8
Ψυχαγωγία

Το smartphone στην TV με USB

Το smartphone στην TV με USB
Μάθε να συνδέεις το κινητό σου στην τηλεόραση μέσω USB. Τι θα χρειαστείς και τι μπορείς να κάνεις.

Η δυνατότητα σύνδεσης smartphone μέσω USB με τηλεόραση υπάρχει κρυμμένη σε πολλές συσκευές και είναι μια λειτουργία που ελάχιστοι γνωρίζουν και ακόμα πιο ελάχιστοι χρησιμοποιούν.

Πριν δούμε το πώς, ας απαντήσουμε στο γιατί.

Αν θες απλά να δεις στην τηλεόραση τις φωτογραφίες που έχεις αποθηκεύσει στο κινητό σου, ή να στείλεις ένα βίντεο από το YouTube, αυτά είναι πράγματα που μπορείς να κάνεις και μέσω Chromecast ή Miracast. Μπορείς, όμως, να συνδέσεις απλά το smartphone από τη θύρα USB στη θύρα HDMI της τηλεόρασης, χωρίς την ανάγκη για ασύρματες ρυθμίσεις, κωδικούς και αποσυνδέσεις ή lag. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι ένα ειδικό μετατροπέα USB σε HDMI που ακολουθεί το πρότυπο MHL (Mobile High-definition Link), ένα απλό καλώδιο HDMI και, προφανώς, ένα smartphone που υποστηρίζει το πρότυπο MHL. Για να δεις αν η δική σου συσκευή το υποστηρίζει, απλά ψάξε στο Google με το όνομα του κινητού σου και πρόσθεσε ένα MHL στο τέλος.

Μόλις συνδέσεις τα καλώδια, θα δεις την οθόνη του κινητού σου να εμφανίζεται και στην οθόνη της τηλεόρασης, χωρίς να χρειάζονται ρυθμίσεις. Από εκεί, μπορείς να χειριστείς το κινητό σου κανονικά, και απλά θα βλέπεις τα πάντα και στην τηλεόραση.

SlimPort

Μια εναλλακτική του MHL είναι το SlimPort. Η μόνη διαφορά είναι πως το SlimPort δεν περιορίζεται στην έξοδο HDMI αλλά υποστηρίζει και DVI, DisplayPort και VGA, για όσες οθόνες και τηλεοράσεις δεν διαθέτουν HDMI. Η σύνδεση γίνεται με τον ίδιο τρόπο, χωρίς ρυθμίσεις, και το μόνο που χρειάζεσαι είναι τον adapter και το κατάλληλο καλώδιο από τα προαναφερθέντα πρότυπα.

Και τα tablets;

Προφανώς και τα tablets μπορούν να συνδεθούν σε τηλεόραση. Κατά βάσιν, δεν υπάρχει ιδιαίτερη διαφορά μεταξύ ενός smartphone και ενός tablet, εκτός του μεγέθους της ενσωματωμένης οθόνης – προφανώς συγκρίνοντας μοντέλα ιδίων προδιαγραφών και κατασκευαστή. Όλα τα tablets διαθέτουν θύρα USB και η πλειοψηφία αυτών υποστηρίζει και MHL ή και SlimPort. Επομένως, όσα διάβασες πιο πάνω, ισχύουν αυτούσια.

Και τα iPhones;

Η διαφορά εδώ είναι ότι η Apple υποστηρίζει τα δικά της πρότυπα για iPhone και iPad. Έτσι, ο adapter που θα χρειαστείς είναι διαφορετικός: Lightning digital AV adapter για έξοδο HDMI ή Lightning to VGA adapter για παλαιότερες τηλεοράσεις ή οθόνες. Ο επίσημος adapter της Apple, διαθέτει και επιπλέον θύρα USB για να φορτίζει ταυτοχρόνως το iPhone/iPad. Κατά τα άλλα, η σύνδεση είναι plug-and-play και δεν χρειάζονται ρυθμίσεις. Απλά θα δεις την εικόνα του κινητού σου στην τηλεόραση.

Προφανώς υπάρχουν και άλλες, πιο ειδικές περιπτώσεις σύνδεσης, όπως το να συνδέσεις το κινητό σου στην USB της τηλεόρασης, χωρίς άλλους adapters. Το τι θα μπορείς να κάνεις από εκεί, εξαρτάται σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις εκάστοτε συσκευές, δηλαδή το τι υποστηρίζει το συγκεκριμένο smartphone και η συγκεκριμένη τηλεόραση που διαθέτεις. Κάποιες τηλεοράσεις υποστηρίζουν άμεση πρόσβαση στον αποθηκευτικό χώρο του smartphone, επομένως από εκεί μπορείς να προβάλλεις, μέσω του λειτουργικού της τηλεόρασης, φωτογραφίες ή βίντεο ή να παίξεις αρχεία μουσικής που υπάρχουν στη μνήμη του κινητού. Σε άλλες περιπτώσεις, αυτό δεν γίνεται. Μπορείς να δοκιμάσεις, όμως!

Με την πρόοδο της τεχνολογίας, τα smartphones έχουν γίνει κανονικοί υπολογιστές, τόσο από πλευράς επεξεργαστικής ισχύος όσο και από πλευράς λειτουργικού συστήματος και εφαρμογών. Εκεί που, κάποτε, όσοι ήθελαν πολλές δυνατότητες στην τηλεόρασή τους, αναγκάζονταν να έχουν ένα δεύτερο (ή τρίτο) κανονικό PC κάτω από το έπιπλο, το οποίο χρησιμοποιούσαν ως media player, τώρα τα ίδια (και περισσότερα) πράγματα μπορούν να γίνουν από ένα απλό smartphone. Και μάλιστα, ούτε καν high-end. Ένα μέσο smartphone του 2019 μπορεί άνετα να ανταποκριθεί σε αυτές τις απαιτήσεις! Δες εδώ όλα τα τελευταία μοντέλα.

Ακόμη περισσότερο, δεν χρειάζεται ούτε καν άλλο: απλά συνδέεις το κανονικό σου smartphone και έχεις όλες τις λειτουργίες σε μεγάλη οθόνη!