφανώς μιλάμε για το «πακέτο» Google Docs, το οποίο περιλαμβάνει επεξεργαστή κειμένου τύπου Word, spreadsheet τύπου Excel, πρόγραμμα παρουσιάσεων τύπου PowerPoint, και διάφορα άλλα, τα οποία αποτελούν την «αντανάκλαση» του Office στο Web.

Προφανώς, όλα αυτά τα χρόνια έχουν εμφανιστεί και αρκετά τέτοια web apps τα οποία αφορούν την επεξεργασία φωτογραφίας. Ο Γολιάθ της επεξεργασίας εικόνας, όμως, το Photoshop, δεν είχε μπει πλήρως στο παιχνίδι. Μέχρι τώρα.

Η Adobe, η «μητρική» εταιρεία του Photoshop, ανακοίνωσε ότι κάνει ένα μεγάλο βήμα προς την «συνεργατικότητα», φέρνοντας το Photoshop – αλλά και το Illustrator – στο web! Βέβαια, το Photoshop και το Illustrator είναι σχετικά «βαριά» προγράμματα, τα οποία έχουν και ιδιαίτερες απαιτήσεις. Ο στόχος της Adobe δεν είναι να φέρει ένα πλήρες Photoshop στο web, αλλά να επιτρέψει στον «κόσμο» να μπορεί να ανοίξει και να δει αρχεία μέσω του browser, χωρίς να έχει εγκατεστημένο το ίδιο το πρόγραμμα στον οποιονδήποτε υπολογιστή.

Βέβαια, Photoshop στο web δε θα μπορούσε να είναι μόνο ένα viewer· η Adobe το έχει εξοπλίσει με κάποια βασικά εργαλεία επεξεργασίας, τα οποία επιτρέπουν να κάνεις κάποια απλά πράγματα χωρίς να χρειάζεται να ανοίξεις το Photoshop ή το Illustrator, όπως κάποια επιλογή, μικρές διορθώσεις σε χρώμα, crop και τα τοιαύτα.

Για να αποκτήσεις πρόσβαση στο web Photoshop και Illustrator, βέβαια, θα πρέπει να έχεις πρόσβαση στο Creative Cloud, το οικοσύστημα on-line υπηρεσιών και εργαλείων της Adobe. Αν δεν έχεις, μπορείς να ζητήσεις πρόσβαση στην private beta του προγράμματος, από εδώ.